Ο ομογενής Τζέιμι Ντίμον: Το πιο «βαρύ χαρτί» της JPMorgan
Ο ελληνοαμερικανός CEO με την πιο μακρά και πετυχημένη θητεία στη Wall Street οδήγησε την τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση 560 δισ και σε ενεργητικό 4 τρισ δολ.
Ηγείται του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Αμερική, της JPMorgan, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 560 δις δολάρια και στοιχεία ενεργητικού 4 τρισ δολαρίων και θεωρείται ως ένας από τους πιο διάσημους και πετυχημένους τραπεζίτες στην ιστορία. Ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντίμον κατέχει επίσης το ρεκόρ του ηγέτη με τη μεγαλύτερη θητεία στη Wall Street, αφού κατέχει το πόστο αυτό εδώ και 18 συναπτά έτη.
Μέχρι τώρα -ο 68χρονος σήμερα- Ντίμον απαντούσε σε όσους των ρωτούσαν για το πόσα χρόνια θα παραμείνει ακόμη στον κορυφή της JPMorgan πως η συνταξιοδότησή του απέχει μια πενταετία. Πλέον όμως φαίνεται πως δίνει σήμα ότι η ώρα που μπορεί να παραδώσει τα ηνία του διευθύνοντος συμβούλου ίσως και να πλησιάζει. Σε ενημέρωση επενδυτών αυτή την εβδομάδα ανέφερε για πρώτη φορά όταν ρωτήθηκε σχετικά πως το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι πια πέντε χρόνια».
Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει με τα σχέδιά διαδοχής του, προσέθεσε, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το ποιο άτομο θα πάρει τα ηνία μετά από αυτόν. Είναι μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να είναι γυναίκα.
Το έργο
Το έργο του διαδόχου δεν θα είναι εύκολο. Ο Ντίμον θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς και σεβαστούς ηγέτες στον τραπεζικό κλάδο. Υπό την ηγεσία του, η JPMorgan κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008 και έχει σταθερά ισχυρή οικονομική απόδοση.
Πέρσι τέτοια εποχή επίσης έδωσε ξανά δείγμα των ικανοτήτων του όταν σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και ειδικά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων (FDIC) ολοκλήρωσε την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan υπό πίεση και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Διαχειρίστηκε ουσιαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά από αυτή της Washington Mutual το 2008. Και στην περίπτωση της Washington Mutual ήταν ο Ντίμον ως επικεφαλής της JPMorgan εκείνος που οργάνωσε την απορρόφηση της πρώτης, μεσούσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο ίδιος επίσης είναι γνωστός για το ειλικρινές και άμεσο στυλ επικοινωνίας του, μιλώντας συχνά ανοιχτά για οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Φήμες μάλιστα παλιότερα τον ήθελαν ακόμη και ως υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, κάτι που ο Ντίμον είχε διαψεύσει.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Στις αρχές του 2024 και περίπου στα μέσα του πενταετούς συμβολαίου του Ντίμον ως επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, ο ίδιος μετακίνησε τρία από τα στελέχη που συνεργαζόταν πιο στενά σε ακόμη πιο υψηλόβαθμες θέσεις, με στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία την ώρα που η JPMorgan εξετάζει πιθανούς διαδόχους.
Πρόκειται για την Jenn Piepszak και τον Troy Rohrbaugh οι οποίοι τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής του τμήματος εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan. Επίσης η Marianne Lake ανέλαβε όλη τη διοίκηση του της καταναλωτικής πίστης της τράπεζας, θέση την οποία κατείχε από κοινού από το 2021 με την Piepszak.
«Εξαρτάται από το διοικητικό συμβούλιο, όχι από εμένα (…) έχω την ενέργεια που είχα πάντα. Αυτό είναι σημαντικό. Νομίζω ότι (…) όταν δεν θα μπορέσω να τα δίνω όλα θα πρέπει να αποχωρήσω, βασικά», ήταν τα λόγια του Ντάιμον στην πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών.
Η πορεία στην κορυφή
Ο Ντίμον γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης από τους Έλληνες μετανάστες Θεόδωρο και Θέμις Ντίμον. Ο παππούς του που λεγόταν Παπαδημητρίου και είχε αλλάξει το όνομά του σε Ντάιμον, είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στη Σμύρνη και στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Τζέιμι Ντίμον ακολούθησε μακρά πορεία στον τραπεζικό κλάδο δίνοντας σκληρές εταιρικές μάχες με εξαγορές και συγχωνεύσεις – αλλά και προσωπικές με τον καρκίνο. Έχει επίσης διατελέσει και στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED).
Πηγή:OT.gr
Σχόλια Facebook