Βουλή: «Πολεμικό» κλίμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστέρας μετά το κάλεσμα Χαρίτση για πρόταση δυσπιστίας
Αθήνα.- Σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Στο κενό έπεσε και η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν και τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα προκάλεσε σφοδρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με έντονο ιδεολογικό χρώμα. Η κυβέρνηση παρά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν από 5 κόμματα εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αλλαγές. Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Παρασκευή με την ομιλία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Ονομαστική ψηφοφορία
Εντωμεταξύ, αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σ. Φάμελλο. Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, οι βουλευτές, επικαλούμενοι το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, ζητούν «τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η κόντρα
Ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως φύλλο συκής κατηγόρησε την αντιπολίτευση κατά την συζήτηση των αιτημάτων αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Επειδή μελετήσαμε όσα έγραψε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να πω ότι αυτό το κείμενο διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου. Νομίζω ότι αυτό είναι ευδιάκριτο τι λέει; Λέει ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε στις Επιτροπές. Ότι υπάρχουν δύο Σχολές Σκέψης, ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη Σχολή Σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας, διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για την τρίτη των εξουσιών, τη Δικαστική, να θεωρούμε ότι όλα κρίνονται από την αντιπολίτευση και όχι από την δικαστική εξουσία» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης ανασφερόμενος στην γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, ότι «εμείς, λοιπόν, εδώ διαλέγουμε να εμπιστευθούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων Καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου – αναφέρθηκαν τα ονόματά τους – έχοντας αντλήσει από πάρα πολλά από τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις. Κύριε Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Αλιβιζάτο, χάρμα, είμαι βέβαιος ότι σας άκουγαν και αυτοί. Απλώς εδώ να πω ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε στις 20.12 «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των Δημοσίων», γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες το νομοσχέδιο βασίζεται. Εσείς λοιπόν εδώ χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως «φύλλο συκής», αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες».
Ο κ.Πιερρακάκης τόνισε «άρα, νομίζω ότι εδώ πέρα, καλό θα είναι, επειδή αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, να μπορέσουμε να το συνδιαμορφώσουμε πέρα από τα συνθήματα διότι, όταν αναφέρθηκα σε τοτέμ και ταμπού, δεν αναφερόμουν σε συνταγματικό κείμενο όπως η μονταζιέρα κάποιων εδώ μέσα ήθελε να υπογραμμίσει. Αναφερόμουν στη στενή και ασφυκτική πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Μόνο εμείς, κι αν δεν κάνω λάθος, και η Κούβα είμαστε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το συνταγματικό κείμενο όπως έλεγαν και συγκεκριμένες μειοψηφικές απόψεις στο ΣτΕ το 1998 και όπως λένε και όλες εκείνες οι θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί από το 1974 και, μαζί με τη γνώμη κορυφαίων Καθηγητών που ανέφερα πριν, μας κάνουν να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι είναι θεμελιωμένο, ότι αυτό το βήμα είναι απολύτως στέρεο».
Ο Σωκράτης Φάμελλος
Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, σε συνέχεια της κατάθεσης της ένστασης αντισυνταγματικότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει το Σύνταγμα ως «εμπόδιο και αναχρονισμό», καταλογίζοντάς της «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας».
Σχολίασε, πως η κυβέρνηση «παίζει με τις λέξεις», όταν κάνει λόγο για «μη κρατικά πανεπιστήμια» και ότι την ενοχλεί κάθε τι που είναι «δημόσιο» και ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «δε χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16», σημειώνοντας πως η ίδια η ΝΔ είχε υποστηρίξει πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι αναγκαία η αναθεώρησή του.
«Τι άλλαξε; Σας ήρθε ξαφνικά η φώτιση; Πολύ απλά τώρα έχουμε μια κυβέρνηση ασύδοτη, που δεν διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου, που παρεμβαίνει εις βάρος όλων των θεσμών και των κανόνων και αυτό το κάνει με περισσό θράσος και υποκρισία. Για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, πως η κυβέρνηση δεν περιμένει «την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα». Προειδοποίησε, επίσης, ότι η «απαξίωση του Συντάγματος», τροφοδοτεί «αντιπολιτικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές».
ΠΑΣΟΚ- Δουδωνής: Οι γνωμοδοτήσεις που επικαλείται η κυβέρνηση είναι σαν να «γκουγκλάρει» την ασθένειά του ο ασθενής
Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο ο Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε: «Επειδή σας βλέπω να διαβάζετε και να επικαλείστε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων επιστημόνων και δασκάλων μου, θέλω να σας πω το εξής, κύριε Πιερρακάκη: Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες, πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Εσείς επικαλείστε γνωμοδοτήσεις, παρερμηνεύοντας τες. Ξέρετε τι κάνετε; Διαβάζει ο ασθενής την ακτινογραφία του, για την ακρίβεια «γκουγκλάρει» την ασθένειά του. Αυτό κάνετε.
Θα προχωρήσω σε ένα άλλο θέμα. Σας έχει απασχολήσει το ζήτημα της αντίστροφης δυσμενούς διακρίσεως; Με τον νόμο θα ψηφίσετε, έχουμε τη δυνατότητα αλλοδαπών εκπαιδευτικών οντοτήτων να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα μη κερδοσκοπικών ελληνικών φορέων να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ορισμό της αντίστροφης δυσμενούς διάκρισης.
Και βέβαια, γιατί υπάρχει διάταξη του άρθρου 16; Για να υπάρχει μια συναινετική διαδικασία και αυτή τη συναινετική διαδικασία αγνοείτε, άρα αγνοείτε και τις διαδικαστικές προϋποθέσεις της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Όλα αυτά, κύριε Πιερρακάκη, τα κάνετε και τα δικαιολογείτε είτε παρερμηνεύοντας γνωμοδοτήσεις, κατά τις οποίες, γιατί εδώ παίρνουμε όλα τα ενδεχόμενα-, εσείς δεν κινείστε στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαίου, κινείστε στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με το νομοσχέδιο και αυτό το ενωσιακό δίκαιο παραβιάζετε με το νομοσχέδιο. Έχετε καταφέρει αυτό το καταπληκτικό!
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι «χρειάζεται αναθεώρηση και το άρθρο 16, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει». Ε, τι να πω; Τέτοια απομείωση της κανονιστικής ισχύος του Συντάγματος γιατί το επιχείρημα είναι αυτό, δεν την περίμενα» είπε ο Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το ΚΚΕ
Το βασικό για το ΚΚΕ είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιδραστικό και βαθύτατα αντιλαϊκό, οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και σε περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί όπως φωνάζουν εδώ και μήνες φοιτητές, μαθητές και καθηγητές. Είναι αντιδραστικό, είπε, γιατί υλοποιεί μια βασική επιλογή στη στρατηγική της άρχουσας τάξης για την Εκπαίδευση, γιατί υλοποιεί την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ για την Εκπαίδευση, δημιουργώντας πολλές κατηγορίες πτυχίων, δηλαδή έναν κανονικό τιμοκατάλογο αγοράς πτυχίων ανάλογα με την κάθε τσέπη.
Έρχεται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το αστικό Σύνταγμα, μιας και η απαγόρευση σύστασης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο άρθρο 16 είναι ρητή και δεν χωρά καμία δυναμική και διασταλτική ερμηνεία.
Βελόπουλος: Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο
Επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της έναντι της τήρησης του Συντάγματος εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει Σύνταγμα», αλλά «όταν όμως μαζεύονται 1.300.000 υπογραφές με το αίτημα να οδηγηθούν στην φυλακή οι εγκληματίες των Τεμπών, τότε απλά απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτοί είστε», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τονίζοντας ότι «αυτή τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος πρέπει να την σταματήσουμε» καθώς και ότι «το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη και επανέλαβε ότι οι πραγματογνώμονες εντόπισαν στο χώρο του δυστυχήματος τις ουσίες ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο οι οποίες περιέχονται σε καύσιμο που χρησιμοποιούν drones των Αμερικανών που σταθμεύουν στην Λάρισα πετούν στη Μαύρη Θάλασσα για να παρακολουθούν τους Ρώσους.
Για την υπόθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ ‘Αννας Ασημακοπούλου και την αποστολή email σε απόδημους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «εδώ δεν μιλάμε μόνο για προσωπικά δεδομένα. Μιλάμε για «προσωπικά λερωμένα» της ΝΔ». Εκτίμησε ότι «η ιστορία αυτή έχει ουρά», ενώ αναρωτήθηκε γιατί «δεν απολογείται η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστρεψε τα «πυρά» και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το πρόβλημα όμως του κ. Κασσελάκη δεν είναι μόνο το αν τα χρήματά του είναι νόμιμα ή αν δεν υπέβαλε «πόθεν έσχες». Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματά του βγήκαν από την GOLDMAN SACHS, τα γνωστά κοράκια. Είναι εκείνοι που ήπιαν το αίμα των Ελλήνων με τα παράνομα swaps του Σημίτη!», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επισημαίνοντας ότι αναμένει από τον εισαγγελέα «να ελέγξει τα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα χρέη τους, που μέσα στο 2024 θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ!».
Σε ό,τι αφορά την σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κυριάκος Βελόπουλος, διερωτήθηκε τι είδους ιδιωτική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που ασκεί ο πρωθυπουργός και μάλιστα ερήμην των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δίχασε ακόμα μια φορά τη χώρα με τον αντιχριστιανικό νόμο που έφερε για τον γάμο των ομοφυλοφίλων» ενώ συμπλήρωσε ότι την ερχομένη Κυριακή, Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι η πρώτη φορά που δεν θα εορταστεί αυτή η μέρα στην Μητρόπολη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Λύση είναι διαφορετική από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που τάσσονται «υπέρ του πολέμου και της δυστυχίας των Ελλήνων», ενώ το κόμμα του «υπέρ της ειρήνης και της ευτυχίας των Ελλήνων»
Σφοδρά πυρά Κωνσταντοπούλου
Σφοδρά πυρά σε πρώην συντρόφους της εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ έκανε και αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν προκειμένω ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Τοποθετούμενη ως εισηγήτρια του κόμματός της στο νομοσχέδιο, είπε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα επανέρχεται στη «δέσμευση» της κυβέρνησης, «ότι πια δεν μιλάτε για υπέρβαση του Συντάγματος ούτε για υπερσυνταγματικής ισχύος ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά μιλάτε για νομοθέτηση στο πλαίσιο του Συντάγματος [..] Και θα επανέλθουμε την ώρα που άλλοι θα σας καλούν να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα..» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της πλεύσης Ελευθερίας επιτέθηκε και στον Κ. Τσίπρα λέγοντας στην τηλεόραση του Σκάι ότι είναι η θλιβερή η αυτοκριτική του και ότι η Πλεύση ελευθερίας έγινε ώστε τύποι σαν τον κύριο Τσίπρα να μην ξαναεξαπατήσουν τον κόσμο. Προφανώς τύποι σαν τον κύριο Τσίπρα που πήρε την εμπιστοσύνη του κόσμου και την έκανε κουρελόχαρτο, την καταπάτησε και παραβίασε και το Σύνταγμα είχε δίπλα του και γύρω του διαφόρους οι οποίοι τον στήριξαν με τα μπούνια να παραβιάσει και το Σύνταγμα και το Δημοψήφισμα και τη λαϊκή ετυμηγορία και που σήμερα εμφανίζονται σαν επαναστατημένοι Αριστεροί.
Στην συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε την δήλωση από το βήμα της Βουλής.
Η πρόταση δυσπιστίας και η κόντρα
Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε το κάλεσμα Χαρίτση σε κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, είπε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ -ΚΚΕ- Πλεύση, να προχωρήσουν σε πρόταση δυσπιστίας.
«Σήμερα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα υπερασπιζόμαστε και το Σύνταγμα της χώρας. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού», ανέφερε σε δήλωσή του, την οποία έκανε στο περιστύλιο της Βουλής. «Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστη το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», τόνισε και συνέχισε: «Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει», είπε ο κ. Χαρίτσης.
Κεχαγιά: Είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου
Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Μάνου Νιφλή.
«Από τη μία η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα γίνουν ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από την άλλη φαίνεται να το… ρισκάρει. Γιατί θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Διότι ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει αυτό το νομοθέτημα ή κάποιες διατάξεις ή κάποια άρθρα του, η κυβέρνηση θέλει να μείνουν κάποια “παραθυράκια” ούτως ώστε και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν, και διάφορα Κολλέγια να γίνουν ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και έτσι να εξυπηρετηθούν διάφοροι ημέτεροι και ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου.
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπερψηφίζει τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Γιατί είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου. Όταν λες ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι το οποίο εκ των προτέρων χαρακτηρίζεις αντισυνταγματικό».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «που κόβει χιλιάδες δυνάμει φοιτητές από τα πανεπιστήμια, την ώρα που κλείνουν ιδρύματα και τμήματα». Υπενθύμισε, δε, ότι «μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην πρώτη θητεία ήταν να κλείσει -πριν καν ανοίξει- τη Νομική της Αχαΐας». «Δηλαδή δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε τόσους δικηγόρους και νομικούς από δημόσιο πανεπιστήμιο, και τώρα θα μπορούμε από τα ιδιωτικά;», διερωτήθηκε.
Η Νέα Αριστερά
«Η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει» σχολίασε ο Κωστής Καρπόζηλος με αφορμή την τοποθέτηση της Βούλας Κεχαγιά για το αίτημα που κατέθεσε η Νέα Αριστερά «να συμφωνήσουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης». «Αυτό επιβάλλει η υπεράσπιση του Συντάγματος. Αυτό επιβάλλει η υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς.
«Η κυρία Κεχαγιά μας λέει το προφανές και τεχνικό για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας». «Στις κρίσιμες στιγμές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από τι πράττουν. Αναμένουμε τη στάση και των υπολοίπων κομμάτων», είπε ο κ. Καρπόζηλος.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Μια πρόταση μομφής θα ήταν δώρο στην κυβέρνηση 3 μήνες πριν από τις ευρωκλογές
Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξυπηρετούσε τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απαντώντας στο αίτημα της Νέας Αριστεράς, και εξηγούν για ποιο λόγο δεν συναίνεσαν σε μία τέτοια κίνηση τη δεδομένη στιγμή.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την «Αυγή», μία πρόταση μομφής τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα συσπείρωνε την κυβέρνηση η οποία έχει βγει πληγωμένη μετά το κάζο με τη ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο. «Θα έπαιρνε 158 ψήφους και έτσι ουσιαστικά θα της δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης» λένε οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι θα ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο στην κυβέρνηση καθώς πιθανότατα θα ψήφιζε υπέρ μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς.
Θα δίναμε στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία να ανέβει στο βήμα της Βουλής λέγοντας τα δικά του με αποτέλεσμα να ξεχαστούν όλα τα θέματα για τα οποία είναι υπόλογος – μπάζωμα στα Τέμπη, Εξεταστική, υπόθεση Ασημακοπούλου και σκάνδαλο Predator, προσθέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν ότι μία πρόταση μομφής θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η ψηφοφορία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ώρα που το κόμμα έχει εσωτερικά προβλήματα σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία.
Θα διευκολυνόταν ο κ. Ανδρουλάκης να ξεπεράσει ένα ακόμα εσωτερικό πρόβλημα λένε από την Κουμουνδούρου και παρατηρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι από το ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις 8 βουλευτές παρόντες και μάλιστα απουσίαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το κόμμα δεν απάντησε στο αίτημα για πρόταση μομφής.
Πηγή: enikos.gr
Σχόλια Facebook