Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, ενώ τα τρακτέρ μαρσάρουν στους δρόμους
Η Κομισιόν, επιχειρώντας να παίξει πυροσβεστικό ρόλο, πρότεινε μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
Ένα “σήμα” ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, για την οποία διαδηλώνουν και σήμερα αναμένεται να βρεθούν έξω από τη Σύνοδο Κορυφής αυξάνοντας την πίεση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Δεν θα είναι όμως μόνο οι αγρότες που “μεταφέρουν” τις κινητοποιήσεις τους στη Βελγική πρωτεύουσα, αλλά και οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να μεταφέρουν την πίεση που τους ασκείται και να θέσουν το ζήτημα, που επισκιάζει τη συνάντηση των 27 και φαίνεται να αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το περιθώριο – τουλάχιστον – της Συνόδου Κορυφής. Οι ζυμώσεις ξεκίνησαν ήδη κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών, αναζητώντας κοινές απαντήσεις και λύσεις πιθανόν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενώ οι επιμέρους επαφές και διεργασίες θα συνεχιστούν και κατά τη σημερινή ημέρα.
Και η Κομισιόν πάντως φαίνεται να έλαβε το μήνυμα των ευρωπαίων αγροτών, επιχειρώντας να παίξει πυροσβεστικό ρόλο και προτείνοντας μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, καθώς επίσης και να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για ένα χρόνο από κάποιους κοινοτικούς κανόνες. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, που δίνει τη σκυτάλη στις ηγεσίες των κρατών μελών να το εξετάσουν και να προχωρήσουν στα επόμενα.
Το αγροτικό ζήτημα αναμένεται να θέσει έστω και άτυπα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες με δεδομένο ότι πολλά από τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών εξαρτώνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). “‘Οπως ξέρετε, πολλές αποφάσεις που επηρεάζουν εσάς έχουν να κάνουν και με αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θέλω να σας πω και κάτι ακόμη, και αυτό νομίζω πρέπει να είναι μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τους επόμενους μήνες” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με αγρότες στη Βόνιτσα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής.
Επί των θεμάτων της ατζέντας της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βέλγικη πρωτεύουσα με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.
Yπενθυμίζεται ότι το τελευταίο negobox στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία των 26 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Πηγή: skai.gr
Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο
Ελλάδα.- Στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα με 300 τρακτέρ αναμένεται να βρεθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ προκειμένου να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.
Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.
Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.
Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.
Στο μεταξύ, το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.
Δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.
Αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και τις Βρυξέλλες και να παραλύσουν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.
Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη στήριξη της Ελλάδας οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση, με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης.
Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο δυνατό, για να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, έστειλε ο πρωθυπουργός, που είχε χθες συνάντηση με αγρότες, στο μπλόκο της Βόνιτσας. «Αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχόλια Facebook