Τα κριτήρια της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών – Τι έδειξε «πρόβα» κατά κινεζικής εισβολής
Τι αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν «πρόβα» χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με κάποια μεγάλη δύναμη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σενάρια για την αντιμετώπιση μιας κινεζικής εισβολής.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία είδαν οι FT, παρουσιάζουν ένα όριο για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που φαίνεται να βρίσκεται πιο χαμηλά από ό,τι παραδέχεται δημοσίως η Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς που τα εξέτασαν και επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά τους. Πρόκειται για 29 μυστικά έγγραφα από το διάστημα 2008-2014, που περιλαμβάνουν σενάρια για πολεμικά παίγνια και παρουσιάσεις για αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού, και συζητώνται επιχειρησιακές αρχές για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Τα κριτήρια κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στη ρωσική επικράτεια μέχρι πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η καταστροφή του 20% του ρωσικού στόλου υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έγγραφα σαν αυτά να βγαίνουν στη δημοσιότητα» είπε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο. «Δείχνουν πως το επιχειρησιακό όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων βρίσκεται αρκετά χαμηλά αν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα».
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε πυραύλους που εκτοξεύονται από την ξηρά ή τη θάλασσα ή και από αεροσκάφη, είναι σχεδιασμένα για περιορισμένης κλίμακας χρήση σε πεδία μαχών στην Ευρώπη και στην Ασία, αντίθετα με τα μεγαλύτερα, στρατηγικά όπλα που προορίζονται για χρήση κατά στόχων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, οι σύγχρονες τακτικές πυρηνικές κεφαλές παραμένουν πιο ισχυρές από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.
Αν και τα έγγραφα αυτά, τα οποία έδειξαν στους FT δυτικές στρατιωτικές πηγές, είναι δεκαετίας και άνω, ειδικοί θεωρούν ότι παραμένουν επίκαιρα ως προς τα ρωσικά στρατιωτικά δόγματα. Εκτιμάται πως αποκαλύπτουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κίνα από πλευράς της ρωσικής ελίτ του χώρου της ασφαλείας, παρά τη συνορωσική προσέγγιση την οποία έχει επιδιώξει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από τις αρχές του 21ου αιώνα ακόμα. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει επεκταθεί, ειδικά αφού ο Σι Τζινπίνγκ πήρε την εξουσία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υποβαθμίσει τη Ρωσία ως «junior partner» σε αυτή τη σχέση, δεδομένου ότι η Κίνα παρέχει ζωτικής σημασίας στήριξη σε οικονομικό επίπεδο στη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.
Παρά την προσέγγιση αυτή, τα έγγραφα δείχνουν πως οι δυνάμεις της Ρωσίας στα ανατολικά έχουν εξετάσει και προβάρει πολλά σενάρια κινεζικής εισβολής- και δείχνουν πώς η Ρωσία εκλαμβάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής, εκπαιδεύοντας δυνάμεις σε πυρηνικό πρώτο πλήγμα υπό κάποιες συνθήκες.
Σε μια άσκηση παρουσιάζεται μια υποθετική επίθεση από την Κίνα και σημειώνεται πως η Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «Βόρεια Ομοσπονδία» για τους σκοπούς του πολεμικού παιγνίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικό πυρηνικό όπλο για να εμποδίζει τον «Νότο» να προελάσει με δεύτερο κύμα δυνάμεων εισβολής. «Η εντολή έχει δοθεί από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων…για χρήση πυρηνικών όπλων…σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει δυνάμεις δευτέρου κλιμακίου και ο Νότος απειλήσει να επιτεθεί περαιτέρω στην κατεύθυνση του κυρίου πλήγματος» αναφέρεται στο έγγραφο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε πως υπάρχει οποιαδήποτε βάση για υποψίες από πλευράς της Μόσχας, με εκπρόσωπο να επικαλείται τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας πως η «θεωρία της απειλής» δεν έχει «αγορά» στην Κίνα και τη Ρωσία. Εκπρόσωπος του Πούτιν είπε από πλευράς του την Τετάρτη πως «το κύριο θέμα είναι πως το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απόλυτα διαφανές και παρουσιάζεται στο δόγμα. Όσον αφορά στα έγγραφα που αναφέρονται, αμφιβάλλουμε πολύ για την αυθεντικότητά τους».
Σε άλλη εκπαιδευτική παρουσίαση για αξιωματικούς του ναυτικού, η οποία δεν σχετίζεται με τα πολεμικά παίγνια σε σχέση με την Κίνα, παρουσιάζονται ευρύτερα κριτήρια για ένα πιθανό πυρηνικό πλήγμα, περιλαμβανομένης μιας εχθρικής απόβασης στη ρωσική επικράτεια, της ήττας δυνάμεων στις οποίες έχει ανατεθεί να ασφαλίσουν περιοχές στα σύνορα ή μια επικείμενη εχθρική επίθεση με συμβατικά όπλα. Στην παρουσίαση το όριο υποδεικνύεται ως ένας συνδυασμός παραγόντων όπου οι ενδεχόμενες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων θα «οδηγούσαν αναπόφευκτα σε αποτυχία τους να εμποδίσουν μεγάλη εχθρική επίθεση».
Μεταξύ άλλων προϋποθέσεων είναι η καταστροφή του 20% του ρωσικού στόλου υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, του 30% των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, τριών ή περισσότερων καταδρομικών, τριών αεροδρομίων, ή ενός συγχρονισμένου πλήγματος σε κύρια και εφεδρικά κέντρα διοικήσεως. Επίσης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θεωρείται πως θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα για ένα μεγάλο εύρος σκοπών, περιλαμβανομένης της «συγκράτησης κρατών από τη χρήση επιθετικότητας…ή την κλιμάκωση στρατιωτικών συγκρούσεων», την «παύση επιθετικότητας», την αποτροπή ήττας σε βάρος ρωσικών δυνάμεων ή απώλειας εδαφών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ρωσικού ναυτικού.
Πηγή:huffpost.gr
Σχόλια Facebook