«Ο Κότζακ θα ήταν πολύ υπερήφανος»

Από την τελετή απονομής της Ελληνικής Ιθαγένειας που έγινε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες. Πηγή: Consulate General of Greece in Los Angeles/Facebook

 

Την Ελληνική Ιθαγένεια απέκτησαν η μεγάλη κόρη του αείμνηστου ηθοποιού Τέλι Σαβάλα, Χριστίνα Σαβάλα Κουσάκη, ο σύζυγός της, Τζον Πίτερ Κουσάκης, και τα παιδιά τους

Απονομή της Ελληνικής Ιθαγένειας για τη μεγάλη κόρη του αείμνηστου Τέλι Σαβάλα, την Χριστίνα Σαβάλα Κουσάκη, τον σύζυγό της, Τζον Πίτερ Κουσάκη, και στα παιδιά τους, πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Το Γενικό Προξενείο σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή, για την οποία ο ελληνικής καταγωγής διάσημος ηθοποιός, θα ήταν υπερήφανος:

«Άλλη μια επιτυχημένη περίπτωση απονομής της Ελληνικής Ιθαγένειας στην κα Christina Savalas Kousakis, κόρη του διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Telly Savalas, του συζύγου της, του καταξιωμένου παραγωγού και σκηνοθέτη κ. John Peter Kousakis, καθώς και των παιδιών τους. Σας καλωσορίζουμε όλους θερμά στην ευρύτερη ελληνική οικογένεια! Ο Κότζακ θα ήταν πολύ υπερήφανος!».

Ο πιο γνωστός ρόλος του Τέλι Σαβάλα ήταν αυτός του Κότζακ στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά (από το 1973 έως το 1978). Σήμα κατατεθέν του το γλειφιτζούρι αλλά και το φαλακρό λουκ.

Είχε γεννηθεί ως Αριστοτέλης Τσαβαλάς γεννηθεί στη Νέα Υόρκη το 1922 και απεβίωσε στο Λος Άντζελες το 1994 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από τη Λακωνία.  Ο πατέρας του διατηρούσε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

Ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και λούστρος. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταδίδοντας τη σειρά «Your Voice of America» και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News στην Αμερική. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε αργότερα, μετά τα 35 του. Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε έξι παιδιά: την Χριστίνα, την Πηνελόπη, την Κάντις, τον Νικόλα, τον Κριστιάν και την Αριάνα.

Από το πρωτοσέλιδο του «Νέου Κόσμου» στις 5 Φεβρουαρίου του 1990.

Εκείνο που μπορεί να θυμούνται πολλοί συμπάροικοι είναι ότι ο αείμνηστος ηθοποιός είχε επισκεφτεί και τη Μελβούρνη στις αρχές του 1990, όπου έμεινε έναν μήνα στα πλαίσια των γυρισμάτων της σειράς «Rose Against the Odds» για τον μποξέρ Lionel Edmund Rose, του πρώτου Αβορίγινα που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Η σύζυγός του εκείνη την εποχή, Τζούλι (Julie Howland), όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, «θα ήθελε να εγκατασταθούν μόνιμα στη Μελβούρνη με τα δύο παιδιά τους».

«Ο Τέλης που σήμερα είναι 66 χρόνων δήλωσε πως θα του άρεσε και εκείνου να μείνει μόνιμα στην Αυστραλία, αν του γίνονταν ενδιαφέρουσες προτάσεις», έγραφε ο «Νέος Κόσμος» τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 1990.

Λίγες ημέρες αργότερα ο «Κότζακ» παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, στον Χρήστο Μουρίκη (παρών και ο Μπάμπης Σταυρόπουλος), ενώ είχε παρευρεθεί και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του από οι Λάκωνες (στο Parkville Reception, στο Brunswick) μαζί με την οικογένειά του και τον αδελφό του Κώστα.

Η συνέντευξη του «Κότζακ» στον «Νέο Κόσμο», στο φύλλο της 1ης Μαρτίου 1990.

Εκείνη η βραδιά έχει μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Τόσο ο Τέλης όσο και ο Κώστας παρέθεσαν αξιομνημόνευτες ομιλίες λαμβάνοντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα όταν οι δύο μίλησαν για την ελληνικότητά τους και τις παιδικές τους αναμνήσεις.

«Όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου πάντα επέμενε να μιλάμε ελληνικά στο σπίτι και πάντα μας έλεγε να μην ξεχνάμε τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τη γλώσσα μας. Τον θυμάμαι να λέει ότι ‘αν θέλεις να μιλήσεις σε έναν Γάλλο, του μιλάς στα γαλλικά. Αν θέλεις να μιλήσεις σε έναν Άγγλο, του μιλάς στα αγγλικά, και αν θέλεις να μιλήσεις σε έναν Ιταλό, του μιλάς στα ιταλικά. Αλλά αν θέλεις να μιλήσεις στον Θεό, του μιλάς στα ελληνικά!», ανέφερε τότε ο Τέλης Σαβάλας.

Από την εκδήλωση των Λακώνων προς τιμήν του Τέλι Σαβάλα. Το φύλλο του «Νέου Κόσμου» στις 15 Φεβρουαρίου 1990.