Γ. Κώτσηρας: Ζήτημα εθνικής σημασίας η ενδυνάμωση της σχέσης με τους Απόδημους

Μελβούρνη.- Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, σκοπεύει να επισκεφθεί την Αυστραλία εντός του έτους, όπως ο ίδιος δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Νέο Κόσμο».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κώτσηρας υπογραμμίζει ότι «η αναβάθμιση της σχέσης της Ελλάδας με τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα» και απαριθμεί τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αναφέρεται, επίσης, και στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου προσθέτοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φωνή και η παρουσία των Αποδήμων».

Ο «Νέος Κόσμος» έθεσε στον κ. Κώτσηρα και το θέμα της λειτουργίας των Ελληνικών Προξενείων της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ομογενείς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι, όντως, υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ορισμένες Προξενικές Αρχές μας και γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδίως για τη μείωση του χρόνου αναμονής που απαιτείται για κάποιες από τις παρεχόμενες προξενικές υπηρεσίες. Εξετάζουμε ήδη διάφορα διοικητικά και άλλα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για τη βελτίωση της κατάστασης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

-Πρόσφατα δηλώσατε ότι «η αναβάθμιση της σχέσης με τον απόδημο Ελληνισμό είναι κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα με πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αποδήμων και θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα». Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό;

-Η αναβάθμιση της σχέσης με τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί, πράγματι, κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύουμε εμπράκτως με μια σειρά πρωτοβουλιών.

Καταρχάς, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής το καλοκαίρι του 2023, ήταν το νομοσχέδιο για την άρση των νομικών περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων. Ακολούθως, με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που θα ισχύσει ήδη από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, έγινε άλλο ένα μεγάλο βήμα για την άρση και των πρακτικών εμποδίων στην ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Πρόκειται για μια κομβική θεσμική μεταρρύθμιση που έτυχε θερμής υποδοχής από τους Έλληνες ανά τον κόσμο. Στόχος μας είναι η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φωνή και η παρουσία των Αποδήμων.

Αναγνωρίζουμε, βεβαίως, ότι η αναβάθμιση της σχέσης με τον Απόδημο Ελληνισμό δεν εξαντλείται στη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκλογές κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που άπτεται όλων των πτυχών της ζωής τους. Ως εκ τούτου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία με τους Έλληνες της Διασποράς, στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών και στην προώθηση προγραμμάτων και δράσεων που φέρνουν την Ομογένεια πιο κοντά στην Ελλάδα. Αξιοποιούμε προς αυτή την κατεύθυνση τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας μέσω συνεργειών και με άλλα υπουργεία και φορείς.

Το όραμα και οι βασικές προτεραιότητές μας για τους Απόδημους αποτυπώνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο παρουσιάσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο και θέσαμε σε διαβούλευση. Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά συντεταγμένα και οργανωμένα.

Η ενδυνάμωση της σχέσης των Αποδήμων με τη μητέρα-πατρίδα αποτελεί για μας ζήτημα εθνικής σημασίας, ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε προς όφελος ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας. Φωτογραφία: Supplied

-Έχετε αναφερθεί στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων Ελλήνων. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού;

-Έχουμε ήδη υλοποιήσει δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αποδήμων αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κατ’ αρχάς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήσαμε ειδική ενότητα για τους Απόδημους Έλληνες στον ιστότοπο gov.gr, ώστε να είναι συγκεντρωμένες και εύκολα προσβάσιμες όλες οι υπηρεσίες που τους αφορούν. Η εν λόγω ενότητα θα επικαιροποιείται συνεχώς, με προσθήκη και νέων υπηρεσιών, και καλώ όσους αναγνώστες σας δεν το έχουν κάνει ήδη να την επισκεφθούν. Στον ιστότοπο gov.gr μάλιστα προστέθηκε πρόσφατα και λειτουργεί ο πολύγλωσσος «Ψηφιακός Βοηθός» mAigov, ο οποίος «συνομιλεί» με τους πολίτες σε 25 γλώσσες, βοηθώντας τους να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό υπηρεσίες και πληροφορίες που αναζητούν.

Ως Υπουργείο Εξωτερικών δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Προξενικές μας Αρχές. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, έχει ενσωματωθεί στις ιστοσελίδες όλων των Πρεσβειών και Προξενείων μας η υπηρεσία «Εικονικός Βοηθός» (Virtual Assistant), που με χρήση τεχνητής νοημοσύνης απαντά γραπτά σε ερωτήσεις πολιτών, σε 19 συνολικά γλώσσες, αναλόγως της χώρας, 24 ώρες το 24ωρο, παρέχοντας ακριβή ενημέρωση για σειρά προξενικών θεμάτων.

Επιπλέον, δοκιμάζεται και θα τεθεί σύντομα σε πλήρη εφαρμογή σε όλες τις Αρχές μας ανά τον κόσμο η νέα ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης αιτημάτων προς τις Προξενικές Αρχές. Σταδιακά θα μπορούν έτσι οι πολίτες να κλείνουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους, να υποβάλουν, σε πολλές περιπτώσεις, ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τις απαντήσεις του αρμόδιου προξενικού υπαλλήλου, να πληρώνουν ηλεκτρονικά το αντίτιμο και τελικά, εάν δεν απαιτείται από τον νόμο φυσική παρουσία, να λαμβάνουν εξ αποστάσεως και την υπηρεσία που έχουν ζητήσει από την Προξενική Αρχή. Μερικά από τα αιτήματα που θα μπορούν να διεκπεραιωθούν μερικώς ή πλήρως ηλεκτρονικά μπορεί να είναι διάφορα πιστοποιητικά και υπηρεσίες για θέματα ληξιαρχικά, στρατολογικά, μετοικεσίας, ιθαγένειας, αιτήσεις διαβατηρίων καθώς και συμβολαιογραφικά. Η νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία, που θα επεκτείνει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, στις Προξενικές μας Αρχές στην Αυστραλία και παντού στον κόσμο παρέχεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω τηλεδιάσκεψης (MyConsulLive) για σειρά αιτημάτων.

-Στη Μελβούρνη, αλλά και σε άλλα ελληνικά Προξενεία στην Αυστραλία, ομογενείς μπορεί να περιμένουν έως και δυο χρόνια για να εξυπηρετηθούν. Θα είστε ενήμερος της τεράστιας ταλαιπωρίας που υφίσταται η ομογένεια λόγω έλλειψης προσωπικού στα Προξενεία μας, ειδικά στη Μελβούρνη. Πρόσφατα σας απέστειλε και σχετική επιστολή ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. Έχετε κάποιο σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος;

-Προξενικές Αρχές που λειτουργούν σε πόλεις με μεγάλο αριθμό ομογενών, όπως στη Μελβούρνη, καλούνται να ανταποκριθούν παραδοσιακά σε αυξημένες απαιτήσεις. Επιπλέον, μετά από μια πολυετή περίοδο οικονομικής κρίσης και συσσώρευσης αιτημάτων κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, δεν έχει αποκατασταθεί η στελέχωσή τους στον βαθμό που χρειάζεται. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ορισμένες Προξενικές Αρχές μας και γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδίως για τη μείωση του χρόνου αναμονής που απαιτείται για κάποιες από τις παρεχόμενες προξενικές υπηρεσίες. Εξετάζουμε ήδη διάφορα διοικητικά και άλλα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για τη βελτίωση της κατάστασης.

Στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων, εξετάζουμε κατά προτεραιότητα κάθε δυνατή λύση για άμεση ενίσχυση, για την ενδεχόμενη ανακατανομή των υπαλλήλων στις διάφορες Αρχές ανά τον κόσμο, καθώς και την καλύτερη εν γένει διαχείριση του προσωπικού. Θεωρώ ότι σύντομα ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων θα αρχίσει να επιλύεται.

 

Από εκεί και πέρα, δίνουμε έμφαση στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, στην οποία ήδη αναφέρθηκα, ακριβώς γιατί θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων μακροπρόθεσμα. Η εξ αποστάσεως, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, η μείωση της ανάγκης για αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις Προξενικές Αρχές, θα επιφέρει αποσυμφόρηση και εξοικονόμηση πόρων. Μέσω ψηφιακών εργαλείων, όπως ο «Εικονικός Βοηθός», που σας επισήμανα, επιτυγχάνεται ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως εξοικονόμηση χρόνου και ανθρωποωρών.

Επιπλέον, το σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης θα μας βοηθήσει να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα του όγκου των αιτημάτων και του φόρτου εργασίας κάθε Αρχής, ώστε να προχωράμε πιο γρήγορα σε διορθωτικές κινήσεις ως προς την κατανομή του προσωπικού και των πόρων. Όλα αυτά, φυσικά, δεν υποκαθιστούν τον άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην υποστήριξη και διαρκή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, του πολυτιμότερου εργαλείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

-Ποιοι είναι οι βασικές άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό;

-Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια ενοποιημένη, συνεκτική πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό, που θα έχει διάρκεια και συνέχεια, προχωρήσαμε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας. Οι βασικοί του άξονες έχουν δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr.

Το Σχέδιο διαρθρώνεται καταρχάς σε έξι στρατηγικούς στόχους:

– Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση στους νέους τρόπους οργάνωσής της.

– Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

– Διατήρηση των στοιχείων της ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στη νέα γενιά.

– Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξία ως βασικού συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου-Ομογένειας.

– Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

– Αναβάθμιση των παρεχόμενων από τις Προξενικές Αρχές υπηρεσιών.

Κάθε στόχος αναλύεται σε περαιτέρω άξονες, για την επίτευξη των οποίων προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η χαρτογράφηση των ομογενειακών οργανώσεων, η δημιουργία ιστότοπου για τον Απόδημο Ελληνισμό, προγράμματα φιλοξενίας και πρακτικής άσκησης νέων της Διασποράς στην Ελλάδα, η επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και η διαρκής ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού.

-Το στρατηγικό σχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτού οι ομογενείς και να αξιοποιηθούν προτάσεις. Έχει υπάρξει ανταπόκριση; Και αν ναι, τι ακριβώς ζητούν οι ομογενείς;

-Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό τέθηκε σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος και ιδίως τα μέλη και οι οργανώσεις της ομογένειας να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν σχετικές προτάσεις. Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο, μαζί με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Λαμβάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις και σχόλια από πολίτες και φορείς από όλον τον κόσμο. Αρκετές ομογενειακές οργανώσεις απευθύνθηκαν και απευθείας στο Γραφείο μας ζητώντας να συζητήσουμε κι από κοντά για το Στρατηγικό Σχέδιο, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον διαπίστωσα και σε επαφές μου με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επισκέψεις μου στο εξωτερικό.

Είναι αξιοσημείωτη η ειλικρινής διάθεση συνεισφοράς των Αποδήμων Ελλήνων στη διαμόρφωση και εφαρμογή του σχεδίου. Μάλιστα, έχουν κατατεθεί αρκετές αναλυτικές, καλά επεξεργασμένες προτάσεις για δράσεις.

 

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την ενίσχυση ελληνικών σχολείων και πολιτιστικών φορέων της Ομογένειας καθώς και για την προώθηση σπουδών ομογενών σε ελληνικά πανεπιστήμια. Διατυπώνονται, επίσης, προτάσεις για τη δικτύωση ομοειδών επαγγελματικών ή επιστημονικών κλάδων των ομογενών και για την παροχή κινήτρων για την επιστροφή Ελλήνων εργαζομένων και επιστημόνων, που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά την περίοδο της κρίσης. Ζητείται, επίσης, να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών. Συχνά επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και προβολής στο μητροπολιτικό κέντρο της συνεισφοράς των Ελλήνων της Διασποράς.

Ασφαλώς, σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε στο τελικό Σχέδιο πολλές από τις προτάσεις που μας έχουν κατατεθεί. Μάλιστα, δεδομένου ότι η διαβούλευση θα συνεχιστεί έως τις 31 Μαρτίου, καλώ όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού να συμμετάσχουν σε αυτή. Από κει και πέρα, το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό έχει δυναμικό, όχι στατικό χαρακτήρα. Θα αξιολογείται διαρκώς, θα αναπροσαρμόζονται οι δράσεις από χρόνο σε χρόνο και θα επιδιώξουμε τη διαρκή ανατροφοδότηση για τις πολιτικές μας. Θέλουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ομογένεια.

-Έχετε επισκεφθεί αρκετές χώρες όπου ζουν Έλληνες αλλά μέχρι στιγμής όχι την Αυστραλία. Πότε θα μας επισκεφτείτε;

-Η παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία αποτελεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής Διασποράς. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή γενιές Ελλήνων μεταναστών ξεκίνησαν για τη μακρινή Αυστραλία, δούλεψαν σκληρά για να προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο στις οικογένειές τους και συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο και ευημερία της Αυστραλίας, διατηρώντας ακμαία την ελληνική τους συνείδηση και την αγάπη τους για τη μητέρα-πατρίδα. Οι Έλληνες της Αυστραλίας στάθηκαν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και συνεχίζουν να προσφέρουν γενναιόδωρα με κάθε ευκαιρία.

Σχεδιάζω να επισκεφθώ την Αυστραλία εντός του έτους. Θέλω να σας γνωρίσω από κοντά, να γνωρίσω αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες, να τους συγχαρώ για τα επιτεύγματά τους και να ακούσω τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για το μέλλον. Στέλνω, προς το παρόν, μέσω της εφημερίδας σας αυτό το μήνυμα στους συμπατριώτες μας στην Αυστραλία: «Η ιστορία σας και η παρουσία σας είναι πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για τους απανταχού Έλληνες. Στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας Ελλάδας πιο ισχυρής και εξωστρεφούς, σας θέλουμε στο πλευρό μας. Οι ιδέες, οι γνώσεις, οι εμπειρίες σας και η αγάπη σας για τη μητέρα-πατρίδα είναι πολύτιμες. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο για ολόκληρο τον Ελληνισμό.»

Πηγή: neoskosmos.com