Κρίση στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ για τη Γάζα – Απόρριψη από Νετανιάχου
Δεν συναινεί σε στρατιωτική κατοχή μετά τον πόλεμο. Απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση. “Επέλεξε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, ενότητας και φατριών,νίκης και καταστροφής”.
Ιερουσαλήμ.- Συνεχή και πλέον ανοιχτή, δημόσια πίεση δέχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς του ζητείται επιτακτικά να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ”επόμενη ημέρα” στην Γάζα, που δεν θα περιλαμβάνει στρατιωτική κατοχή από το Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή όμως ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα ακροδεξιά, εθνικιστικά, υπερορθόδοξα κόμματα που τον στηρίζουν και με τα οποία συνεργάστηκε για να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει ξανά πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ ζήτησε το Σάββατο από τον Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα για τη σύγκρουση στη Γάζα, το οποίο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς. Αυτό δεν μπορεί να αφορά σε στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας και αντιπροτείνει πολυεθνική, πολιτική διοίκηση τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.
Ο Γκαντζ είπε σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters, ότι ήθελε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να σχηματίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.
Εάν αυτό δεν συμβεί, ξεκαθάρισε πως θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από τον διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό έκτακτης ανάγκης.
«Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα βρεις σε εμάς εταίρους στον αγώνα», είπε. «Αλλά αν επιλέξεις τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», είπε, σύμφωνα με το BBC.
Μεταξύ των έξι στρατηγικών στόχων που έθεσε ο Γκατζ ήταν η επιστροφή όλων των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα και η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα έως την 1η Σεπτεμβρίου. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας «συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία μιας συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του».
Πηγή:huffpost.gr
Σχόλια Facebook