Λαμπρά και μαζικά ο Ελληνισμός του Σίδνεϊ τίμησε το αθάνατο ΄21
Μαζικά αλλά και λαμπρότητα ο Ελληνισμός του Σίδνεϊ τίμησε σήμερα το αθάνατο ΄21
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου επέστρεψαν φέτος σε όλο τους το μεγαλείο στην μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, καθώς για πρώτη φορά από το 2019 έγινε παρέλαση μέχρι την εμβληματική Όπερα.
Η φετινή χρονιά σηματοδότησε την επιστροφή στην παράδοση, μετά την ακύρωση της καθιερωμένης παρέλασης και της επίσημης εκδήλωσης στην Όπερα τα τελευταία χρόνια λόγω του COVID-19 αλλά και της ανακαίνισης του διάσημου μνημείου.
Οι εκδηλώσεις για την 203η επέτειο της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που διοργανώθηκαν από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα (GOC of NSW), ξεκίνησαν με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο κενοτάφιο στο Martin Place, με κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς, διπλωμάτες, καθώς και από εκπροσώπους πολλών παροικιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μελών των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ.
Στη συνέχεια, χιλιάδες μέλη της ελληνικής παροικίας του Σίδνεϊ παρέλασαν από το Martin Place έως την Όπερα, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο μεταξύ αυτών που ηγήθηκαν της παρέλασης (κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί τα τελευταία 35 χρόνια).
Μετά το πέρας της παρέλασης άρχισε το επίσημο πρόγραμμα στην Όπερα με πολλούς προσκεκλημένους να εκφωνούν ομιλίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξέφρασε την ειλικρινή χαρά του που η παρέλαση και οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην Όπερα, λέγοντας:
“Σήμερα είναι μεγάλη χαρά που όλοι οι Έλληνες και οι φιλέλληνες έχουν συγκεντρωθεί εδώ σε αυτό το εμβληματικό κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ”.
Ο πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας της Ν.Ν. Ουαλίας, Χάρης Δανάλης, υπογράμμισε ότι η ημέρα αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να αναπολήσουμε την επιτυχία των προγόνων μας να διατηρήσουν βασικές πτυχές της ελληνικής μας ταυτότητας κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.
“Τα σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς δεν έσβησαν την γλώσσα, τη θρησκεία ή τον πολιτισμό του ελληνικού λαού. Πίστευαν στην ελευθερία τους και ότι αυτή θα ερχόταν κάποια στιγμή”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δανάλης.
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται επί του παρόντος την Αυστραλία.
Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι το σημαντικότερο που πρέπει να διδαχθούμε από την Ελληνική Επανάσταση είναι η σημασία της ενότητας.
“Όταν οι Έλληνες ήταν ενωμένοι, μπόρεσαν να νικήσουν τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου. Όταν όμως ήταν διαιρεμένοι, πολλές φορές είχαμε σοβαρά προβλήματα”, είπε.
Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Αντώνης Σαμούτης, ανέφερε ότι οι Κύπριοι συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση και γιορτάζουν μαζί μας την 25η Μαρτίου, ενώ κάλεσε το πλήθος να συγκεντρωθεί μαζικά αργότερα φέτος για την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.
“Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν όλοι μας εδώ σήμερα διαδηλώναμε στους δρόμους του Σίδνεϊ στις 20 Ιουλίου, για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε την Κύπρο και ότι 50 χρόνια είναι αρκετά”, είπε.
Η Courtney Houssos, πολιτειακή υπουργός Οικονομικών , υπουργός Εσωτερικής Παραγωγής και Κρατικών Προμηθειών και υπουργός Φυσικών Πόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας, εξήρε επίσης την επιστροφή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Όπερα του Σίδνεϊ, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.
Η ίδια εγκωμίασε την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, καθώς κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητά του και να τη μεταφέρει σε πολλές γενιές καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων της οθωμανικής κατοχής.
“Μέρες όπως η σημερινή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να μεταδώσουμε τις ίδιες αυτές παραδόσεις στα δικά μας παιδιά”, δήλωσε η κα. Χούσος.
Ο Κοσμάς Δημητρίου, πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Συμβουλίου Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Ν.Ν. Ουαλία ολοκλήρωσε τις επίσημες διαδικασίες με ευχαριστίες προς το πλήθος για όλη την υποστήριξή του, καθώς και για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της ημέρας (ιδιαίτερα στην παρέλαση).
“Σήμερα αναγνωρίζουμε τους ήρωες του 1821. Αυτοί οι ήρωες σήκωσαν το λάβαρο της ελευθερίας αυτή την ημέρα… παραμένουμε υπόχρεοι στην Ελλάδα που χάρισε στον κόσμο τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, ιδανικά και έννοιες που ήταν επαναστατικές για την εποχή τους”, είπε ο κ. Δημητρίου.
Μεταξύ των ομιλιών, πολυάριθμα νεανικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ενώ έγιναν και δύο απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές ελληνόφωνου Γυμνασίου της Ελληνικής Κοινότητας. “Ο Θούρειος» του Ρήγα Φεραίου” από τον Εμμανουήλ Κασαδέλη και το “25 Μαρτίου” από την Λία Παππά.
Επιπλέον, ακούστηκαν ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας και ο ελληνικός εθνικός ύμνος, καθώς και το τραγούδι “Να’τανε το ’21” από την Χορωδία της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας των Ημερήσιων Κολλεγίων Αγίου Σπυρίδωνα, All Saints Grammar και Αγίας Ευφημίας.
Μαζί με τους προαναφερθέντες προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις της ημέρας παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Σταύρος Βενιζέλος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, η πολιτειακή υπουργός της Ν. Ν. Ουαλίας Σοφία Κώτση, η πολιτειακή βουλευτής Ν.Ν. Ουαλίας Ελένη Πετεινού, ο ομοσπονδιακός υπουργός Tony Burke, επίσκοποι και ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι διευθυντές των τριών ελληνορθόδοξων κολλεγίων του Σίδνεϊ (St Spyridon, All Saints Grammar και St Euphemia), καθώς και πρόεδροι και άλλοι εκπρόσωποι παροικιακών οργανώσεων.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook