Φοιτητές του Κολεγίου του Κουίνς Μελετούν την Ελληνοαμερικανική Ιστορία
Ο καθηγητης Νίκος Αλεξίου και η καθηγήτρια Φεβρωνία Σουμάκη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους φοιτητές. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ευμορφίας Αργυροπούλου.
Γράφει η Ευμορφία Αργυροπούλου * / Από τον Εθνικό Κήρυκα Ν.Υ.
Νέα Υόρκη.- Την προηγούμενη Παρασκευή, στις 16 Φεβρουαρίου 2024, οι φοιτητές του Queens College είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στα πλαίσια του μαθήματος «H Ελληνοαμερικανική Κοινότητα».
Το εν λόγω μάθημα, που διδάσκεται από την καθηγήτρια Φεβρωνία Σουμάκη, επικεντρώνεται στην ανάλυση της ελληνικής εμπειρίας στην Αμερική μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της λογοτεχνίας.
Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος, οι φοιτητές επισκέφθηκαν το πρωτοποριακό Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς του Κολεγίου, γνωστό ως Hellenic American Project (HAP, www.hapsoc.org), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νίκου Αλεξίου, Ιδρυτή/Διευθυντή. Το HAP διαθέτει εκτενή αρχεία που καλύπτουν την ιστορία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με στόχο τον εμπλουτισμό της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Κεντρικό θέμα της επίσκεψης αποτέλεσε η μεταναστευτική εμπειρία των Ελλήνων στην Αμερική, με έμφαση στις σημαντικές συνεισφορές Ελληνοαμερικανών προσωπικοτήτων στον πολιτισμό και την τέχνη της Αμερικής τον 20ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι φοιτητές εστίασαν σε θέματα που αφορούν την πολυδιάστατη εμπειρία των Ελλήνων στην Αμερική, τη συνέχεια της ελληνικής κουλτούρας στη ζωή τους και τον ρόλο τους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από συλλογικές προσπάθειες για την ενίσχυση και τη βοήθεια.
Με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του HAP (Queens Hall, 015, Queens College, CUNY), οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν εμπειρικά, μέσω της ποικιλίας αρχείων, εκθεμάτων και βιβλίων, τον χαρακτήρα της εμπειρίας της μετανάστευσης στην Αμερική, καθώς και την βαθύτερη πολιτιστική αξία της μελέτης της ιστορίας της κοινότητας, καθώς και για τη μεγάλη σημασία και προσπάθεια ψηφιοποίησης των Αρχείων.
Επιπλέον, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς προωθεί την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών, προσφέροντας δωρεάν εργαστήρια Προφορικής Ιστορίας. Μέσω αυτών των workshops, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες και να συνεισφέρουν στη διατήρηση της προφορικής ιστορίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Επιπλέον, το Κέντρο οργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακαδημαϊκές παρουσιάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας Eλληνοαμερικανών καλλιτεχνών. Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν πλατφόρμα για την προώθηση και ανάδειξη του πολιτισμού και της τέχνης που εμπλέκονται με την ελληνοαμερικανική κληρονομιά.
Με αυτόν τον τρόπο, το Κέντρο συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση του πολιτιστικού πλούτου της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σχολείων με μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της Κοινότητας έως τον Μάιο. Αυτές οι εκπαιδευτικές επισκέψεις προσφέρουν στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μέσα από δραστηριότητες, παρουσιάσεις και διαλέξεις που διεξάγονται στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς.
Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τον εκπαιδευτικό διάλογο και να ενισχύσει τη σχέση των νέων με την άγνωστη πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά των Ελλήνων στην Αμερική.
Το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς είναι προσβάσιμο ελεύθερα για όλους όσους/ες ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν, να μελετήσουν τα αρχεία του, ή να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία της ελληνοαμερικανικής βιβλιοθήκης “Αργοναύτες”. Για ραντεβού ή περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο hap.soc@qc.cuny.edu. Η βιβλιοθήκη “Αργοναύτες” διαθέτει περίπου 3,000 βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, προσφέροντας μια εκτενή συλλογή για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ελληνοαμερικανική ιστορία, κουλτούρα και κοινότητα.
Επιπλέον, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τις επόμενες δύο εκδηλώσεις του Κέντρου Έρευνας Διασποράς που έχουν προγραμματιστεί.
Η πρώτη εκδήλωση του HAP, σε συνεργασία με τη Λέσχη Βιβλίου του «Greek Elder Care Team» θα λάβει χώρα στις 29 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί το βιβλίο “Fairmounts” από τη βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέα Valerie Nifora.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Queens College Queens Hall, δωμάτιο 015, στη διεύθυνση 65-21 Main Street, Queens, NY 11367. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης εκτός ή και εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Η
είσοδος είναι ελεύθερη, και θα προσφερθούν αναψυκτικά. [Θα χρειαστεί κράτηση θέσεων: info@greekeldercarenetwork.com, ή 929.289.6222 (10am-4pm EST)]
Καλούμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη λογοτεχνική εκδήλωση, προσφέροντας την ευκαιρία να απολαύσουν το έργο της Valerie Nifora και να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την τέχνη που προσφέρει η ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Η δεύτερη εκδήλωση, σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ, επικεντρώνεται στην έκθεση φωτογραφικού υλικού που σχετίζεται με την εισβολή στην Κύπρο, στα πλαίσια της μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το 1974. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το τρέχον έτος και είναι ανοικτή για το κοινό. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που επιδιώκει να αναδείξει και να τιμήσει την ιστορική σημασία των γεγονότων της εισβολής, προσφέροντας στο κοινό μια προοπτική μέσα από το φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον, προσφέρει μια ευκαιρία για αναπροσαρμογή, ανασκόπηση, και επικαιροποίησης της ιστορίας, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων για τις επιπτώσεις των γεγονότων στην κοινότητα. Με τον τρόπο αυτό, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς συνεχίζει να αναδεικνύει τη σημασία της πολιτιστικής και ιστορικής πολυμορφίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Προσκαλούμε όλους όσους/ες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση μνήμης και ανταλλαγής απόψεων.
- Η κ. Ευμορφία Αργυροπούλου είναι ερευνήτρια (Research Associate) στο HAP.
Σχόλια Facebook