Πυροπροστασία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός

Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής της μελέτης επικινδυνότητας ακινήτου

«Φωτιές» έχει ανάψει στους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, η υποχρέωση να εφαρμόσουν τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, και δεύτερον, να καθαρίζουν και να συντηρούν αδόμητα οικόπεδα που κατέχουν εντός αστικού ιστού.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν διπλό κλοιό, με το κόστος που πρέπει να επωμιστούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της μελέτης αξιολόγησης επικινδυνότητας του ακινήτου τους

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν το Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και την Τεχνική Εκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, μέσω του εξουσιοδοτημένου επαγγελματία – διαχειριστή, έως την 31η Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, για τεχνικούς κυρίως λόγους.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Στο μεταξύ άνοιξε χθες η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Για την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων θα πρέπει να μπείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Επιπλέον επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία  δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Για την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων θα πρέπει να μπείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Πηγή:in.gr