Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets
Τον θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της αυτόνομης περιφέρειας Γιάμαλο Νένετς, όπου και εξέτιε την ποινή που του είχε επιβληθεί.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των φυλακών, που επικαλούνται τα ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρει, «Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία Νο. 3, ο κατάδικος Αλεξέι Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία έπειτα από μια βόλτα, σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Οι γιατροί από το ίδρυμα έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Οι τραυματιοφορείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Tα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
«Έγιναν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί της Επείγουσας Επιχείρησης επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντα Αλεξέι Ναβάλνι. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται», προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.
Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα αίτια του θανάτου του, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι ανέφερε ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση του θανάτου του ενώ μέλος του περιβάλλοντός του, όπως μεταδίδει το Sky News, είπε ότι ο δικηγόρος πετάει στην πόλη Kharp – όπου βρίσκεται η σωφρονιστική αποικία IK-3 όπου κρατούνταν – για να εξακριβώσει τα γεγονότα. «Μόλις έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία, θα την αναφέρουμε», δήλωσε.
Πώς κατέληξε στην φυλακή
Ο Ναβάλνι κατέληξε στη φυλακή αφού η ποινή του με αναστολή στην υπόθεση υπεξαίρεσης του Yves Rocher αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με φυλάκιση λόγω παραβιάσεων του καθεστώτος των ποινών με αναστολή.
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Επαρχιακό Δικαστήριο Lefortovo της Μόσχας τον καταδίκασε, μαζί με την προηγούμενη υπόθεση, σε εννέα χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Το δεύτερο μέρος της υπόθεσης αφορούσε την προσβολή της δικαστή Vera Akimova, η οποία τον καταδίκασε για συκοφαντία του βετεράνου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου Ignat Artemenko – ως αποτέλεσμα της δίκης, στο Navalny επιβλήθηκε πρόστιμο 850 χιλιάδων ρουβλιών.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022, το Δημοτικό Δικαστήριο της Μόσχας αναγνώρισε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου ως νόμιμη και τον Ιούνιο ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από το IK-2 στην φυλακή υψίστης ασφαλείας της αυτόνομης περιφέρειας Γιάμαλο Νένετς.
Λίγα λόγια για τον ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης
Ο Ναβάλντι ήταν ένας από τους πιο επίμονους επικριτές του Πούτιν. Ο πρώην πλέον ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης έκανε εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, ερευνώντας τον στενό κύκλο του Πούτιν και μοιράζοντας τα ευρήματα σε επιδέξια βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.
Το αποκορύφωμα στην πολιτική του καριέρα ήρθε το 2013, όταν κέρδισε το 27% των ψήφων σε μια αναμέτρηση για τη δημαρχία της Μόσχας που λίγοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερη ή δίκαιη. Παρέμεινε ένα αγκάθι στο Κρεμλίνο για χρόνια, εντοπίζοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Πούτιν, αλλά και επαύλεις που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα έπειτα από δηλητηρίαση με χρήση novichok από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB και απευθύνθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε στην πρώτη από τις πολλές ποινές φυλάκισής του που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.
Σημειώνεται, ότι ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα μια προεδρική εκστρατεία για την πέμπτη συνεχόμενη θητεία του. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης από τον Ιωσήφ Στάλιν και θα μπορούσε να τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το αξίωμα το 2030.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook