Ομογένεια: Οι δαντέλες και οι κουρελούδες της γιαγιάς Κατίνας στο φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης
Μελβούρνη.- Μια συλλογή μόδας με έμπνευση και υφάσματα από το σπίτι της ελληνικής οικογένειάς της δημιούργησε η Ελληνοαυστραλή τρίτης γενιάς Μαρία Κουτσούκου (Maria Koutsoukos), επιχειρώντας να εκφράσει την πολιτιστική της κληρονομιά και παράλληλα να εξερευνήσει θέματα μετανάστευσης και πολιτιστικής ταυτότητας.
Αριστούχος απόφοιτος του RMIT με πτυχίο στον τομέα της σχεδίου μόδας, η Μαρία Κουτσούκου ονόμασε τη συλλογή της «Στο Σπίτι» και θα την παρουσιάσει στο Revive and Thrive, ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης, στις αρχές Μαρτίου.
«Ο πολιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στο ποιοι είμαστε μέσω των εθίμων, των πεποιθήσεων και των αξιών που έχουν διαβιβαστεί από γενιά σε γενιά», δήλωσε η σχεδιάστρια στην ομογενειακή ιστοσελίδα neoskosmos.com.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η συλλογή της «αποτίει φόρο τιμής στο θεσμό της οικογένειας και του σπιτιού», μέσω της εξέτασης «της ιδέας του υλικού πολιτισμού και του τρόπου που οι ελληνικές ταυτότητες διαμορφώνονται μέσω των αντικειμένων και του τρόπου διαρρύθμισης των ελληνικών σπιτιών», προκειμένου να αναδειχθεί η αίσθηση του τόπου και η νοσταλγία για την πατρίδα.
Από τη μοδίστρα γιαγιά στη σχεδιάστρια εγγονή
Η 22χρονη Ελληνοαυστραλή εκτιμά ότι καθώς οδεύουμε προς το μέλλον, η κληρονομιά και η παράδοση αρχίζουν να ξεθωριάζουν, ενώ όσο η παλαιότερη γενιά, η οποία μιλούσε κατά κύριο λόγο ελληνικά, «εξαφανίζεται», τόσο λιγότερο ομιλείται η ελληνική γλώσσα.
«Ο σκοπός του πρότζεκτ μου είναι να εκπαιδευτώ στον ελληνικό πολιτισμό και να μάθω περισσότερα για την ιστορία της οικογένειάς μου», πρόσθεσε.
Έχοντας αφιερώσει χρόνο μιλώντας με τους παππούδες της, και ανατρέχοντας στο παρελθόν μέσα από φωτογραφίες, η ομογενής σχεδιάστρια μόδας δήλωσε ότι πλέον είναι και η ίδια σε θέση να μεταφέρει «αυτές τις πολιτιστικές έννοιες στις μελλοντικές γενιές».
Μάλιστα, ενώ το έργο αυτό απορρέει από τον πολύτιμο αυτό χρόνο που η Μαρία Κουτσούκου πέρασε μαζί με τους παππούδες της, η επιλογή της επαγγελματικής της πορείας φαίνεται να συνδέεται επίσης μαζί τους, καθώς η γιαγιά της ήταν και η ίδια μοδίστρα, η οποία εργαζόταν σε εργοστάσια ρούχων όταν πρωτοήρθε στην Αυστραλία.
Με μια ραπτομηχανή εγκατεστημένη στο σπίτι, η μικρή Μαρία θυμάται να περιπλανιέται στο δωμάτιο ραπτικής και να παίζει, βοηθώντας μερικές φορές τη γιαγιά της σε ορισμένες δουλειές ραπτικής.
Η ίδια εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της στην επερχόμενη πασαρέλα, αναφέροντας ότι είναι μια καταπληκτική εμπειρία και ευκαιρία να εκφράσει τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και να μεταφέρει τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τους παππούδες της.
Σχόλια Facebook