Από τον Τρωικό Πόλεμο στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου
Γράφει ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου *
Κάθε χρόνο στις 7 Μαρτίου, η Ομοσπονδία των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής, ιδρυθείσα το 1950, διοργανώνει πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Συλλόγων και των νέων των νησιών.
Η 7η Μαρτίου 1948 είχε καθιερωθεί με Βασιλικό Διάταγμα ως η επίσημη ημερομηνία εορτασμού της Ενσωμάτωσης αν και στην πραγματικότητα η απελευθέρωση έγινε στις 30 Μαρτίου 1947 όταν στο Διοικητήριο της Ρόδου υπέστειλαν την αγγλική σημαία και ύψωσαν την ελληνική μέσα σε ένα παραλήρημα χιλιάδων Δωδεκανησίων που έψαλλαν τον εθνικό μας Ύμνο και μετά τράβηξαν προς το νεκροταφείο για να πουν στους νεκρούς συγγενείς τους ότι τα Δωδεκάνησα είναι ελεύθερα!
Η γεωγραφική και ιστορική φυσιογνωμία του νησιωτικού μικρόκοσμου στο Δωδεκανησιακό Αρχιπέλαγος συμπληρώνεται με 33 επώνυμες νησίδες, που κατοικούνται όλες κι έχουν τη δική τους περιπέτεια και ξεχωριστή ιστορία.
Εκτός από τις βραχονησίδες της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου, που είναι τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου σε έκταση, υπάρχουν 13 αυτοτελή πολύνησα.
Αυτά αποτελούνται από 393 νησίδες, νησίδα και βράχους, που πήραν την ονομασία τους από το μεγαλύτερο νησί, που έχουν ως πυρήνα τους.
Ο ετήσιος εορτασμός της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας μας παρέχει την ευκαιρία να αναφερθούμε στα διάφορα ιστορικά γεγονότα στην πορεία των νησιών μας καλλιεργώντας έτσι την ιστορική μνήμη στη νέα μας γενιά
Αρχαία χρόνια: 1100π.Χ. – 146 π. Χ. – Τρωϊκός Πόλεμος
Η συμμετοχή των Δωδεκανήσων σε πανελλήνια εκστρατεία αρχίζει με τον Τρωικό Πόλεμο , όπου ο πατέρας της επικής ποίησης, Όμηρος , απαριθμεί στην Ιλιάδα τα πολλά πλοία συμμετοχής από τα διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου!
Να τι αναφέρει ο Όμηρος( Ιλιάς Β’ 676) :
« …. Μ’ αυτούς δε τριάντα βαθουλά πλοία αρμένιζαν».
«…. Τοις δε τριήκοντα γλαφυραί νέες εστιχόωντο.»
Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια 146 π. Χ. – 1453 μ.Χ. – Οι Ιππότες του Τάγματος Αγίου Ιωάννη
1310- 1520- Κατάληψη των νησιών από τους Ιππότεςτου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη από την Κύπρο
1520-1912: Τουρκοκρατία
Το 1520 οι Τούρκοι έδιωξαν τους Ιππότες και κατέλαβαν την Ρόδο και στη συνέχεια και τα άλλα νησιά. Οι Τούρκοι παρέμειναν στα νησιά μέχρι το 1912.
1912-1943 : Ιταλική κατοχή
Το 1912 τα κατέλαβαν οι Ιταλοί. Το 1923 υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου 1923, με την οποία η Τουρκία παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της στα Δωδεκάνησα υπέρ της Ιταλίας. Συνεπώς η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα !
Γερμανική κατοχή – Από το 1943 μμέχρι το 1945 τα κατείχαν οι Γερμανοί .
Στις 9 Μαΐου 1945 στη Σύμη οι Γερμανοί υπέγραψαν την παράδοση των νησιών στην Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου. Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής υπογράφεται από τον Γερμανό υποστράτηγο Βάγκενερ και από τον Άγγλο ταξίαρχο Μόφφατ παρουσία του Έλληνα Διοικητή του Ιερού Λόχου Χριστόδουλου Τσιγάντε.
Στις 27 Ιουνίου 1946 το Συμβούλιο των 4 υπουργών στη διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι πήρε την απόφαση να παραχωρηθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα! Η Τουρκία δεν έλαβε μέρος διότι είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα της στην Ιταλία!
Η Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση κράτησε δύο χρόνια, Μάιος 1945- 31 Μαρτίου 1947.
Στις 31 Μαρτίου 1947 υψώνεται στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά επισήμως η ελληνική σημαία και η εξουσία μεταβιβάζεται από τους Άγγλους στην «Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου».
Η μεταβίβαση έγινε από τον Άγγλο Ταξίαρχο A.S. Parker στον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Παρών ο Διοικητής του Ιερού Λόχου Ταξίαρχος Χριστόδουλος Τσιγάντες, και ο Διοικητής του Ναυτικού, Κωνσταντίνος Νικητιάδης, από τα Νικειά Νισύρου.
Στις 15 Μαΐου 1947 ορκίστηκε ως πρώτος Γενικός Διευθυντής Δωδεκανήσου ο Δωδεκανήσιος από την Κάσο Νικόλαος Μαυρής με διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον καθηγητή μαθηματικών από τη Νίσυρο Γεώργιο Α. Στρίκη.
Στις 3 Ιανουαρίου 1948 εκδόθηκε το Βασιλικό διάταγμα για την προσάρτηση της Δωδεκανήσου και στις 7 Μαρτίου 1948 έγινε η επίσημη εορτή της επανένταξης των νησιών – η γνωστή ως Ενσωμάτωση – στην Ελλάδα!
Συγχαρητήρια στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής και σε όλους τους
Συλλόγους των νησιών μας εδώ στην Αμερική που διατηρούν την ιστορική μνήμη, κληρονομιά και ελληνική συνείδηση και ταυτότητα!
- Ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου είναι εκπαιδευτικός – διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης και συνάμα διευθυντής του Ελληνικού Γυμνασίου στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης και του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Σωτήρος Χριστού στο Ράι της Νέας Υόρκης. Είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής για την συγγραφή της ιστορίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Είναι ταυτόχρονα ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας Επιστήμης και Παιδείας.
Πηγή:anamniseis.net
Σχόλια Facebook