Χωρίς τον οικονομικό απολογισμό η πρώτη ημέρα του εκλογικού συνεδρίου
Οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Πηγή:anamniseis.net
Από τους 45 φορείς που πρόσκεινται στην ομάδα των Πρώην Προέδρων συμμετείχαν 23 και 39 αντιπρόσωποι.
Με την ισχυρή παρουσία σεκιουριτάδων, και χωρίς παρουσιολόγιο και οικονομικό απολογισμό ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης η πρώτη ημέρα του διήμερου εκλογικού συνεδρίου που συγκάλεσε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, η φερόμενη ως Επιτροπή των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Εν τω μεταξύ στο προαύλιο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχαν στελέχη του εκλεγμένου και εν εξορία διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια με δικαστικά έγγραφα και προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους αντιπροσώπους των συλλόγων που εισέρχονταν στο κτίριο τους λόγους για τους οποίους το κήρυξαν παράνομο και αποφάσισαν να το μποϊκοτάρουν.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάργου και οι συμπρόεδροι Νίκος Διαμαντίδης και Δημήτριος Καλαμαράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εκδημία του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας, κ. Βασιλείου Σταθάκου και κάλεσαν τους αντιπροσώπους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.
Ανέγνωσαν το ψήφισμα μέσω του οποίου καλούσαν τους ομογενείς να παραστούν στην κηδεία του εκλιπόντα, που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβει χώρα αύριο, Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.
Ο κ. Νίκος Διαμαντίδης ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, όπως μετονομάσει την 29η Οδό, στην οποία βρίσκεται το «Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» σε «Οδό Βασιλείου Σταθάκου».
Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε με δέος στην γενναιοδωρία του κ. Σταθάκου και τόνισε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προ δύο δεκαετιών διοργάνωση των συμποσίων παιδείας και για τον Γεώργιο Παπανικολάου και ότι με την προσωπική δωρεά αξίας $ 5.000 του αειμνήστου συγκροτήθηκε το πρώτο Ταμείο Ελληνικής Παιδείας το οποίο είχε ανέλθει στις $13.000 και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του.
Αμέσως μετά εκλέχτηκε το προεδρείο το οποίο απαρτίζονταν από τους κ.κ. Δήμο Σιώκη, πρόεδρο, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, αντιπρόεδρο και την Χριστίνα Κωστάκη, γραμματέα.
Αν και είθισται στα εκλογικά συνέδρια να παραμένει στην έδρα μόνο το προεδρείο του συνεδρίου, εντούτοις οι πρώην πρόεδροι παρέμειναν στις θέσεις τους και κατά κάποιον τρόπο συμπροέδρευαν.
Ο κ. Χρήστος Βουρνάς, ο οποίος ηγούνταν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκρότησε η επιτροπή των πρώην προέδρων αγνοώντας την επιτροπή που εξέλεξε η γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου δεν παρουσίασε κάποιο πόρισμα της επιτροπής παρά μόνο ανέφερε ότι έλεγξαν 75 με 80 φορείς και από αυτούς μόνο οι 45 ήταν οικονομικώς τακτοποιημένοι.
Όλως περιέργως ούτε από την έδρα και ούτε από τους παρισταμένους δεν ζητήθηκε να γίνει το παρουσιολόγιο και να κοινοποιηθούν τα ονόματα των 45 φορέων που – βάσει του ελέγχου – δικαιούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Αν και στην ημερήσια διάταξη προβλεπόταν η έγκριση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής, εν τούτοις δεν έγινε καμιά αναφορά και η έδρα επικαλέστηκε την απουσία του προέδρου της Επιτροπής Παναγιώτη Γεραζούνη.
Οι αναφορές των πρώην προέδρων ήταν ανίαρες και αναλώθηκαν σε γενικολογίες επιρρίπτοντας την ευθύνη για όλα τα δεινά και τον εμφύλιο σπαραγμό στους κ.κ. Γιώργο Γεωργόπουλο και Απόστολο Τομόπουλο και στο εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.
Οι κ. Δημήτριος Καλαμαράς και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου αναφέρθηκαν σε $40.000 που είχαν σταλεί παρανόμως στην Ελλάδα και σε μετρητά της τάξεως των $120.000 που είχαν δώσει χορηγοί και για τα οποία αγνοείται η τύχη τους, χωρίς ωστόσο να προσκομίσουν τεκμήρια.
Αναφέρθηκαν στον έλεγχο που άσκησε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό του κ. Κώστα Μάστορα και στο στικάκι, αλλά δεν εισήλθαν σε λεπτομέρειες με συνέπεια να παραμένουν μέχρι και σήμερα έωλα τα ερωτήματα που έγειραν οι «Αναμνήσεις» και τα άλλα μέσα ενημέρωσης μετά την παράδοση του στικακιού στους δημοσιογράφους.
Αν και το διήμερο συνέδριο έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και συζήτησης για τα πεπραγμένα – και εν προκειμένω για τον εμφύλιο σπαραγμό, την κατάληψη του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου από την πλειοψηφία και την δικαστική διαμάχη, εν τούτοις η πρώτη ημέρα αναλώθηκε στην αμαρτωλή 6ετία που ξεκίνησε μετά τις μεθοδεύσεις και την ανάληψη της προεδρίας της Ομοσπονδίας από τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.
Μετά τη λήξη της συνεδριάσεως ρωτήσαμε ευθέως το προεδρείο για το παρουσιολόγιο και απάντησαν ότι ήταν εύλογα τα ερωτήματα. Μετά από τον θόρυβο που προκάλεσαν τα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο κ. Καλαμαράς άνοιξε τα χαρτιά του και διάβασε τα ονόματα των αντιπροσώπων.
Το ηχητικό το οποίο κατέγραψε ο Δημήτριος Πανάγος και το οποίο το παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» είναι δηλωτικό και ικανό να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι πρώην πρόεδροι δεν συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότησαν την δική τους επιτροπή.
Ακούγοντας προσεκτικά το ηχητικό ντοκουμέντο διαπιστώσαμε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν 39 αντιπρόσωποι (και όχι 46 που ισχυριζόταν η έδρα) οι οποίοι εκπροσωπούσαν 23 συλλόγους.
Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» προκύπτει ότι στις εκλογές του 2021 ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι 65 σύλλογοι και οργανώσεις και στις εκλογές συμμετείχαν 45 σύλλογοι.
Από τους 23 φορείς που συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου μόνον πέντε φορείς (5) συμμετείχαν στις εκλογές του 2021.
Από τους 23 φορείς που εκπροσωπήθηκαν την πρώτη ημέρα μία δεκάδα δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2018 και αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των σφραγίδων και στις εκλογές που όπως επεσήμανε ο κ. Καλαμαράς θα λάβουν χώρα την Κυριακή των Βαϊων.
Τα νούμερα από μόνο τους προκαλούν προβληματισμό και μας παρέχουν την δυνατότητα σε κάθε ορθώς σκεπτόμενο να κατανοήσει καλύτερα γιατί το ακροατήριο ήταν σαν «είχε πιει το αμίλητο νερό», που λέει και ο λαός.
Η γραμματέας
Η γραμματέας του προεδρείου του Συνεδρίου, κ. Χριστίνα Κωστάκη κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει τους καταλόγους τόσο των συλλόγων, όσο και των αντιπροσώπων προκειμένου να αποφύγουμε κάθε πιθανό λάθος στις προσθαφαιρέσεις.
Σχόλια Facebook