Συνέντευξη στην PHP- Ελίζα Βόζεμπεργκ: Το όραμα για σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη γίνεται πραγματικότητα.
Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Συνεχίζουμε σήμερα με την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Ερώτηση: Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε/αναλύσετε ποιες ήταν οι δράσεις /ενέργειες, πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει/συντονίσει ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Βόζεμπεργκ: Στην κοινοβουλευτική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε ήμουν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και μέλος στις Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Σχέσεων ΕΕ/Τουρκίας.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου διοργάνωσα ενημερωτικές εκδηλώσεις, κατέθεσα ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκανα παρεμβάσεις στις Επιτροπές που συμμετέχω και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου.
Πιο συγκεκριμένα κατέθεσα πάνω από 200 ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, πάνω από 150 ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά μας θέματα, πληθώρα ερωτήσεων για τις μεταφορές και τον τουρισμό και έκανα 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Περαιτέρω ήμουν εισηγήτρια σε σειρά σημαντικών Εκθέσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων η Έκθεση για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα μετανάστευσης και ασύλου, η Έκθεση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η Έκθεση για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η Έκθεση για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Ερώτηση: Πόσες από τις ανωτέρω δράσεις καταφέρατε να υλοποιήσετε και σε ποιους τομείς;
Βόζεμπεργκ: Σε πολλές περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματα στις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μου για την τουρκική προκλητικότητα και τα εθνικά μας ζητήματα, ο στόχος μου ήταν αφ’ ενός αυτά να αναδειχθούν και αφ’ ετέρου να πάρει ξεκάθαρη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ’ αυτών. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν τίθεται θέμα υλοποίησης, αλλά προβολής και υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων.
Από τις πρωτοβουλίες μου που υλοποιήθηκαν με την έννοια που το θέτετε, το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Μάλιστα από τη θέση της Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, την αισθάνομαι σαν μία προσωπική δικαίωση μετά τους μεγάλους αγώνες που έχω δώσει επί σειρά ετών για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για την πιο μεγάλη θεσμική κατοχύρωση απέναντι στην πιο ειδεχθή μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πολύ σημαντικό θεωρώ επίσης το γεγονός ότι συμμετείχα ενεργά και με θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς ήμουν εισηγήτρια των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον Κανονισμό για τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας.
Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί ένα ιστορικό βήμα, καθώς θεσπίζει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, κάτι που προφανώς ευνοεί σε σημαντικό βαθμό την πατρίδα μας, ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε, (εκ νέου ίσως), με την ωριμότητα και την μεγάλη εμπειρία που διαθέτετε;
Βοζεμπεργκ: Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη. Εάν οι πολίτες με τιμήσουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να αναδείξω και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα.
Σε ό, τι αφορά στις προτεραιότητες που θα θέσω, είναι προφανές ότι αυτές βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το αντικείμενο και με τις αρμοδιότητες των Επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχω στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή.
Ερώτηση: Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;
Βόζεμπεργκ: Την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και την έχουν καταστήσει βασικό συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Το όραμά μου είναι η πατρίδα μας να παραμείνει στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης και το συντομότερο δυνατό να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη.
Είναι αλήθεια ότι η υπερδεκαετής οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία σημαντική απόκλιση εις βάρος της Ελλάδας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βασικά οικονομικά μεγέθη όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και μάλιστα με διπλάσιους ρυθμούς σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι με σίγουρα και σταθερά βήματα το όραμα για σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη γίνεται πραγματικότητα.
Ερώτηση: Ποιο νομίζετε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την άποψή σας τι πρέπει να γίνει;
Βοζεμπεργκ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η ΕΕ είναι ότι τα διαφορετικά και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα των 27 κρατών μελών λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια σύγκλισης και εύρεσης λύσεων κοινής αποδοχής στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Μέχρι το 2010, δηλαδή σε μία περίοδο οικονομικής ευημερίας και γεωπολιτικής ηρεμίας, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο, όμως οι αλλεπάλληλες κρίσεις που ακολούθησαν έθεσαν σε κίνδυνο τις αντοχές του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η σύγκρουση Βορρά – Νότου στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, οι διαφωνίες των χωρών πρώτης υποδοχής με τα λοιπά κράτη μέλη στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και η διχογνωμία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανάλογα με τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούσε κάθε κράτος μέλος.
Όμως παρά τις διαφωνίες, που είναι φυσικό να υφίστανται ανάμεσα σε 27 εταίρους με διαφορές στην οικονομική κατάσταση, στο αναπτυξιακό μοντέλο, στη γεωπολιτική θέση και στην ενεργειακή εξάρτηση, η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν παύει να αποτελεί το πιο σημαντικό εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας στη νεώτερη ιστορία.
Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε για να αναθερμάνουμε την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης είναι να σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες και να τηρούμε τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
PHP: Σας ευχαριστούμε.
Σχόλια Facebook