Πλημμύρισε ελληνική λεβεντιά η η Λεωφόρος Δωδεκανήσου στο Τάρπον Σπρινγκς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Τάμπα, Φλώριδα-. H έκπληξη που ενθουσίασε ιδιαίτερα τους επίσημους στην εξέδρα και τον κόσμο τριγύρω ήταν στο τέλος της Παρέλασης. Αφού χόρεψαν αγόρια και κορίτσια του τοπικού Συλλόγου Κρητών, περίμενε υπομονετικά τη σειρά του, ο Γιώργος Μπελμαδόρος, τριών μόλις χρονών. Φορούσε παραδοσιακή κρητική στολή, με μαύρη κιλότα, μαύρο πουκάμισο, μαύρο μαντήλι στο κεφάλι και μαύρες μπότες. Χόρεψε στους ήχους της κρητικής λύρας και σε μια στιγμή τινάχτηκε στον αέρα, με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων, για να δείξει τη λεβεντιά των Κρητών, ενώ όλοι έσπευδαν να φωτογραφίζουν και να χειροκροτούν. “Αυτό ήταν το καλύτερο της Παρέλασης”, είπε σε μια στιγμή ο επίσκοπος Ζήλων, που εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο.
Με το μικρό αυτό Κρητικόπουλο έκλεισε και η φετινή ελληνική παρέλαση που έγινε την Κυριακή, στο φημισμένο “Ελληνικό Χωριό” με συμμετοχές από πολλές πόλεις της Φλόριδας, αλλά και από αλλού. Τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, πού ήλθε από τη Ν. Υόρκη. Ολοι ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Κρίστοφερ, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και απέσπασε την αγάπη όλων των ομογενών που συζήτησαν μαζί του.
Σε κάθε του ευκαιρία, ο κ. Κρίστοφερ, αναφερόταν στην συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή της βορείου Κύπρου από τον τουρκικό “Αττίλα” και την ανάγκη συνεχίσεως των αγώνων της Ομογένειας.
Η φετινή παρέλαση στη Φλόριδα, ήταν αφιερωμένη στην επέτειο αυτή των 50 χρόνων κατοχής.
Ολόκληρη η Λεωφόρος Δωδεκανήσου είχε γεμίσει από ομογενείς και ξένους, που παρακολούθησαν την μεγάλη αυτή εθνική εκδήλωση της ελληνικής Ομογένειας. Η εξέδρα των επισήμων είχε στηθεί δίπλα στο γνωστό άγαλμα του Ελληνα δύτη-σφουγγαρά.
Οταν το άρμα του Λακωνικού Συλλόγου έφτασε μπροστά στην εξέδρα, γεμάτο από μέλη της οργάνωσης, που ανέμιζαν ελληνικές σημαίες, ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής της Ακαδημίας “Πλάτων”, Τέρης Τσαφατίνος, γνωστός για την αγάπη του προς την αρχαία και νεότερη Ελλάδα, τον πολιτισμό και τους αγώνες της, απήγγειλε ένα ποίημα, αφιερωμένο στον μεγάλο ήρωα της Εθνεγερσίας, Γεώργιο Καραϊσκάκη. “Πρέπει να μιλάμε πάντα για τους ήρωες του έθνους μας”, δήλωσε στον “Εθνικό Κήρυκα”. “Του χρόνου, αν είμαστε καλά, θα πω, για κάποιον άλλο ήρωα, ίσως τον Κολοκοτρώνη”.
Οταν ο Σύλλογος Αθηναίων “Αττική” της Φλόριδας, έφτασε μπροστά στους επισήμους, σταμάτησε η προπορευόμενη πρόεδρος, Ελένη Καρυοφύλλη και εκφώνησε μηνύματα υπέρ των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος, και ζητωκραυγάζοντας για την επέτειο και τον Ελληνισμό.
Τους πρώτους στίχους από τον ελληνικό Εθνικό Υμνο, τραγούδησαν οι μαθητές του Σχολείου της κοινότητας του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς: “Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη, που με βιά μετρά τη γη…”. Από αυτοκίνητο που ακολουθούσε, χαιρετούσε τον κόσμο, κρατώντας ελληνική σημαία, ο διευθυντής του Σχολείου, Χρήστος Παλαϊδης.
Ο κόσμος χειροκρότησε όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, Νόρα Μιχοπούλου, μίλησε για τη Βόρεια Ηπειρο, απευθυνόμενη στον κόσμο. Το ίδιο έκανε και η Μπέσυ Μανδέλου, στέλεχος του Συλλόγου.
Αρκετοί από τους επισήμους επάνω στην εξέδρα, χαιρέτισαν την επέτειο και απηύθυναν στον κόσμο μηνύματα ενότητας και αγωνιστικότητας υπέρ των εθνικών δικαίων.
Ο ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης, αναφέρθηκε στα ιδανικά της Ελευθερίας που είναι κοινά για την Ελλάδα και την Αμερική, ενώ τόνισε ότι για τον Ελληνισμό υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα, το δε ζήτημα της Κύπρου εξακολουθεί να αναζητά τη δίκαιη επίλυσή του, μετά από 50 χρόνια. Ο κ. Μπιλιράκης έπλεξε το εγκώμιο του τελετάρχη, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος έχει αφιερώσει για δεκάδες χρόνια τη ζωή του στα εθνικά θέματα.
Μιλώντας στον “Εθνικό Κήρυκα” για την Παρέλαση και το μήνυμά της, ο επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το Τάρπον Σπρινγκς στο οποίο γίνεται αυτή η μεγάλη εκδήλωση, “είναι μια κοιτίδα Ελληνισμού”. Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του, που φέτος υπήρξε συμμετοχή νεολαίας και από το Κλίβελαντ του Οχάιο. Είπε, εξάλλου, ότι πρέπει ο Ελληνισμός να θυμάται τους αγώνες των προγόνων του. “Αλλά, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, ιδιαίτερα όταν θυμόμαστε την κατοχή της Κύπρου, που φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, όταν σκεφτόμαστε τη Βόρεια Ηπειρο και τα λοιπά μέρη της Ελλάδος μας, που βρίσκονται ακόμα υπό κατοχή”, είπε.
Σε δήλωσή του, επίσης, ο γενικός πρόξενος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, έκανε λόγο για “πολύ καλή παρέλαση” , αυτό δε πρέπει να συνεχιστεί, είπε.”Κυρίως, πρέπει να προσελκύσουμε τις νεότερες γενιές, ώστε η φλόγα και ο παλμός της Ελλάδος, να εξακολουθήσει εδώ κάθε χρόνο”. Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό η νεολαία της Ομογένειας να επανασυνδέεται με τις ρίζες τους και μ’ αυτόν τον τρόπο. “Πιστεύω, ότι η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις, όπως είναι η Παρέλαση, είναι πολύ σημαντικές” , συμπλήρωσε.
Για την Παρέλαση και την επέτειο της Εθνεγερσίας μίλησε στον “Ε.Κ.” και ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης. Εξεδήλωσε την ικανοποίησή του για τον όλο εορτασμό, ενώ αναφέρθηκε στους αγώνες των Ελλήνων για Ελευθερία το 1821, αλλά και κατά τα νεότερα χρόνια.
Σχόλια Facebook