Εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας – «Να μην κρύβουμε το πρόβλημα, πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή»
Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, τι θα ισχύει με τις απουσίες
Με μαθητές του 3ου γυμνασίου Πολίχνης συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Ο πρωθυπουργός άκουσε τις εμπειρίες τους από τη σχολική καθημερινότητα, όπου, όπως είπαν, έχουν βρεθεί παρατηρητές bullying.
«Τα φαινόμενα που βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά, μέρος της εφηβείας και δεν μας προβλημάτιζε τότε το τραύμα που μπορεί να αφήσει και τις ψυχολογικές συνέπειες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Τώρα μας προβληματίζει η έξαρση, η βία και η ένταση, που γίνονται προπηλακισμοί. Πίσω από το bullying κρίνεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα, που συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος. Δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί το bullying. Υπάρχει, απασχολεί όλους τους θεσμούς, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο».
«Πρέπει κάποιος να μπορεί να μιλήσει. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει και για αυτό αυτή η πλατφόρμα μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιστατικό. Υπάρχει η διαφύλαξη της ανωνυμίας και θα μπορούμε να παρέμβουμε με εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα πρωτόκολλα είναι λέξη λίγο κακοποιημένη τελευταία, αλλά μας δείχνουν τι θα κάνουμε».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να «σπάσουν» τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο το θύμα, αλλά και τους παρατηρητές. «Δεν είναι μαγκιά να σπας κάποιον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς για τις επιλογές του. Υπάρχουν κανόνες και πλαίσια, μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί, επειδή σεβόμαστε τους κανόνες και υπάρχουν όρια, τα οποία, όταν ξεπερνιούνται, υπάρχουν συνέπειες».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από μια μαθήτρια, εάν έχει πέσει θύμα bullying ως μαθητής και απάντησε:
«Και εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο. Ήταν αστείο για τους καλούς μαθητές, ήταν χαβαλές τότε», και πρόσθεσε: «Ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής, ήμουν πρόεδρος κάποια στιγμή της σχολικής κοινότητας. Τότε δεν δίναμε τόση σημασία, ήταν μέρος της σχολικής ζωής μας. Ωστόσο, υπήρχαν συμμαθητές μας, που υπέφεραν».
Για την εξάρτηση με τα κινητά
«Εμείς δεν είχαμε κινητά. Είναι δύσκολο να φανταστείτε μια ζωή χωρίς κινητό, υπολογιστή και email», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε: «Εγώ απέκτησα τον πρώτο υπολογιστή μου, όταν ήμουν φοιτητής. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα στις νεαρές ηλικίες από την εξάρτηση με το κινητό. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο. Το κινητό είναι εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, τον αθλητισμό, ούτε αυτά που μας δίνουν ικανοποίηση.
Πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στη χρήση του κινητού στο σχολείο. Αυτό θα μας απασχολήσει σε όλα τα επίπεδα. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει, εάν δεν υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είμαστε ενεργοί πολίτες. Η πολιτεία προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά. Αυτό το πλαίσιο έρχεται και με κανόνες, όχι τιμωρητικούς, αλλά που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα πλαίσιο σχέσεων και κανόνων, τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε. Διαφορετικά, θα υπερισχύει ο νόμος του ισχυρού. Αυτή η καμπάνια τον αδύναμο προστατεύει, αλλιώς θα ήμασταν ζούγκλα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επαναφοράς της πενθήμερης αποβολής.
Παράλληλα, σημείωσε πως το θέμα των απουσιών ψηφιοποιείται. Μέσω της εφαρμογής e-parents οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση την πορεία του μαθητή, τις απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool. Η διαγραφή απουσιών θα απαγορεύεται στο τέλος της χρονιάς, με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι.
Όπως τόνισε ο υπουργός, η πολιτική δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα, αλλά απαιτεί αλλαγή κουλτούρας.
Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της σχολικής βίας μεταξύ άλλων προβλέπουν:
- ψηφιακή πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού,
- αυστηροποίηση «ποινών» για μαθητές που ασκούν bullying, δηλαδή επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή,
- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για όσους μαθητές εκθέτουν τους συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Eθνικό σχέδιο κατά του bullying: Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή
Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση, προβλέπεται η διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και, αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
Αυστηροποίηση συνεπειών για το bullying
- Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
- Επανέρχεται ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
- Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
Επίσης, θα ψηφιοποιηθούν το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Πηγή: news.gr
Σχόλια Facebook