Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη

Ποιες οι θέσεις των κομμάτων, τι υποστηρίζουν οι εισηγητές. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Στην ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σήμερα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Η συνεδρίαση άρχισε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και τον λόγο θα λάβουν και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, τονίστηκε ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Αντιπαράθεση Βορίδη- Φάμελλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου πήρε το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ρωτώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

«Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι αν μη τι άλλο υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής;», είπε. Προσέθεσε ότι «πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», δηλαδή «πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμένες ανθρωποκτονίες ή την παρακώλυση συγκοινωνιών με την κακουργηματική αυτή μορφή δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση» και πως «η πρόταση που απορρίφθηκε, θυμίζω, ήταν μία πρόταση που αφορούσε διάφορα ζητήματα ενδεχομένων παράβασης καθήκοντος ή απιστίας για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της εκτέλεσης της σύμβασης 717». «Θέλω να μου διευκρινίσετε, θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο Κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Βορίδης μάλλον δεν άκουσε την ομιλία του. Αφού είπε ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της οποίας τους νόμους δεν ψηφίζει, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις για την ευθύνη παραβίασης των ευθυνών ή για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται -και το προβλέπει αυτό και το ανακριτικό υλικό- αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζουμε -και το έχετε προαναγγείλει- ότι αν καταθέσουμε πρόταση προανακριτικής επιτροπής έχετε αποφασίσει -και το είπατε από τις 15 Νοεμβρίου- να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα». «Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το κάνατε ήδη μία φορά στις 22 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά. Άρα έχουμε ένα πολιτικό δίλημμα: Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε υπερβαίνοντας ακόμη κι αυτές τις αποδείξεις αλλά ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλο το φάκελο ή Δικαιοσύνη; Κάναμε λοιπόν αυτή την υπέρβαση και θέτουμε αυτό το δίλημμα σε σας», είπε. Τόνισε: «Εμείς λέμε να πάρει μια απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να πει ότι, όπως προβλέπεται και αφήνεται το περιθώριο στο Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα διά παραλείψεως των πολιτικών προσώπων. Το ερώτημα πια είναι σε σας κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί δεν δέχτηκαν την άρση της ασυλίας;». «Εμείς λέμε όλα στη Δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες χωρίς καμιά συγκάλυψη, εσείς όμως υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», είπε, προσθέτοντας ότι η απουσία του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων τις οικογένειές τους, τις ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, την ελληνική Βουλή, τη Δικαιοσύνη».

Επανερχόμενος ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι αυτό που κατάλαβε είναι ότι «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής». «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε τα αδικήματα, πρέπει να τα περιγράψετε, πρέπει να πείτε επακριβώς τις συμπεριφορές, πρέπει να περιγράψετε την αμέλεια, πρέπει να κάνετε μία εξειδικευμένη ποινική συζήτηση, δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της πρότασης αυτής. Αυτό προέκυψε από την σημερινή σας τοποθέτηση», είπε.

Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά, σταθήκαμε τρομερά ανεκτικοί στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Έχουμε ακούσει πραγματικά αδιανόητα πράγματα για μία κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να μην κρυφτεί το παραμικρό, ότι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν και ότι θέλουμε να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση», είπε ο κ. Βορίδης, επικρίνοντας όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, αυτό που έγινε με το πόρισμα είναι να δοθούν όλες οι διαστάσεις μίας συγκλονιστικής τραγωδίας, ενός φοβερού δυστυχήματος, ενός πράγματι εγκλήματος, ώστε πρώτον να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν και δεύτερον να εντοπιστούν οι συστημικές δυσλειτουργίες προκειμένου να βελτιωθούν. «Όχι μόνο δεν συγκάλυψαμε τίποτα αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, στην συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί. Είναι ευκαιρία σε αυτή τη συζήτηση πάντως, να βάλουμε τέλος σε όλες αυτές τις παραφιλολογίες και να ξέρουμε ότι δουλέψαμε υπεύθυνα, με ακεραιότητα, προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τόσο τραγικό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που συγκέντρωσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, που ζητάνε, όπως είπε, να καταργηθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής και η βουλευτική ασυλία, ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε «γιατί δεν τους εξηγεί κάποιος ότι αυτό είναι αναθεώρηση του Συντάγματος; Και τους λέτε ότι θα γίνει με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία; Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δεν είναι για να εισαχθεί νόμος στη Βουλή; Αν φέρουμε εδώ ένα νόμο, και πούμε ότι καταργούμε το άρθρο 86 του Συντάγματος, καταργείται;» διερωτήθη ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Γιατί δεν το λέτε αυτό; Και ποιος κάνει εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων όταν τους λέει τέτοια πράγματα; Εμείς, που τους λέμε καθαρά την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο;».

Φάμελλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιτρέψουμε να αμνηστεύουν το έγκλημα των Τεμπών

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα», τόνισε προηγουμένως ο Σωκράτης Φάμελλος.

Είπε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας. Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δε συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ για να ψηφίσουμε θετικά σε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, ανεξαρτήτως ποιος θα τα προτείνει, για να λάμψει η αλήθεια». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και για την εξεταστική επιτροπή παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιείτο από τη ΝΔ για συγκάλυψη, όσο και για τις 2 προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής που είχαν κατατεθεί. Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο και ότι αυτό «το επανέλαβε ξεκάθαρα και χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών των θυμάτων». «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν την ευθιξία οι κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά από ό,τι φαίνεται», σχολίασε. Προσέθεσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις επιφυλάξεις μας ότι η κυβέρνηση θα την εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει, συμμετείχαμε με συνέπεια, ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων, επεξεργαστήκαμε στοιχεία ακόμα και παρότι η δικογραφία ήρθε καθυστερημένα και μισή».

Τόνισε ότι στο πόρισμα του ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να μην υπάρχει περιορισμός από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη διαδικασία ελέγχου της Δικαιοσύνης, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα όσα έγιναν σε σχέση με τα Τέμπη πριν και μετά χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς καμιά σκοτεινή πλευρά, να ελέγξει όλα τα παραπτώματα ιδιαίτερα με την πρόνοια των παραπτωμάτων διά παραλείψεως χωρίς τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Σημείωσε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης το απέρριψαν και αυτό στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής και σχολίασε ότι μάλιστα την επομένη ο κ. Μητσοτάκης «με προκλητική υποκρισία, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη». «Πώς θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη, ενώ δεν της το επιτρέπετε;», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Μιλώντας για την έναρξη της συζήτησης για την υπόθεση τον Νοέμβριο, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι όλοι ήξεραν την απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με προκαταρκτική επιτροπή, «την είχε απαγγείλει εδώ ο κύριος Βορίδης πολύ πριν δει την αίτηση για προκαταρκτική, τη δική μας που κατατέθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας, είπε τότε: ”Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε”». Μίλησε για «απαξίωση και προσβολή στη δικαιοσύνη από την απόρριψη της έκθεσης της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής που έδινε κακουργηματικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717 και ανέφερε ως δυνητικούς υπόπτους και πρώην υπουργούς». Αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, που είπε για το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική μεταξύ άλλων ότι «θολώνουν τα νερά. ”Πνίγουν” την υπόθεση…», σχολιάζοντας ότι δέχτηκε ευθεία επίθεση γι′ αυτό από το στόμα υπουργών όπως ο κ. Γεωργιάδης. «Τόσο σέβεστε την Ευρώπη και τη Δικαιοσύνη», είπε.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το πόρισμα της ΝΔ επιβεβαιώνει την κοινή γνώμη περί μιας διαρκούς και προκλητικής προσπάθειας συγκάλυψης» και πως «το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια της ανυπαρξίας τηλεδιοίκησης, των πράξεων των υπουργών, με το δυστύχημα». Σχολίασε ότι «ξέρουμε ότι ήρθαμε να μιλήσουμε εδώ ενώ εσείς έχετε αποφασίσει την αμνήστευση και μας έχετε στερήσει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία όπως στερείτε και από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει».

Είπε ειδικότερα: «Οι αποδείξεις για τις ευθύνες υπουργών, η μη κλήση μαρτύρων και το υλικό που δεν έχει έρθει μας φέρνουν μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξεταστική, αλλά και αυτά που έχουν αναδείξει οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων, είναι παραπάνω από αρκετά για να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή για τους Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο. Όμως η πρόσφατη εμπειρία μας εδώ στην Ολομέλεια στις 22 Νοεμβρίου μας θέτει σε μεγάλο δίλημμα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, το έχει πει ο κ. Βορίδης, πως ό,τι και να φέρουμε θα το απορρίψει. Άρα έχει προειδοποιήσει τη Βουλή ότι θα επιχειρήσει να αμνηστεύσει παρότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τα εγκλήματα αυτά που γίνανε. Το έχει πει η κυβέρνηση ότι παρόλες τις ενδείξεις δεν θα κάνει προκαταρκτική επιτροπή».

Μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία «προκλητικές μεθοδεύσεις», όπως την άρνηση κλήτευσης σημαντικών μαρτύρων (Κατσιούλη, Σπηλιόπουλο, Τσαλίδη, Γενιδούνια, τους πραγματογνώμονες είτε του Δημοσίου είτε των συγγενών, «κρύψατε από την Εξεταστική τον υφυπουργό Τριαντόπουλο, που με εντολή του, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Αγοραστός, έγινε το μπάζωμα στα Τέμπη, όπου κρύφτηκαν πειστήρια αυτού του εγκλήματος». Επιπλέον την κατηγόρησε για «συσκότιση αξιόποινων πράξεων», όπως «της ρουσφετολογικής και παράνομης πρόσληψης του Σταθμάρχη της τραγωδίας, όπου τροποποιήσατε τα ηλικιακά όρια 20 ημέρες μετά τη μετάταξή του», «της αποσάθρωσης του στελεχιακού δυναμικού του ΟΣΕ, της εντολής για εξαφάνιση στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας». Ακόμη μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το αν λειτουργούσε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, για το αν λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας GSMR και το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS και για το αν είχαν οριστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας. Την κατηγόρησε ότι έκλεισε βιαστικά τις εργασίες της Εξεταστικής, σε πρώτη φάση χωρίς τη δικογραφία και στη συνέχεια μόνο με ένα τμήμα της, στερώντας πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα. Ο λόγος ήταν, είπε, «να κρύψετε την αλήθεια».

Σχετικά με τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας είπε ότι ο 4632/2019 ενσωμάτωσε δύο οδηγίες, δηλαδή κάλεσε ο κ. Καραμανλής τον εαυτό του και τον κ. Καραγιάννη και τους γγ να ορίσουν τους επιβεβλημένους εθνικούς κανόνες ασφαλείας και «τέσσερα χρόνια δεν κατόρθωσε να τους γράψει και ερχόταν εδώ και μας κουνούσε το δάχτυλο και τον καλύπτετε τώρα». «Απόδειξη των ευθυνών του κυρίου Καραμανλή είναι ότι δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση της πυρκαγιάς στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας το 2019 που αν λειτουργούσε θα απέτρεπε το δυστύχημα», προσέθεσε. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε τον κ. Καραμανλή όταν ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός, καθώς «μέσα σε 6 μέρες κατόρθωσε να ανακαλύψει αυτό που δεν μπόρεσε ο κ. Καραμανλής 4 χρόνια», ότι θα προλαμβανόταν το δυστύχημα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, αν υπήρχαν διπλή βάρδια ελεγκτή, μείωση συρμών, μείωση ταχυτήτων.

«Όμως πέρα από την ευθύνη, πολιτική και ποινική των κκ Καραμανλή και Καραγιάννη για το έγκλημα, και τη βαθύτατη πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν ευθύνες και στη συνέχεια. Γιατί η κυβέρνηση δια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του κυρίου Τριαντόπουλου, πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 48ωρο, μετακίνησε το σύνολο των καταλοίπων της σύγκρουσης, μετακινήθηκαν πλήρως αλλοιωμένα σε άλλες θέσεις». «Εύλογα η σκέψη μας οδηγείται σε σκόπιμη αλλοίωση. Τα κίνητρα επιβεβαιώνονται και από τα δεδομένα που προκύπτουν για τα μεταφερόμενα υλικά. Ακόμα και η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του υπουργού κ. Τριαντόπουλου, είναι μια απόδειξη της συγκάλυψης. Ποιοι και γιατί, εκτός από τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον κ. Τριαντόπουλο, επιδίωξαν την εκ βάθρων μεταβολή του χώρου πριν συμπληρωθούν λίγα εικοσιτετράωρα;», είπε.

Βελόπουλος: Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός, ο πρωθυπουργός

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος.

«Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος των Τεμπών: Ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ρίψασπις. Έπρεπε να είναι εδώ, είτε για να υπεραμυνθεί σε όσα πρεσβεύει η ΝΔ είτε για να αναλάβει ευθύνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για συγκάλυψη στο θέμα των Τεμπών «και αυτό επειδή» όπως είπε παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα, όπως:

-«Είναι αλήθεια ότι οι πραγματογνώμονες, που κλήθηκαν στο σημείο μέρες αργότερα, είχαν από την πρώτη στιγμή ζητήσει μέσω mail να τους δοθεί άδεια να σπεύσουν; Γιατί αρνήθηκε η κυβέρνηση, αντίθετα βιάστηκε να προχωρήσει σε μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος;

-Το βαγόνι που λειτουργούσε ως κυλικείο και έφερε ανθρώπινα υπολείμματα, ήταν σε χώρα που δεν ήταν εκτεθειμένος σε περιβαλλοντικές συνθήκες;

-Είχε προνοηθεί η κάλυψή του;

-Είναι αλήθεια ότι ο εφέτης Λάρισας ζήτησε από τον τότε υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, να διατεθεί χώρος σε στρατόπεδο για να γίνει η μεταφορά και φύλαξη των αμαξοστοιχιών;

-Είναι αλήθεια ότι ζήτησε το ίδιο και από τον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια, τονίζοντας τη σημασία της σωστής μεταφοράς χωρίς φθορές των πειστηρίων; Αντίθετα εσείς πήρατε τα βαγόνια και πήγατε και τα πετάξατε σε ένα χώρο στο Κουλούρι; Μιλάμε για συγκάλυψη, γιατί τον Απρίλιο του 2023 ζητήθηκε ιατρικός έλεγχος παθόντα και εσείς το αρνηθήκατε!», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στην «ύπαρξη ξυλόλιου, τολουόλιου, βουτάνιου και βενζόλιου», δηλαδή εύφλεκτων υλικών, στην εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική. «Καταθέτω τα στοιχεία που δείχνουν ότι στα Τέμπη κάψατε ανθρώπους με τα λάθη σας. Είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις, από το γενικό νοσοκομείο Λάρισας στις 7/3/2023, που κάνουν λόγο για χημικά εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού που εντοπίστηκαν σε πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του δυστυχήματος. Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο βεβαιώνεται ότι ”οι ασθενείς χρήζουν χειρουργικής φροντίδας και καθημερινών αλλαγών, καθώς και ανάρρωσης και αποχής από την εργασία, προς αποφυγή επιμόλυνσης”», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί «για την άρση της ασυλίας όλων των πολιτικών προσώπων, γενικών γραμματέων, υπηρεσιακών παραγόντων, της Hellenic Train», καθώς και «να μπουν όλοι οι υπεύθυνοι στη φυλακή». «Είχαμε νεκρούς. Δεν μπορεί να λέτε ότι φταίει ο σταθμάρχης που δεν τράβηξε το κλειδί», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει φτιάξει τη δική της αλήθεια για όλα, ακόμα και για τα Τέμπη.

Κουτσούμπας: Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη είπε ότι «την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της ”απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ευθύνεται γιατί παραπέμπει την ολοκλήρωση των στοιχειωδών έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε βάθος εικοσαετίας. Ευθύνεται γιατί τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία μακριά από τις ανάγκες του λαού για σύγχρονες ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές».

«Όσο βαρύτατες κι αν είναι οι ατομικές ευθύνες για την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας δεν αθωώνεται η πολιτική που έφερε τα πράγματα ως εδώ, η πολιτική που έχει δημιουργήσει χιλιάδες ”κοιλάδες των Τεμπών” όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ατυχημάτων».

Ανέφερε ότι «η σύγκρουση των δύο τρένων δεν ήταν αναπόφευκτη, όπως επιδιώκουν να πείσουν τα κυβερνητικά επιτελεία ένα χρόνο μετά το έγκλημα. Όπως έχει ήδη καταδειχθεί θα είχε αποφευχθεί αν ήταν σε λειτουργία τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας-τηλεδιοίκησης», ενώ σημείωσε ότι «θα μπορούσε ακόμα να είχε αποφευχθεί, παρά την απουσία αυτών των συστημάτων ασφαλείας, αν υπήρχε τουλάχιστον το αναγκαίο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό».

Όμως, επισήμανε «έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και επικαλούμενες πάλι τις ”αντοχές της οικονομίας” να αποψιλώσουν το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές».

«Την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο για τα τεράστια κενά και ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας φέρνει ακέραια αυτό το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στον ΟΣΕ προειδοποιούσαν συνεχώς για το ενδεχόμενο θανατηφόρου συμβάντος», ενώ και το ΚΚΕ κατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή.

«Οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες ιδιαίτερα για τους αρμόδιους υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη την τελευταία τουλάχιστον 15ετία» είπε, σημειώνοντας «όλων εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους υπονόμευσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».

«Συγκεκριμένα, προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009-2023» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες και ανέφερε τους υπουργούς «Κ. Καραμανλή, Χ. Σπίρτζη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Βορίδη, Γ. Ραγκούση και Δ. Ρέππα».

«Σοβαρά ζητήματα και ποινικές ευθύνες εγείρονται και από την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος λίγες μέρες μετά το συμβάν. Αρμόδια πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστός, ο κ. Τριαντόπουλος» πρόσθεσε.

«Θέτουμε συγκεκριμένα τις ποινικές ευθύνες έχοντας υπόψη μας ότι για κάποιους μέρος αυτών έχει παραγραφεί λόγω της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που επιφυλάσσουν τα μέλη της κυβέρνησης, το Σύνταγμα και ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Γι′ αυτό είναι διαχρονική η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση των σχετικών διατάξεων, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ «θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες» και χαρακτήρισε ότι αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για το ΚΚΕ η αποκάλυψη της αλήθειας και να μην συμβεί ξανά τέτοιο έγκλημα.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε «συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της μη κλήτευσης μαρτύρων, με τη συμπεριφορά του προέδρου της Εξεταστικής και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, το βίαιο κλείσιμο των διαδικασιών πριν έρθει η δικογραφία και πριν εξεταστεί η πυρκαγιά και η έκρηξη».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την «σημαντική συμβολή της Εξεταστικής, άσχετα από το απαράδεκτο πόρισμα της ΝΔ, καθώς συνέβαλε στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, έφερε στο φως ουσιαστικά στοιχεία για απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ενημερώθηκε ο κόσμος για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, τροφοδότησε τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, αλλά αναδείχθηκαν και νέα στοιχεία. Η Εξεταστική συνέβαλε και βοήθησε την δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα και μάρτυρες».

«Την ίδια ώρα, είναι βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για την προσπάθεια υπονόμευσης, όπως με την κατάθεση Καραμανλή και άλλων μαρτύρων, δείχνοντας ενοχική στάση», είπε.

Λάζαρος Τσαβδαρίδης (NΔ): Αν είχε τηρηθεί ο Κανονισιμός Κυκλοφορίας, τίποτε δεν θα είχε συμβεί – Καμία συγκάληψη

Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης. Όπως είπε το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια, με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».

Απέκρουσε δε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, τονίζοντας μάλιστα τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στην διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σημείωσε παράλληλα πως στερείται λογικής η άποψη ότι η λειτουργία του τραίνου είναι επισφαλής όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα, κάτι που βεβαίωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες, προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι «η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», καθώς και ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

huffpost.gr