Συνάντηση Ελπιδοφόρου – Νίκης Κεραμέως

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Νέα Υόρκη.- Ανακοίνωση για την συνάντηση της Ελληνίδας Υπουργού Εσωτερικών κας Νίκης Κεραμέως με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης, 28ης Μαρτίου 2024 στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει ως εξής:

Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκη Κεραμέως, υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στα γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη, στις 28 Μαρτίου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική διασπορά, μετά τον νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως και δίνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, στις ευρωεκλογές και σε εθνικά δημοψηφίσματα.

Η υπουργός κ. Κεραμέως, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική σχετικά με την ευαισθητοποίηση γύρω από την νομοθετική αλλαγή και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποστήριξή του.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος επαίνεσε την Υπουργό για το νομοσχέδιο, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο ήταν κάτι που αναμενόταν εδώ και καιρό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία θα επεκταθεί σύντομα ώστε να συμπεριλάβει το δικαίωμα ψήφου και στις εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές, σηματοδοτώντας ένα περαιτέρω βήμα για τη συμμετοχή της ελληνικής διασποράς στις δημοκρατικές διαδικασίες της πατρίδας τους.

Επιπλέον, ο κ. Ελπιδοφόρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προκειμένου να επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συμμετάσχει στο «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ελληνική Διασπορά» που παρουσιάστηκε προσφάτως, και να συμβάλει στη δημόσια διαβούλευση.

Με περισσότερες από 500 ενορίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εκκλησία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο και τους πόρους της. Αυτό περιλαμβάνει την προσφορά της φυσικής της δομής και της ανταλλαγής γνώσης από τις εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες σχετικά με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, όλα με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας κοινότητάς της.