Στέλλα Κοκόλη: Τα Charter School δημιουργούν ένα παγκόσμιο, πανίσχυρο δωρεάν Λόμπι!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής,  βρέθηκε τις μέρες αυτές στην Αθήνα επικεφαλής κλιμακίου Διευθυντών και καθηγητών πέντε Charter Schools, που αντιπροσωπεύουν μία διαφορετική Παιδεία που αυτή τη στιγμή προωθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται για Δημόσια Σχολεία (Νηπιαγωγειο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) τα χρηματοδοτεί  η Πολιτεία με   την ιδιαιτερότητα ότι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα (Ελληνικά και μαθηματικά στα ελληνικά).

Για αυτήν την πολλά υποσχόμενη νέα εκπαιδευτική τάση μιλήσαμε με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, στη συνέντευξη που είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει στην Panhellenic Post, μετά τη σύσκεψη που είχαν στην Βουλή με την “Διακομματική Επιτροπή για την Ελληνική Διασπορά” (sic) αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, μέχρι και την επιστολική ψήφο…

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Χρήστος Μαλασπίνας: Κυρία Κοκκόλη, για μια ακόμη φορά επισκέπτεσθε την Ελλάδα, την φορά αυτή επικεφαλής Επιτροπής  αποτελούμενη από Έλληνες καθηγητές/ριες, Διευθυντές /τριες  των Charter School ελληνικού ενδιαφέροντος Αμερικής. Πείτε μας, ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε από τις επαφές που είχατε  με τους κυβερνητικούς παράγοντες;

Στέλλα Κοκόλη: Κύριε Μαλασπίνα, από την πρώτη στιγμή με καλωσορίσατε και  κατά κάποιο τρόπο μου δώσατε την εντύπωση ότι ανήκω και εγώ στην Ελλάδα, ότι δεν έχω φύγει ποτέ, με το θερμό καλωσόρισμα. Και όχι μόνο το δικό σας, αλλά και όλων των ιθυνόντων που συνάντησα για θέματα Παιδείας.

Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες σε ό,τι αφορά την κατανόηση που έδειξαν  και στα υπουργεία που επισκεφθήκαμε και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων. Και να τους πάρω με τη σειρά:

ΕΡ: Παρακαλώ,

Στ. Κοκόλη: Επισκεφθήκαμε το υπουργείο Παιδείας, φυσικά, το γραφείο του κ. Πασσά που είναι διευθυντής για όλους τους αποσπασμένους στις διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά τώρα και της Αμερικής.  Μας δέχθηκαν στο Υπουργείο  να ακούσουν  τα προβλήματά μας.  Είδαμε τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Κατσαρό ο οποίος  όπως φαίνεται είναι γνώστης των αναγκών που υπάρχουνε. Και  ενθουσιαστήκαμε για την κατανόηση που δείχνουν.  οι ερωτήσεις που έθεσαν ήταν πολύ σημαντικές. Είδαμε την κ.  Μπούντα η οποία είναι  υπεύθυνη για  εκπαιδευτικά θέματα στο Γραφείο του Υπουργού Παιδείας.

ΕΡ: Νομίζω σ΄ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ήλθατε ως επικεφαλής της Επιτροπής των τσάρτερ σκουλ, που είναι άγνωστος ως σχολικός θεσμός στην Ελλάδα…

Κοκόλη: Ναι, μείναμε ενθουσιασμένοι όχι μόνο εγώ αλλά και τα πέντε από τα έξι σχολεία -το έκτο συμμετείχε  με τηλεδιάσκεψη. Μετά επισκεφθήκαμε την Υπουργό Πολιτισμού,  την κα Μενδόνη η οποία έχει ξανάρθει στην Αμερική και έχει δείξει ενδιαφέρον πολύ διότι, όπως σας είπα και προηγουμένως στην άλλη συνέντευξη, μας ενδιαφέρει πολύ και ο Πολιτισμός της  Ελλάδος μαζί με τη Γλώσσα και την Ιστορία. Επισκεφθήκαμε, επίσης  τον  Υπουργό Υγείας τον κ. Γεωργιάδη ο όποιος έχει σχέση πολύ με την Παιδεία και είχαμε σύντομη συνομιλία για το τι κάνουν αυτά τα τσάρτερ σκούλ.

ΕΡ: Πείτε μας, λοιπόν, περισσότερα για τα τσάτερ σχολεία, να τα γνωρίσουμε.

Κοκόλη: Τα τσάρτερ σκούλς είναι δημόσια σχολεία, τα χρηματοδοτεί  η Πολιτεία με   την ιδιαιτερότητα ότι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα. Υπάρχουν κι άλλα τσάρτερ σχολεία που διδάσκουν άλλες γλώσσες, τουρκική, γαλλικά κλπ.

ΕΡ: Πόσα είναι αλήθεια, αυτά τα λεγόμενα τσάρτερ σκούλς;

Κοκόλη: Εμείς έχουμε  λίγα σχολεία, έξι τον αριθμό  αλλά κάθε σχολείο έχει παραρτήματα φυσικά.  Αλλά η βάση είναι μία. Το Γραφείο που διαπραγματεύεται  και διορίζει και ελέγχει όλο το Πρόγραμμα είναι μία  βάση.

ΕΡ:  Που βρίσκονται αυτά τα σχολεία και ποιοι είναι οι εκπρόσωποί τους που ήρθαν στην Ελλάδα;

Κοκόλη:  Είναι η κ. Ιωάννα Λεκκάκου, Γενική Διευθύντρια του Odyssey Charter School στο Delaware, η κ. Κωνσταντίνα Καπετανάκη, Εκπρόσωπος του Hellenic Classical Charter School στο Brooklyn, ο κ. Γεώργιος Καφκούλης, και τον κ. Μπαρδούτσο Πρόεδρος και συνιδρυτής των Archimedean Schools στο Μαιάμι,  την κυρία Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Clearwater, η οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, τον κ. Ματθαίο Σταμούλη, Γενικό Διευθυντή του Σχολείου «Ακαδημία Σωκράτης» στη Βόρεια Καρολίνα, και στο Staten Island, και την κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης.

ΕΡ: Μάθαμε και για κάποια βραβεία…

Κοκόλη: Επισκεφθήκαμε το μουσείο της Ακρόπολης,  την Υπουργό πρώην Υφυπουργό Παιδείας κ, Ζαχαράκη καθώς επίσης και την υφυπουργό κ. Μακρή η οποία για πρώτη φορά βράβευσε 40 δασκάλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  όσους είχαν εργαστεί 25 και πλέον χρόνια.

ΕΡ: Γεμάτο Πρόγραμμα για λίγες ημέρες επίσκεψης. Οι εντυπώσεις σας;

Κοκόλη!  Οι εντυπώσεις είναι άριστες και πάρα πολύ θετικές.…

ΕΡ: Είχατε και τη συμμετοχή στην Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής…

Κοκόλη: Βεβαίως, Η συνεδρίαση με την Διακομματική υπό την  προεδρία του κ. Φίλιππου Φόρτωμα, βουλευτή Κυκλάδων, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα Μέλη της Επιτροπής «Διασποράς της Βουλής». Ο κ. Φόρτωμας μάς κάλεσε και οργάνωσε μαζί με τον κ. Χρυσουλάκη τον Γενικό Γραματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του ΥΠΕΞ   αυτή την ιστορική σύσκεψη για πρώτη φορά μέσα στη Βουλή να μιλήσουμε  για θέματα Παιδείας εξωτερικού.

Κατόπιν της σύσκεψης αυτής, αυτά που ρώτησαν και αυτά  μιλήσαμε  είμαστε ενθουσιασμένοι. Τα κόμματα είχανε φυσικά τις ερωτήσεις θέματα που τους αφορούν και ίσως τα βλέπουν λίγο διαφορετικά, αλλά όπως πολύ σωστά όλοι γνωρίζουμε, ο διάλογος και η συνομιλία  φέρνουν  το καλύτερο αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι ότι κατάλαβαν ότι υπάρχει μία διαφορετική παιδεία αυτή τη στιγμή που είναι αυτή των τσάρτερ σκούλς. Φυσικά έχουμε  τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπής τα οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος ένα σχολείο που είχε κλείσει,  το άνοιξε  με την αγάπη που έχει προς τη γλώσσα και την παιδεία.  Δυστυχώς, να ξέρετε, έχουν κλείσει τα περισσότερα ελληνικά κοινοτικά σχολεία.

ΕΡ: Γιατί κλείνουν τα Κοινοτικά Σχολεία, κυρία Κοκόλη;

Κοκόλη: Όπως και στη συνεδρίαση ανέφερα,  είναι διάφοροι οι λόγοι που έκλεισαν. Περισσότερο, όμως, ευθύνεται η Ομογένεια .

ΕΡ: Γιατί το λέτε αυτό;

Κοκόλη: Το λέγω διότι δεν τα υποστήριξαν οι ομογενείς γονείς, όπως τα παλιά τα χρόνια  του ‘70  και του ‘80 που ήταν το ελληνικό Σχολείο απαραίτητο στις οικογένειες της πρώτης γενιάς και που θέλανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να  μιλούν τα παιδιά ελληνικά. Σήμερα οι γονείς δεν στέλνουν πιά τα παιδιά τους  στα δικά μας  σχολεία.

ΕΡ: Τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπής;

Κοκόλη: Σ΄ αυτά θα αναφερόμουν τώρα…  Υπάρχουν,  στο σύστημα της Αρχιεπισκοπής  τα απογευματινά που είναι  γύρω στα 648, από μια έρευνα  που είχα κάνει  πρόπερσι. Έχουμε και ένα – δύο ιδιωτικά σχολεία όπως είναι Ο Πλάτων, ένα μικρό ιδιωτικό στο Μπρούκλιν.  Υπάρχει ο Πλάτωνας στο Κλεαργουότερ , ένα από τα τσαρτερ σκουλς, αλλά δεν ήτανε μαζί μας αυτή τη φορά.

ΕΡ:  Ποια είναι κα Κοκόλη, τα σημαντικότερα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις ΗΠΑ σήμερα;

Κοκόλη:  Δεν έχουμε δασκάλους!. Πρέπει η  ελληνική Πολιτεία να τακτοποιήσει το ζήτημα αυτό.  Διότι  είχαμε κάποτε, επί εποχής Ιακώβου,  την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου  και πολλά παιδιά έρχονταν από την Ελλάδα, κυρίως νέα κορίτσια και πήγαιναν και γινόταν  δασκάλες. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα.

Η Στέλλα Κοκκόλη (τέταρτη από αριστερά) με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Φίλιππο Φόρτωμα (στο μέσον) και τους εκπροσώπους των πέντε σχολείων Charter μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

ΕΡ:. Άλλα προβλήματα ;

Κοκόλη:  Χρειαζόμαστε δασκάλους σαν πρώτη ανάγκη. Δεύτερη ανάγκη. Χρειαζόμαστε  Συντονιστές Παιδείας. Έναν συντονιστή που στέλνει  το Υπουργείο Παιδείας , είμαστε ευγνώμονες, αλλά δεν είναι αρκετός. Είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει  τα προβλήματα των όσων αποσπασμένων που είναι στον Καναδά, στην Νότια Αμερική,  στην κεντρική Αμερική. Είναι αδύνατον. Ευχόμαστε να αντιληφθούν αυτή την ανάγκη.

ΕΡ: Πόσους Συντονιστές χρειάζεσθε;

Κοκόλη:  Προτείναμε στο Υπουργείο Παιδείας να μας στείλει τουλάχιστον έναν ακόμη συντονιστή  στην Φλόριδα για να αναλάβει Φλόριδα και Νότιο Αμερική.

ΕΡ: Οι αποσπασμένοι δάσκαλοι, ποια αιτήματα έχουν;

Κοκόλη:  Το κυρίως αίτημα που έχουν είναι το οικονομικό. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα. Γι αυτό πολλοί που αρχικά δηλώνουν ότι θέλουν να έλθουν κυρίως στην Νέα Υόρκη και τις άλλες  μεγάλες Πολιτείες της Αμερικής όπου υπάρχουν ελληνικά Σχολεία, π.χ. Σικάγο, Βοστώνη,  δεν έρχονται γιατί δεν τους φτάνουν  τα χρήματα που τους δίνουν  να ζήσουν.  Έπειτα, το επιμίσθιο είναι  πολύ πολύ μικρό και δίνεται μόνον για τέσσερα χρόνια!  Και στα τέσσερα χρόνια οι δάσκαλοι που έχουν γίνει εμπειρογνώμονες πια, της Παιδείας στην Αμερική και μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο και το περισσότερο, πρέπει να φύγουνε γιατί δεν μπορούν να ζήσουν, και, μάλιστα, δίχως επιμίσθιο !

Επομένως, πρέπει ο πέμπτος και ο έκτος χρόνος, που τώρα ανανεώνεται χωρίς επιμίσθιο, να παραμένει το επιμίσθιο να μην αναγκάζονται να φεύγουν. Ή να παντρεύονται ή να κάνουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν!  Δεν νομίζω ότι θα επιβαρυνθεί τόσο πολύ ο κρατικός Προϋπολογισμός αν η ελληνική Κυβέρνηση τους βοηθήσει λίγο περισσότερο. Ιδίως στην Ήπειρο της Αμερικής που  τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Το ενοίκιο στην Νέα Υόρκη είναι πολύ υψηλό και για έναν δάσκαλο που παίρνει 3.000 δολάρια. άμα δίνει 2.000 δολάρια στο ενοίκιο, ε,  πως θα ζήσει και ποιος είναι ο λόγος να παραμένει σε μία ξένη χώρα;  Με τι ψυχολογία θα κάνουν τη δουλειά τους όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους;

ΕΡ:  Τι θα λέγατε στους Έλληνες πολιτικούς;

Κοκόλη: Οι Έλληνες πολιτικοί, εμείς θέλουμε να έρχονται και όχι μόνο στην Αμερική. Θέλουμε να βλέπουν τα Σχολεία όλα. Να δουν  τι γίνεται. Τα τσάρτερ σκουλ που είναι καινούργια ύπαρξη. Αυτά δεν είναι μόνο ότι διδάσκουν και διαιωνίζουν την γλώσσα. Αυτά τα σχολεία δημιουργούν Φιλέλληνες από όλες τις φυλές του κόσμου! Σε 20 χρόνια από σήμερα θα είναι χιλιάδες από αυτούς που  θα καταλάβουν θέσεις σε κυβερνητικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά και πνευματικά ιδρύματα σ΄ όλο τον κόσμο! Όλοι αυτοί, ως φιλέλληνες, με γνώση ελληνικής γλώσσας και  με ελληνικές αξίες, θα βοηθούν την Ελλάδα. Ένα παγκόσμιο, πανίσχυρο δωρεάν Λόμπι!

ΕΡ: Νομίζετε, τους πείσατε γι αυτό τους συνομιλητές σας;

Κοκόλη: Εγώ που το ζω, που βλέπω Κινεζάκια, Αφρικανάκια,  να απαγγέλλουν τον εθνικό μας ύμνο, εγώ συγκινούμε. Από μόνοι τους οι πολιτικοί μας έπρεπε να μας ρωτάνε «τι βοήθεια θέλετε από μας;».

ΕΡ: Εθνική παρέλαση Νέας Υόρκης τι μήνυμα έχετε να τους απευθύνετε?

Κοκόλη: Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει η 25η Μαρτίου  να γιορτάζεται ανήμερα. Αυτή η ημέρα είναι για μας η ημέρα της ύπαρξής μας,  της ανεξαρτησίας μας,  της Ελλάδος μας.  Και πολλοί έχουν υιοθετήσει αυτή την παράκλησή μου από χρόνια και κάνουν την ημέρα αυτή τοπικές παρελάσεις. Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Αμερικής καλεί την ομογένεια στον Λευκό Οίκο.  Και φυσικά την Ομογένεια την εκπροσωπεί ο Αρχιεπίσκοπος.  Ο Αρχιεπίσκοπος είναι το πρόσωπο που ενώνει την ομογένεια. Ο Ιάκωβος προσπάθησε πολύ να ανοίξει τις πόρτες του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Αλεξ  Καρλούτσο.

Το μήνυμα είναι ένα: Παντού, όπου γίνεται ελληνική παρέλαση, οι ομογενείς μας πρέπει να πάνε στην παρέλαση! Με χιόνι, με κρύο με βροχή,  Και εγώ πολλές φορές και άρρωστη,  ήμουν παρούσα στις παρελάσεις. Θα είμαι και φέτος, στην παρέλαση αλλά λόγω του ποδιού μου δεν θα παρελάσω φέτος βαστώντας τη σημαία.

ΕΡ: Για την επιστολική ψήφο τι έχετε να πείτε;

Κοκόλη: Εμείς χαιρόμαστε που επιτέλους θα μπορούμε να συμμετέχουμε στα πολιτικά καθέκαστα της γενέτειρας.

ΕΡ: Και ένα μήνυμα προς την γενέτειρα;

Κοκόλη: Παράκληση ό,τι μπορούμε, ελληνικά σχολεία, απογευματινά σχολεία,  σχολεία της αρχιεπισκοπής, Ιδιωτικά Σχολεία,  Τσάρτερ, όλα να ενισχυθούν, να διατηρηθούν, να ενισχύσουμε την κληρονομιά μας!

ΕΡ: Κυρία Κοκόλη, σας ευχαριστώ πολύ.

Κοκόλη: Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Μαλασπίνα. Προφέρετε σημαντική υπηρεσία ενημέρωσης ανιδιοτελώς πολλά χρόνια στην Ομογένεια. Σας θυμάμαι από το 1977 στον ¨Εθνικό Κήρυκα¨ στην Νέα Υόρκη και μετά στην ¨Πρωινή¨. Και πάλι στον ¨Εθνικό Κήρυκα από την Αθήνα ως Διευθυντή των Γραφείων Αθηνών.  Και μετά στην ΕΡΤ. Και τώρα με το Panhellenic Post. Σας ευχαριστούμε.

Σύντομο βιογραφικό

Η Στέλλα Κοκόλη γεννήθηκε στο Μπατσί της Άνδρου. Είναι κόρη του Ιωάννη Βολίκα με καταγωγή από την Άνδρο και της Αγάπης Συνοδινού-Κατσιώτου με καταγωγή από την Αίγυπτο. Αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Αθηνών και από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αθήνας. Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με ειδίκευση στις Δημόσιες Σχέσεις και συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόννη της Γαλλίας. Όταν μετανάστευσε στην Αμερική το 1967 έγινε κάτοχος ΒΑ στην Αγγλική Φιλολογία και Εκπαίδευση από το Κολλέγιο Hunter και Master από το Πανεπιστήμιο Columbia στην Παιδαγωγική και στον Διοικητικό Τομέα. Επίσης, κατέχει το Ed.M. στην Παιδαγωγική και Διοίκηση Σχολείων από το Columbia University. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για επιθεωρήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Teachers’s College του Columbia University (Professional Degree).

Επί 43 χρόνια υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε δημόσια και κοινοτικά σχολεία με Ελληνικό πρόγραμμα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής στα χρόνια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιακώβου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών ομογενειακών, αμερικανικών και διεθνών οργανισμών. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής.