19 Μαίου 2024: Μία σημαδιακή ημερομηνία

Του Δρα Αθανάσιου Σαραντόπουλου, Ph.D., MBA*

Κανονικά θα ήταν μία ακόμη ανυπόφορη, λόγω υψηλού δείκτη δυσφορίας, ημέρα του Μαΐου η 19η, την περασμένη Κυριακή. Και έτσι πραγματικά ήταν για όλη σχεδόν τη χώρα.

Όμως υπήρχαν τρία άλλα στοιχεία που έκαναν αυτή τη μέρα ξεχωριστή:

– Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

– Ο λαμπρός εορτασμός στο Βαλτέτσι της πρώτης νικηφόρου μάχης των επαναστατημένων Ελλήνων το 1821 και

– Οι εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ημέρα θρήνου για την εξόντωση των 353.000 αθώων Ελλήνων του Πόντου. Αναμφισβήτητα…

Ημέρα δόξας για τη Μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821), η οποία αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, οδήγησε στην Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), του διοικητικού κέντρου των Τούρκων, και ενέπνευσε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό να γράψει στον “Ύμνο εις την Ελευθερία”, μεταξύ πολλών στίχων αφιερωμένων στην απελευθέρωση της πόλης, το

“Ιδού εμπρός σου ο τοίχος στέκει

της αθλίας Τριπολιτσάς·

τώρα τρόμου αστροπελέκι

να της ρίψεις πιθυμάς.”

Ο εορτασμός στο ηρωϊκό, ιστορικό, μαρτυρικό Βαλτέτσι ήταν λαμπρός. Αναμφισβήτητα τόνωσε το πατριωτικό συναίσθημα, αναγκαίο για τις Ευρωεκλογές που πλησιάζουν!

Επισπεύσαμε την παραμονή μας στον τόπο των προγόνων μας, για να βρεθούμε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι, για τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας.

Πριν μία βδομάδα άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα διά της επιστολικής ψήφου, η οποία θεσπίστηκε, επιτέλους, έστω για τις Ευρωεκλογές…

Η διαδικασία ήταν ευχάριστη και, κυρίως, σύντομη. Δεν είναι τέλεια, αλλά αυτό το θέμα θα απασχολήσει την κοινωνία μας εν ευθέτω χρόνω, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εν λόγω Ευρωεκλογές, γίνει ο τελικός απολογισμός και διαμορφωθούν-αναλυθούν-μελετηθούν τα …“lessons learned”. Όχι φιλολογικά, αλλά με σκοπό να ακολουθήσουν οι δέουσες διορθωτικές ενέργειες.

Επανερχόμαστε, όμως, στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου η κυβερνώσα παράταξη κέρδισε με ποσοστό στο 41%, επιβεβαιώνοντας την παντοδυναμία της ή, αν θέλετε, κατά κάποιες απόψεις, την ηγεμονία της στον τεχνικό κόσμο.

Η διαδικασία ήταν άθλια. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αρκετοί ψηφοφόροι, μέλη του Τ.Ε.Ε., θα έμειναν με την απορία, πώς οι μηχανικοί της χώρας μας κλείνονται το έτος 2024 στο εκλογικό παραβάν για αρκετή ώρα, για να βρουν το “σωστό” ψηφοδέλτιο, ανάμεσα στα πολλά της πληθώρας συνδυασμών και μετέπειτα να σταυρώσουν τους υποψήφιους της αρεσκείας τους.

Ο χρόνος τους στο παραβάν αφιερώνεται όχι για να κρίνουν τι, τελικά, θα ψηφίσουν αλλά, πώς θα σταθεροποιήσουν τα ψηφοδέλτια στο κεκλιμένο γλιστερό πάγκο, αποφεύγοντας τα σκυψίματα, για να αναζητήσουν και μαζέψουν αυτά που τους έπεσαν από το χέρι…

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οφείλει να οδηγεί τις εξελίξεις. Να ακολουθεί διά του παραδείγματός του τις νέες τάσεις και λύσεις που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και να θεσπίσει την ηλεκτρονική ψήφο άμεσα. Όπως πράττουν, εδώ και χρόνια, οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί που εκπροσωπούν τα Μέλη του.

Πού είναι οι σώφρονες τεχνοκράτες μηχανικοί της χώρας, να διαμαρτυρηθούν για τις χαμένες εργατοώρες και τα διαφυγόντα κέρδη αφενός και, οι παντός Οικολόγοι αφετέρου, να διαμαρτυρηθούν για τη σπατάλη, π.χ., του εκλογικού χαρτιού;

59 ολόκληρα λεπτά της ώρας αφιέρωσα για την εκλογική ταλαιπωρία που υπέστη, περπατώντας στο λιοπύρι του φετινού Μαΐου από την είσοδο στο χώρο στάθμευσης στο ΟΑΚΑ, μέχρι το εκλογικό κέντρο και αντιστρόφως… Στην ουρά η αναμονή μου ήταν 23 λεπτά…

Ποιο παράδειγμα δίνουμε στις νέες γενιές, όταν παρωχημένες πρακτικές του παρελθόντος συνεχίζουν να εφαρμόζονται, οι οποίες δεν συνάδουν με την καθόλα επιτυχημένη, σε εξέλιξη, ψηφιοποίηση του κράτους;

Ας προβληματιστούμε από τα ανωτέρω, ώστε να προκύψουν διδάγματα για μας, και διορθωτικές δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες των αρμοδίων φορέων και ατόμων, για μια ανοδικά–εξελισσόμενη πορεία της κοινωνίας μας.

Να γκρεμίσουμε, επιτέλους, τις εναπομείνασες άθλιες, αναχρονιστικές πρακτικές, ακόμα σε ισχύ, οι οποίες δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας και τα τείχη του χθες που ορθώνονται εμπόδια μπρος μας…

Το οφείλουμε σε μας, τις νέες γενιές και την Πατρίδα!

—-

* Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός

Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας του Webster University