Bloomberg: Η πλοιοκτήτρια Μαρία Αγγελικούση είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα
Η Μαρία Αγγελικούση εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την ναυτιλία και διαθέτει έναν πανίσχυρο στόλο – Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
Η Μαρία Αγγελικούση είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. «Σε ηλικία μόλις 42 ετών, η Μαρία Αγγελικούση έχει καθαρή περιουσία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προέρχεται από τις επιχειρήσεις της στις θαλάσσιες μεταφορές. Είναι η πρώτη γυναίκα που διευθύνει ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία», αναφέρει το Bloomberg.
«Η Μαρία Αγγελικούση ακολούθησε τα βήματα του παππού της Αντώνη Αγγελικούση, ενός θρυλικού ναυτιλιακού μεγιστάνα και ιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας Angelicoussis Shipping Group Limited (ASGL), ενός από τους ήρωες την περίοδο της Κατοχής, αλλά και του πατέρα της Γιάννη Αγγελικούση, από τον οποίο κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση» σημειώνει το Bloomberg.
Η Μαρία Αγγελικούση εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την ναυτιλία και διαθέτει έναν πανίσχυρο στόλο με 145 πλοία διαφόρων τύπων.
Από τα 806 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35,58 εκατομμυρίων τόνων, του ελληνικού νηολογίου, τα 119 είναι του Ομίλου Αγγελικούση, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό 14,7%.
Ο «σιωπηλός ιδιοκτήτης της πολυτέλειας»
Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, από τους 20 υπερπλούσιους στον κόσμο, οι 14 είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και όλα αυτά χάρη στον τομέα της τεχνολογίας, με επικεφαλής τους Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ .
Ωστόσο, η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει αυτή τη στιγμή τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Γάλλο Μπερνάρντ Αρνό, ο οποίος σήμερα έχει περιουσία 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο «σιωπηλός ιδιοκτήτης της πολυτέλειας», όπως είναι ευρέως γνωστός ο Αρνό, είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, μιας αυτοκρατορίας μόδας και καλλυντικών που συγκεντρώνει περισσότερες από 70 μάρκες και σήμερα κατατάσσεται στην 17η θέση μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, ύψους 452,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρνό έχει μερίδιο 97,5% στον οίκο Christian Dior. Μέχρι στιγμής φέτος έχει συσσωρεύσει κέρδη 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, ετοιμάζει τη διαδοχή του που θα περιέλθει στην οικογένειά του.
Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη
Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους σε διάφορους τομείς.
Στη Γερμανία, η διάκριση του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας πηγαίνει στον Κλάους -Μίκαελ Κούνε. Θεωρούμενος από πολλούς ως ο μεγιστάνας των logistics, ο 86χρονος Κούνε εντάχθηκε στην εταιρεία που συνίδρυσε ο παππούς του το 1958 -την «Kühne+ Nagel», μια από τις κορυφαίες εταιρείες logistics στον κόσμο- και αργότερα ανέλαβε το ρόλο του CEO το 1966, μόλις το 1998 έγινε πρόεδρος και εκπρόσωπος του Δ.Σ.
Ο Κούνε επικρίθηκε σκληρά στη χώρα του επειδή μετέφερε την έδρα της εταιρείας του και την κατοικία του στην Ελβετία το 1969. Μια κατάσταση που τον βοήθησε να πληρώνει λιγότερους φόρους, αλλά που δεν τον απάλλαξε από αρνητικά σχόλια παρά τους στενούς δεσμούς του με τη χώρα του τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται στην 35η θέση με περιουσία 40,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ιταλική σοκολάτα
Η μεγαλύτερη περιουσία της Ιταλίας σχετίζεται στενά με τη σοκολάτα. Ο όμιλος Ferrero, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής σοκολάτας στον κόσμο, ανήκει σε πολλά μέλη της οικογένειας, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Φερέρο, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας από το 2015.Κατατάσσεται στην 37η θέση στον κόσμο με καθαρή περιουσία που φτάνει τα 40,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ποδόσφαιρο και δισεκατομμύρια
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το βραβείο ανήκει στον Τζιμ Ράντκλιφ. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χημικού ομίλου INEOS, τον οποίο ίδρυσε το 1998 και από τον Δεκέμβριο του 2023 είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του Ράντκλιφ είναι στον αθλητισμό που μπορεί να προσελκύσει την προσοχή δισεκατομμυρίων θεατών. Για το λόγο αυτό έχει κάνει και άλλες επενδύσεις στην ποδηλασία, το ποδόσφαιρο (κατέχει τη Νίκαια), τη Formula 1, την ιστιοπλοΐα και τον στίβο. Έχει περιουσία 17,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Πορτογαλία, το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη είναι η Μαρία Φερνάντα Αμορίμ. Η άνοδός της στη λίστα των πλουσιότερων ήρθε με τον θάνατο του συζύγου της και επιτυχημένου επιχειρηματία Αμέρικο Αμορίμ το 2017. Τότε ήταν που η Μαρία Φερνάντα ανέλαβε την Corticeira Amorim ή Amorim Cork, τη μεγαλύτερη παραγωγό εταιρεία παραγωγής φελλού στον κόσμο. Στα 89 της χρόνια, διαχειρίζεται μια περιουσία περίπου 6,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Κροατία, η μεγαλύτερη περιουσία ανήκει στον Βασίλι Ανίσιμοφ, ρωσικής καταγωγής, με δραστηριότητες στα ορυχεία, τα χημικά, τα μέταλλα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν και εκεί που κέρδισε τα περισσότερα χρήματα ήταν στον τομέα των ακινήτων. Τώρα έχει μια περιουσία που φτάνει τα 1,6 δισ. δολάρια. Ο Ανίσιμοφ ισχυρίστηκε ότι πούλησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στη Ρωσία και έγινε ο έβδομος Ρώσος δισεκατομμυριούχος που παραιτήθηκε από την υπηκοότητα μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο πλουσιότερος στην Ιρλανδία είναι ο Τζον Γκρέικεν, ιδρυτής της Lone Star Funds, ενός ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Ντάλας. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχει συγκεντρώσει περίπου 86 δισεκατομμύρια δολάρια για τα κεφάλαιά του από τότε που ίδρυσε την εταιρεία το 1995 και επενδύει σε προβληματικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, καθώς και σε προϊόντα καταναλωτικού χρέους και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η περιουσία του φτάνει σχεδόν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ελβετία και φάρμακα
Η Ελβετία μπορεί να καυχιέται ότι είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους πλουσιότερους ανθρώπους και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των φαρμάκων.
Ο Ερνέστο Μπερταρέλι είναι ο πλουσιότερος Ελβετός με εκτιμώμενη περιουσία 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας περιουσίας του προέρχεται από το 65% των μετοχών της Serono, μιας φαρμακευτικής εταιρείας που ίδρυσε ο παππούς του και η οποία κατέληξε να εξαγοραστεί από τη γερμανική εταιρεία Merck έναντι 8,6 δισ. Τόσο ο Ερνέστο όσο και ο αδελφός του έχουν επενδύσεις σε ακίνητα, hedge funds και υγειονομική περίθαλψη.
Ο Ερικ Βίτουκ είναι ένας από τους πιο ήσυχους δισεκατομμυριούχους στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτός ο Βέλγος επιχειρηματίας έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του -8,5 δισεκατομμύρια δολάρια- χάρη στην κληρονομιά μιας περιουσίας από μια βελγική εταιρεία ζάχαρης.
Η μπύρα στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία, την μεγαλύτερη περιουσία διαθέτει η Σαρλίν ντε Καβάλιο-Χάινεκεν, κόρη του διάσημου επιχειρηματία και ιδρυτή της Heineken, Άλφρεντ.
Η Σαρλίν κατέχει το 25% των μετοχών της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο. Κατατάσσεται στην 131η θέση ανάμεσα στους μεγάλους δισεκατομμυριούχους, με περιουσιακά στοιχεία 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Αυστρία «κυβερνά» ο Μαρκ Μάτετσιτζ, γιος του θρυλικού Ντίτριχ Μάτετσιτζ, μιας ιδιοφυΐας του μάρκετινγκ που κατάφερε να ενώσει τη Red Bull με τα πιο extreme sports και πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο. Έκτοτε, ο Μαρκ είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Red Bull χάρη στον έλεγχο του 49% των μετοχών που κληρονόμησε από τον πατέρα του, εκτός από το ότι έγινε ο πλουσιότερος «millennial» στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Μαρκ έχει εκτιμώμενη περιουσία 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 91η θέση σε πλούτο στον κόσμο.
Στην Τσεχία, η Ρενάτα Κελνέροβα και η οικογένειά της ελέγχουν τον PPF Group, έναν επενδυτικό οίκο στην Ανατολική Ευρώπη με περιουσιακά στοιχεία 42,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδύσεις του ομίλου με έδρα το Άμστερνταμ περιλαμβάνουν την Home Credit, την Air Bank και την O2 Czech Republic. Συγκεντρώνει περιουσία 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δισ. από το τένις
Ο Ιόνιο Τίριακ έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στη Ρουμανίας χάρη στον αθλητισμό και συγκεκριμένα από το τένις, όπου αποσύρθηκε το 1970. Αργότερα, ως προπονητής, είχε κορυφαίους παίκτες όπως ο Γκιγιέρμο Βίλας, ο Μαράτ Σαφίν και ο Μπόρις Μπέκερ. Αργότερα ίδρυσε την Tiriac Group, η οποία διαθέτει μια συλλογή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με περισσότερα από 400 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων που ανήκαν προηγουμένως στους Αλ Καπόνε και Ελτον Τζον. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του φτάνει τα 2,1 δισ.
Στη Δανία τέλος, ο Νιλς Λούις-Χάνσεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά χάρη στην υγειονομική περίθαλψη. Κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Coloplast, μιας εταιρείας που είναι αφιερωμένη στην παροχή των καλύτερων προϊόντων σε άτομα που έχουν σωματική αναπηρία, ακράτεια, ουρολογικά ή δερματολογικά προβλήματα . Η εταιρεία κατέχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων για την ακράτεια. Ο Νιλς Λούις -Χάνσεν είχε πέρυσι ετήσια έσοδα 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Σχόλια Facebook