Δρ. Μελέτης Μελετόπουλος: Εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στο εξωτερικό στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες
Αθήνα.- Με την ευρύτητα πνεύματος που διακρίνει τον Διδάκτορα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και Διδάκτορα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και Λυκειάρχη της Ιονίου Σχολής, κ. Μελέτη Η. Μελετόπουλο, και με την ευθύτητα στην έκφραση των απόψεών του ο διακεκριμένος επιστήμονας απαντά σε ερωτήματα της συνεργάτιδος του Panhellenic Post, κας Μαργαρίτας Βαρθολομαίου, αναφορικά με θέματα που αφορούν τόσο στον Απόδημο Ελληνισμό όσο και γενικότερα σε θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας.
Το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού στις Εθνικές εκλογές με Επιστολική ψήφο, όπως θα γίνει τώρα για τις Ευρωεκλογές;
Μ. Μελετόπουλος: Η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στο εξωτερικό στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν αποκτήσει εμπειρία από σύγχρονες κοινωνίες χωρίς τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτικού συστήματος (οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, διαφθορά, ελεγχόμενη πληροφόρηση, κομματικό κράτος, λαϊκισμός κλπ.) ούτε τις γενικώτερες κοινωνικές και κρατικές παθογένειες (κρατικισμός, γραφειοκρατία σοβιετικού τύπου, αντιαναπτυξιακή λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, υπερφορολόγηση κλπ.). Δυστυχώς πρόσφατες αθλιότητες αποθάρρυναν τους Έλληνες συμπολίτες μας του εξωτερικού να συμμετάσχουν μαζικά και ενεργά στις ευρωεκλογές. Οπότε ελπίζω και εύχομαι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στις εξ αποστάσεως διαδικασίες και έτσι να συμβάλουν αποφασιστικά στην ριζική μεταρρύθμιση του κράτους μας και της πολιτικής μας ζωής, που είναι όρος αναγκαίος για την συλλογική μας επιβίωση.
Ερώτηση: Πως θα διασωθεί και διαδοθεί η Ελληνική γλώσσα στο Εξωτερικό;
Μ.Μελετόπουλος: Με ελληνικά σχολεία υψηλού επιπέδου, που θα λειτουργούν σε συνεργασία με τα ξένα υπουργεία Παιδείας και θα προσφέρουν μεικτή παιδεία (ελληνική και της χώρας υποδοχής) και πτυχίο με διπλή αναγνώριση, ελληνική και ξένη.
Ερώτηση: Τα τραγικά γεγονότα που συντελούνται στην Ουκρανία με την επίθεση των Ρώσσων έχουν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό της Ελληνικής Μειονότητας στην Μαριούπολη, που αριθμούσε πάνω από 150.000 Ομογενείς, για τους οποίους κανείς ως σήμερα δεν γνωρίζει την τύχη τους. Ποια είναι η δική σας θέση στο ζήτημα αυτό;
Μ. Μελετόπουλος: Οι πολύτιμοι αυτοί Έλληνες να προσκληθούν άμεσα στην Ελλάδα με παροχή διαβατηρίου και ιθαγένειας, να τους δοθούν γη και εγκαταλελειμμένα οικήματα (που υπάρχουν άφθονα σε όλη την επικράτεια) και να εγκατασταθούν σε περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, ώστε να ανανεώσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στην παρούσα φάση, όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να εγκαταλείπει τις προκλητικές θέσεις του και να επιζητά διάλογο με την Ελλάδα;
Μ. Μελετόπουλος: Δεν βλέπω δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν να εγκαταλείπει την επιθετική ανθελληνική ρητορική του. Όπως και ολόκληρο το τουρκικό πολιτικό σύστημα. Ο αναθεωρητισμός, ο επεκτατισμός, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται αμείωτα. Το ίδιο και η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου. Μόνον όταν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και το υφιστάμενο συνοριακό καθεστώς και όταν εκκενώσει την κατεχόμενη Κύπρο θα επέλθει ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή. Αλλοιώς οι κρίσεις θα αναπαράγονται, πιθανώς με αυξανόμενη ένταση.
Ερώτηση: Έχω παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή κάποιες από τις συνεντεύξεις σας/ομιλίες σας που πραγματοποιήσατε κυρίως επί τη ευκαιρία του εορτασμού 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στις οποίες ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αυτόνομη και να στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις, χωρίς να εξαρτάται τρόπον τινά από άλλες Δυνάμεις ή κέντρα αποφάσεων. Πώς πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, από την στιγμή που Βιομηχανία, Γεωργία και Κτηνοτροφία δεν υπάρχουν και το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων φεύγει στο Εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης/ζωής;
Μ. Μελετόπουλος: Απόλυτη αυτάρκεια δεν έχει επιτύχει ποτέ καμμία χώρα στον κόσμο. Η σχετική αυτάρκεια, όμως, είναι εφικτή και εξασφαλίζεται με την ύπαρξη ισορροπημένης παραγωγικής βάσης στους τομείς της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της γεωργίας και των υπηρεσιών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγική ισορροπία, αντιθέτως η αποανάπτυξη, η αποβιομηχάνιση και η ερήμωση της υπαίθρου είναι εμφανείς. Οι συνέπειες είναι η επικίνδυνη απουσία διατροφικής ασφάλειας, η υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές, η πιστωτική καχεξία, η μαζική μετανάστευση της νεολαίας στο εξωτερικό, η εκποίηση των υποδομών και η δημογραφική κατάρρευση. Ο στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, που χρειάζεται σχέδιο και όραμα, που αυτήν την στιγμή είναι ανύπαρκτα.
Ερώτηση: Σε συνδυασμό με τα δεδομένα ότι οι ασκοί του Αιόλου έχουν ήδη ανοίξει (οι πληθυσμοί της Ασίας και της Αφρικής αυξάνονται διαρκώς, προσπαθώντας να επιβάλουν τα δικά τους πολιτιστικά στοιχεία και το δικό τους σύστημα αξιών), καθώς και ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα, κατά πόσο η ανωτέρω άποψη στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις;
Μ. Μελετόπουλος: Είτε το ελληνικό κράτος θα ανασυγκροτηθεί με ριζικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα είτε θα διακυβευθεί η ίδια η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Η ριζική ανασυγκρότηση είναι εφικτή και έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα το 1909, το 1950 και το 1974. Ασφαλώς απαιτείται μία συλλογική απόφαση του ελληνικού λαού με δημοκρατικές διαδικασίες και η κατάλληλη εμπνευσμένη ηγεσία.
Έρώτηση: Έχετε τοποθετηθεί εκτενώς για την κατάρρευση της Ελληνογνωσίας στην Εκπαίδευση. Τα παιδιά δεν διαβάζουν Λογοτεχνικά (πιο βαριά βιβλία), όπως Παπανούτσο, Χατζή, Κάλβο, Παπαδιαμάντη κτλ. και ως εκ τούτου μιλούν λιγώτερο άρα σκέφτονται και λιγώτερο. Εγώ προσωπικά ως απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων ενστερνίζομαι απόλυτα τις απόψεις σας. Στον αντίποδα όμως αυτού, έχω να σας αναφέρω το Φιλανδικό Εκπαιδευτικό σύστημα, όπου τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του σχολείου κάνουν ελάχιστες ώρες (γύρω στις 20 την εβδομάδα) και στο Γυμνάσιο (30 ώρες την εβδομάδα). Τα σχολεία της περιοχής μαζί με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου αποφασίζουν από κοινού ποιά σειρά σχολικών βιβλίων τους εξυπηρετεί. Έμφαση επίσης δίδεται στην δυνατότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών, καθώς και σε πρακτικά μαθήματα όπως η ζωγραφική, η μουσική με διάφορα όργανα, οι χειροτεχνίες, η μαγειρική κτλ. Με λίγα λόγια τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα και αποκτούν περισσότερες δεξιότητες για την μελλοντική πορεία της ζωής τους.
α. Με την ευρύτητα πνεύματος που διαθέτετε, ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
β. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας συνδυασμός μαθημάτων, τα οποία θα ενεργοποιήσουν ενδεχομένως, αν όχι όλους, τους περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλο των παιδιών και θα τα εκπαιδεύσει ως ολότητες;
Μ. Μελετόπουλος: Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα μοναδικό παγκοσμίως γλωσσολογικό σύστημα, με χαρακτήρα αλγορίθμου που παράγει ευφυία και καινοτομία. Είναι στην πραγματικότητα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που μας επέτρεψε επί χιλιετίες να επιβιώσουμε, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις πολύ υπέρτερες των υλικών μας δυνάμεων και να αντιστρέψουμε δυσμενείς ποσοτικούς συσχετισμούς δυνάμεως. Στην ελληνική γλώσσα αποτυπώθηκε η ομηρική, η κλασσική, η ελληνιστική παιδεία, η χριστιανική διδασκαλία, η μεσαιωνική και η νεοελληνική γραμματεία. Όλες οι επιστήμες αντλούν το λεξιλόγιό τους από την ελληνική γλώσσα ενώ οι κυριώτερες ευρωπαϊκές γλώσσες εμπεριέχουν σημαντικά ποσοστά ελληνικών λέξεων. Η παιδεία μας οφείλει να τροφοδοτείται, να αναπαράγει και να αξιοποιεί αυτό το τεράστιο πολιτιστικό μας υπερόπλο. Πέραν αυτού, το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει ασφαλώς να είναι καινοτόμο, εξωστρεφές και οικουμενικό, κάτι που συνάδει απολύτως με την ελληνική σκέψη και γλώσσα. Στο σχολείο που διευθύνω, τα παιδιά διδάσκονται κβαντική φυσική, μη ευκλείδειες γεωμετρίες, ιστορία της τέχνης, διοίκηση επιχειρήσεων, ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αυτά τα πεδία αναβαθμίζουν το σχολείο και ανοίγουν τους ορίζοντες των μαθητών.
Ερώτηση: Τέλος, επειδή έχετε ασχοληθεί ενδελεχώς με την Ελληνική Επανάσταση, θα ήθελα να μου επισημάνετε την αγαπημένη σας φράση από τον Γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανεξάντλητης έμπνευσης και αφύπνισης, όχι μόνο για τις νεώτερες γενιές αλλά και για τις μεγαλύτερες.
Μ. Μελετόπουλος: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελλούς». Η καλύτερη διατύπωση του ανορθολογισμού ενός λαού ηρώων, που συνέτριψε μία αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τον Δούναβη στον Νείλο και από τον Περσικό κόλπο στην δυτική Αφρική για να κερδίσει την ελευθερία του.
-Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Μελετόπουλε.
Σχόλια Facebook