Σημαντικό μήνυμα των αποδήμων που δεν πρέπει να μείνει χωρίς παραλήπτη!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στο τρίπτυχο Συνεργασία (με την Ομογένεια), Σύμπνοια (μεταξύ Ελλάδας και Αποδήμων) καί Συνέπεια (λόγων και έργων, από το Ελληνικό Κράτος), επικεντρώθηκε η ειδική Διαδικτυακή ομιλία που οργάνωσε, το Τμήμα HJ -10”Perikles” της AHEPA HELLAS το βράδυ της Παρασκευής (26 Ιανουαρίου 2024) με αφορμή την κατάθεση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργιο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο,  της «Εθνικής Στρατηγικής» για την Ομογένεια.

Οι ομιλητές, έμπειροι ομογενείς από την Ευρώπη και την Αμερική με δράση και όραμα, δεν μάσησαν τα λόγια τους. Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου (Βιέννη), ο Σωτήρης Δελής (Σουηδία) και ο Νίκος Αποστολόπουλος (Αμερική) έβαλαν τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και ζήτησαν από το εθνικό Κέντρο να «μην επαναλαμβάνει το λάθος να δημιουργεί σχέδια και στρατηγικές με απουσία των ομογενών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δελής.

Είναι αλήθεια ότι  ο διαχρονικός εθισμός του ελληνικού κράτους να φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος τους Απόδημους Έλληνες σχεδιάζοντας γι αυτούς πολιτικές μονομερώς,  ζητώντας εκ των υστέρων την «γνώμη» των Αποδήμων υπό τον τύπο της «δημόσιας Διαβούλευσης», δεν καλύπτει την ουσία καθώς οι απόψεις των «αποδήμων» σπάνια έως ποτέ λαμβάνονται υπόψη στα υπό διαμόρφωση σχέδια νόμων. Και τούτο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι δύσκολο έως αδύνατον είναι να συνδυάσεις και να συντονίσεις εκ των υστέρων ατομικές απόψεις που εκφράζονται με την «άνεση» της αναρμοδιότητας και της ανευθυνότητας. Δηλαδή, είναι  πασιφανές ότι η απουσία ενός θεσμικού οργάνου που να εκφράζει δεσμευτικά την Ομογένεια, να μιλάει με τις οργανώσεις της συνθέτοντας απόψεις και διαμορφώνοντας πολιτικές και προτάσεις και το οποίο να  συνδιαλέγεται με το Εθνικό Κέντρο, σε γνωμοδοτικό, εισηγητικό ρόλο είναι περισσότερο από κρίσιμο στοιχείο στην αδυναμία των τελικών αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αθήνα. Γι αυτό και συχνά αυτές δεν τελεσφορούν. Με αποτελέσματα, δυστυχώς, διαμετρικά αντίθετα με τον πατριωτισμό και τις πραγματικές δυνατότητες της Ομογένειας.

Στην θεραπεία της αδυναμίας αυτής η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου επανέφερε την πρόταση για την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) σε νέες βάσεις. Στο ίδιο πνεύμα ο Νίκος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, ζήτησε τη σύσταση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού ενώ ο Σωτήρης Δελής, πρώην Βουλευτής Σουηδίας ζήτησε από τους πολιτικούς να μην αποφασίζουν με βάση το κομματικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ειπώθηκαν κι άλλα  στην διαδικτυακή συζήτησε της ΑΗΕΡΑ ενώ κατατέθηκαν και άλλες, επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως  η ίδρυση Έδρας Ομογένειας σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο και η συγκρότηση ερευνητικού Κέντρου για τον Απόδημο Ελληνισμό στην Ακαδημία Αθηνών, από τον Σωτήρη Δελή. Ενδιαφέρουσα και η πρόταση του Νίκου Αποστολόπουλου για την θεσμοθέτηση της πολύπαθης (επί μια τριετία) Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και η αναφορά της Ολγας Σαραντοπούλου στο  “λησμονημένο” θέμα των συντάξεων των Παλιννοστούντων.

Υπέρ της αγαστής συνεργασίας Εθνικού Κέντρου και Αποδημίας και οι χαιρετισμοί του Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ ΗΕLLAS κ. Χρήστου Καραπιπέρη και του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού του Τμήματος HJ10-Pericles AHEPA HELLAS κ. Ιωάννη Παρασκευάκου.

Το ομόθυμο αίτημα «να (εις)ακουστεί και η άποψη της Ομογένειας» πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την συγκρότηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ομογένεια, που επεξεργάζεται η ελληνική Κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό μήνυμα του Απόδημου Ελληνισμού  που δεν πρέπει να μείνει χωρίς παραλήπτη! Δεν αρκούν κάποιες  μεμονομένες “επαφές” κάποιων κυβερνητικών ή πολιτικών παραγόντων με κάποιους μεμονωμένους ομογενείς,  που ούτως ή άλλως δεν παράγουν μετρήσιμο αποτέλεσμα…

Ακούει κανείς;