Κοινές περιπολίες Αθήνας – Άγκυρας για τη θωράκιση Αιγαίου και Έβρου

Τα στελέχη Λιμενικού και Αστυνομίας των δύο χωρών θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με στόχο η επιχειρησιακή δράση και ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε στεριά και θάλασσα.

Στη θωράκιση του Αιγαίου και του Έβρου από τα κυκλώματα των διακινητών και την παράνομη μετανάστευση προχωρούν Αθήνα και Άγκυρα με κοινές περιπολίες.

Με παράλληλη και ταυτόχρονη έξοδο στα νερά του Αιγαίου, ύστερα από επικοινωνία, τα σκάφη του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής θα επιδιώκουν από εδώ και στο εξής να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις μεταναστευτικές ροές.  Τα στελέχη των Λιμενικού και της Αστυνομίας των δύο πλευρών θα είναι σε διαρκή επικοινωνία – ενημερώνοντας δηλαδή οι μεν τους δε για τις περιπολίες τους  – με στόχο έτσι η επιχειρησιακή δράση και ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης να έχει καλύτερα αποτελέσματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πρώτος μήνας του 2024 κλείνει με μείωση αφίξεων προς τη χώρα που φτάνει το 80%, συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι ροές είχαν σημειώσει μεγάλη αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή, οι ροές προς τα χερσαία σύνορα έχουν σχεδόν μηδενιστεί το τελευταίο διάστημα. Αλλωστε, η απέναντι πλευρά έχει «επιστρατεύσει» για τον λόγο αυτό άνδρες από τρία σώματα ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό πως 221 αφίξεις μέσω Εβρου καταγράφηκαν αυτόν τον μήνα, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 811 και τον Αύγουστο του 2023 1.319.

Ο δρόμος συνεργασίας με την Τουρκία άνοιξε στην πραγματικότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού φάνηκε και από τη στενή συνεργασία του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν. Το προηγούμενο διάστημα οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εξειδικεύσουν το πεδίο δράσης.

Μάλιστα, το πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν η εξάρθρωση από την τουρκική Αστυνομία δουλεμπορικών κυκλωμάτων τόσο στη Σμύρνη όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πληροφορίες που «επικοινώνησε» η ελληνική πλευρά – τόσο η ΕΥΠ όσο και το Λιμενικό – στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές. Δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις της Αστυνομίας της γειτονικής χώρας αποτέλεσαν καθοριστικό πλήγμα στα δίκτυα των δουλεμπόρων, προχωρώντας στη σύλληψη μεγάλου αριθμού διακινητών και μεταναστών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε βάρκες από τα τουρκικά παράλια για τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Συνάντηση

Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που είχε προ ημερών ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, πραγματοποιήθηκε και μία τεχνική συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής. Σ’ αυτήν τα επιτελικά στελέχη εξέτασαν τόσο με πρακτικό όσο και τεχνικό τρόπο τις λεπτομέρειες της συνεργασίας επί του πεδίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αξιωματικός της τουρκικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ανδρών του Λιμενικού από τις δύο χώρες, έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα. Μάλιστα, προς το παρόν ο τούρκος αξιωματικός βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται στις αρχές καλοκαιριού να εγκατασταθεί στη Λέσβο, όπου δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια. Στόχος  είναι η στενότερη συνεργασία των δύο Αρχών, η διαρκής επικοινωνία και οι τακτικές συναντήσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, στις 21 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό ζήτημα – Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»