Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες από την Agrotica

Θεσσαλονίκη.- Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κατεβαίνοντας ακόμα και στην Αθήνα, δηλώνουν οι αγρότες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χιλιάδες αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου διεξάγεται η 30η Agrotica. Δηλώνουν ανικανοποίητοι από τα νέα μέτρα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιμαίνοντας ότι «παραμένουν στα μπλόκα και ο αγώνας τώρα ξεκινάει», θέτοντας θέμα επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα.

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα.

Στη συνέχεια, έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Την ίδια ώρα, από την Agrotica, o Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες «να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα»,τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την

Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.

Πηγή: skai.gr

Μαρινάκης για αγρότες: «Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο» 

Για τη βόμβα στο υπ. Εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, «που ανήκει σε αυτό που λέμε “βαρύ έγκλημα”»

«Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τους, ειδικά στη Θεσσαλία. Πολλές φορές έχουν ξεπεράσει και τις δυνατότητές τους για να σταθούν όρθιοι, αλλά αυτή η κυβέρνηση, αυτά που λέει τα κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Μιλώντας εφ όλης της ύλης σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες θα εφαρμοστούν, και προσέθεσε ότι η επόμενη υπόσχεση της κυβέρνησης είναι: “όλα όσα λέμε και για την προστασία των προϊόντων τους και για την έμφαση που δίνουμε στην ΚΑΠ και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα τα κάνουμε πράξη”. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι με διάλογο “μπορούμε να πάμε παρακάτω” και έστειλε ένα μήνυμα στους αγρότες λέγοντας: “Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος – όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – υπενθύμισε μια πολιτική που εφαρμόζεται. «Όχι τώρα που έχουμε μπλόκα, αλλά από την πρώτη στιγμή. Και βέβαια ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις περαιτέρω σχετικά με το ρεύμα, 10% μείωση τους μήνες που έχουνε μεγαλύτερη κατανάλωση και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση μεσοσταθμικά 30% τα επόμενα άμεσα χρόνια, όχι σε κάποια χρόνια μετά. Παρεμβάσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστροφή, 82 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αυτής της παρέμβασης. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση ως προς το θέμα των αποζημιώσεων που επεκτάθηκαν έως 5 και 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή, για να έχει ρευστότητα ο αγροτικός κόσμος. Και βέβαια όλα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σκυλακάκη και νομοθετούνται για την απαγόρευση διακοπών ρεύματος και διακανονισμούς για επτά χρόνια».

Αναφερόμενος στην βομβιστική ενέργεια τα ξημερώματα στο υπουργείο Εργασίας, στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι «προφανώς είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, προφανώς είναι κάτι που ανήκει σε αυτό που λέμε “βαρύ έγκλημα”» και προσέθεσε:

«Προφανώς όλα τα χτυπήματα, ειδικά όταν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, έχουν τη σημασία τους, τη σοβαρότητά τους, δεν το συζητώ. Αλίμονο αν μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας δεν μας ανησυχούσε. Αλλά είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία λόγω των πολλών επιτυχιών που έχει. Αυτός είναι ο ρόλος της, προφανώς και θα αξιολογηθούν και λάθη και παραλείψεις. Ας αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να σχολιάσουμε τα πορίσματα. Πάντα τα λάθη και οι παραλείψεις, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν, εξετάζονται και διερευνώνται».

Ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε την ενέργεια του “Ρουβίκωνα” έξω από το σπίτι του πρύτανη του ΕΜΠ, είπε ότι δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις, και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το χαρακτήρισε “ιστορικό” επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στα σχέδια της.

«Επίκειται μια νομοθέτηση ενός ιστορικού νομοσχεδίου. Και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβουν περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα πάρουν ελευθερίες και δύναμη που δεν είχαν για πολλές δεκαετίες, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησής τους κατά 50% μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Το πρώτο, λοιπόν, και σημαντικότερο, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο, όσο και αν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες επιμένουν, θα περάσει. Θα περάσει γιατί είναι στο πρόγραμμα το προεκλογικό, γιατί ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης. Θα περάσει γιατί το θέλει – και θα το δείξει στην πράξη – η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα περάσει γιατί το θέλει η κοινωνία. Δεύτερο δεδομένο, ότι οφείλει το κράτος να διασφαλίσει το εξάμηνο και την εξεταστική των φοιτητών. Για αυτό και ο υπουργός Παιδείας έδωσε ένα πλήρες οπλοστάσιο. Τρίτον, καταλήψεις. Δεν υπάρχει, καταρχάς, νόμιμη κατάληψη, να συνεννοηθούμε. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους του κράτους α λα καρτ. Ή τους αποδεχόμαστε εν συνόλω, ή αν δεν τους αποδεχόμαστε, έχουν πρόβλημα όσοι δεν τους αποδέχονται» είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σχετικά με τα όσα είπε για τις καταλήψεις σημειώνοντας: «Το να ακούμε το 2024, 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, τον δήμαρχο Αθηναίων να κατηγοριοποιεί τις καταλήψεις, να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε και τις ληστείες και τις δολιοφθορές, να αρχίσουμε να δίνουμε δηλαδή πολιτικό πρόσημο σε μια παράνομη πράξη».

Πηγή: skai.gr