Ν. Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αθήνα.- Στο τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε θέματα συντήρησης των αεροσκαφών C-130, των ελικοπτέρων Super Puma και των φρεγατών ΜΕΚΟ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.
Αφού επανέλαβε ότι «πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να εξελιχθούν, να παρακολουθήσουν τους καιρούς, διότι αντιμετωπίζουμε υπαρκτές και μεγάλες απειλές» ανέφερε ότι οι τρεις τομείς των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι «τα οπλικά συστήματα, η καινοτομία, δηλαδή να παράξουμε και να αγοράζουμε και ελληνικά συστήματα και να μετέχουμε και σε συμπαραγωγές εκτός της χώρας, και το ανθρώπινο δυναμικό μας». «Να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά επειδή εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει στο στρατό των πολιτών -και πρέπει να σας πω πως νομίζω και ότι το πιστεύει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της-, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και τη θητεία, να μετατρέψουμε τη ”θητεία-αγγαρεία” σε μία ”θητεία-ευκαιρία”. Δηλαδή, να δημιουργούμε εκπαιδευμένους πολίτες και όσοι από αυτούς θέλουν, να μετέχουν σε έναν κύκλο εφεδρείας, σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεκπαίδευση, που να καθιστά πιο αξιόμαχους τους ίδιους και μεγαλύτερες τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων» προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με τη θητεία, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι θα υιοθετηθεί το φινλανδικό μοντέλο, όχι σε ό,τι αφορά τους μήνες θητείας αλλά όσον αφορά το συνδυασμό εντατικής εκπαίδευσης με μετεκπαίδευση στην εφεδρεία.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερωτήσεις σχετικά με τη θητεία ο υπουργός Εθνικης Άμυνας επανέλαβε ότι «επιλέξαμε το φιλανδικό μοντέλο για τη θητεία το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα» σημειώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα πάει στο Ελσίνκι «για να έχουμε μια σειρά συζητήσεων για το πώς και τι».
«Έχουν μικρή σχετικά στρατιωτική θητεία (σ.σ. στη Φιλανδία), με πολύ όμως σοβαρό κύκλο εκπαίδευσης. Μιλάμε για θητείες που υπολείπονται ακόμα μερικές φορές και των εννέα μηνών, σε μερικές περιπτώσεις όμως στελεχών τους μπορεί και να τον υπερβαίνουν. Λοιπόν, λίγοι μήνες, σκληρής εκπαίδευσης, όμως. Όχι αγγαρείας, όχι σκοπιάς, αλλά εκπαίδευσης, βαριάς εκπαίδευσης» ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Όσο περισσότερο μένει κανείς αν η θητεία δεν είναι χρήσιμη απλώς χάνει τον δικό του χρόνο και το χρόνο του ελληνικού στρατεύματος. Εάν η θητεία είναι χρήσιμη, ο υπάρχων χρόνος είναι απολύτως επαρκής».
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΒ και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις και έχουμε χαρτογραφήσει ποια επαγγέλματα ζητά η ελληνική οικονομία και η ελληνική αγορά ώστε η θητεία να δώσει ψηφιακές δεξιότητες σε αυτούς που θελήσουν να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και προσόντα στους ανθρώπους αυτούς -στην πλειοψηφία- που θα βγουν στην αγορά. Περαιτέρω ανέφερε ότι «η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών στο Στράτευμα».
Ανακοίνωσε επίσης πως «τις επόμενες ημέρες θα εμφανίσουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία για την καινοτομία, για τη δημιουργία ενός κύκλου, ενός οικοσυστήματος το οποίο θα αναπτύσσει τις δυνατότητες και των ελληνικών startups, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε επιτέλους να μπορούμε να έχουμε ελληνική παραγωγή ή συμπαραγωγή προϊόντων». «Θα δεσμεύσω συγκεκριμένο ποσό του αμυντικού μας προϋπολογισμού, ο οποίος θα διατίθεται υποχρεωτικά για την απόκτηση ελληνικών προϊόντων ή και ελληνικών προϊόντων. Μικρό ποσό στην αρχή, μεγαλύτερο σιγά- σιγά. Θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη σύσταση Σώματος Πληροφορικής» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση των μονάδων, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ίσως περισσότερους σχηματισμούς από ό,τι έχει ο αμερικανικός στρατός. Δεν είναι θέμα να κλείσουν, αλλά πώς θα αξιοποιηθούν».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:
– Το πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και κρίσης στον αξιωματικό ώστε «να μπορεί υπό συνθήκες να αναλάβει πρωτοβουλία λήψης απόφασης από το χαμηλό επίπεδο, το επίπεδο της διμοιρίας, στο επίπεδο του λόχου και να μην περιμένουμε εξ ύψους τη “φώτιση”». Περαιτέρω ο «οποιοσδήποτε αξιωματικός να έχει το θάρρος της γνώμης του στο επίπεδο του σχεδιασμού». Προς τούτο «θα φροντίσουμε να γίνονται διδακτορικά και έρευνα, πρωτογενής έρευνα στις στρατιωτικές σχολές» είπε.
– Υπάρχει ένας σχεδιασμός ώστε κατά τις κρίσεις των αξιωματικών ο μεγαλύτερος αριθμός να διασώζεται μέσα από μία παράλληλη επετηρίδα και ένας μικρός αριθμός ο οποίος το επιδιώκει, το θέλει, το επιθυμεί και έχει τα προσόντα, μόνο αυτός να μπαίνει στον κλειστό κύκλο, ένα numerus clausus που οι κρίσεις να οδηγούν και σε αποστρατεία
– Συμμετοχή φρεγάτας στη διεθνή αποστολή για την περιφρούρηση θαλασσίου χώρου στην Ερυθρά Θάλασσα ως διαδικασία προστασίας των ελληνικών κατ΄ αρχήν συμφερόντων. «Δεν μπορούμε να είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στο εμπορικό ναυτικό στον πλανήτη, δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας, δεν μπορούμε να είμαστε μία χώρα η οποία ισχυρίζεται ότι οι θαλάσσιες οδοί επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτές και από την άλλη οποτεδήποτε δημιουργείται κρίση να παρακολουθούμε τους άλλους και να μην αρθρώνουμε λόγο» σημείωσε.
– Δημιουργία Διεύθυνσης, με επικεφαλής αντιστράτηγο -που έχει τοποθετηθεί-, με ειδικές μονάδες, κατάλληλα εκπαιδευμένες, οι οποίες σε περιπτώσεις όπως της Θεσσαλίας, να μπορούν αμέσως να συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
-Για την κατάσταση στη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο η οποία βρίσκεται “κάτω από το νερό”: «Θα πάρει καιρό (σ.σ. η αποκατάσταση) και θα υπάρξει και μελέτη εάν πρέπει να παραμείνει ή δεν πρέπει να παραμείνει. Εάν έχει υπάρξει λάθος ή υπήρξε σχεδιασμός επί τη βάσει άλλων συνθηκών περιβάλλοντος που τώρα πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Υπάρχουν δυο πιθανότητες. Ή να ενισχύσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα εάν θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη η συγκεκριμένη βάση ή να μετακινήσουμε τη βάση, όταν θα φύγουν τα νερά. Πάντως το φαινόμενο το μελετάμε ήδη διότι δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε βεβιασμένη απόφαση. Δεν πρέπει».
-Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού: «Δεν αναστείλαμε κανένα από τα συμβόλαια ή τα συστήματα τα οποία έχουμε παραγγείλει. Όμως, από εδώ και πέρα το τι θα κάνουμε θα μπει σε μια στενή αξιολογική χρήση ώστε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου να έχει την καλύτερη και τη μεγαλύτερη απόδοση επί του πεδίου. Θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση σε συμπαραγωγές και παραγωγές. Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε αγοραστές και καταναλωτές οπλικών συστημάτων. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε ένα αριθμό από τις υπάρχουσες φρεγάτες μας, οι οποίες πράγματι έχουν κάποια χρόνια πάνω τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τη φρεγάτα νέας γενιάς. Όμως αυτό το πλοίο επόμενης γενεάς είναι ένα πλοίο στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στο σχεδιασμό του. Υπάρχουν, όμως, και τα αυτονόμως κινούμενα. Αυτονόμως κινούμενα στη θάλασσα, αυτονόμως κινούμενα κάτω από τη θάλασσα. Πρέπει, επιτέλους, να μπούμε και σε αυτές τις τεχνολογίες».
– Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός επισήμανε: «Η Ελλάδα θα έχει ένα σχεδιασμό που θα της επιτρέπει πάντοτε να προασπίσει την εθνική της ασφάλεια και την ανεξαρτησία της. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε μια κούρσα ανόητων εξοπλισμών, μεγαλομανών ιδεών. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Δεν έχει κανένα σκοπό να επιτεθεί σε οιονδήποτε. Άρα λοιπόν, και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να αξιολογείται πώς θα δαπανηθεί και αυτό κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάμε στην ιδέα ότι είμαστε υπερδύναμη. Δεν είμαστε. Είμαστε μια μικρή σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και θα εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο ευρώ».
– Για τα μεταφορικά αεροσκάφη C130 : «Δεκαπέντε C130 παραμένουν στο εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για χρόνια. Ο στόχος μας είναι μέσα σε αυτό τον χρόνο, το 2024, με το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΒ να φτάσουμε σε έναν αριθμό μεταγωγικών αεροσκαφών που να επιτρέπει στη χώρα να λειτουργήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις να λειτουργήσουν».
-Για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma: «Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο προσπαθούμε να επαναφέρουμε όσα μπορούν να επανέλθουν. Όμως πάλι αντιμετωπίζουμε ακριβώς το πρόβλημα του μεγάλου κόστους συντήρησης και της ανάγκης τελικά να δούμε τι μπορεί να συντηρηθεί και τι πια δεν μπορεί να συντηρηθεί. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την αύξηση του αριθμού των ελικοπτέρων και από εκεί και πέρα με τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε να δούμε καθαρά τι κάνουμε. Θα ενημερώνουμε όλα τα κόμματα με απόλυτη σοβαρότητα και την ελληνική κοινή γνώμη στο βαθμό που αυτό είναι επιτρεπτό για να ξέρει τι γίνεται. Όλοι θα έχουν την ενημέρωση».
– Για τα F-35: «Το θέμα των είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε καταρχήν κατανοήσεις με την αμερικανική πλευρά και θα υλοποιηθεί όταν ο χρόνος το επιβάλλει. Ξαναλέω, το πρόβλημα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αυτή τη στιγμή δεν είναι τα μαχητικά της. Έχουμε την υπεροχή που απαιτεί η ασφάλεια της πατρίδας. Τα F-35 θα τα πάρουμε τη στιγμή που χρειάζεται».
– Τα ΕΑΣ πρέπει να μπουν σε μία φάση εξυγίανσης, με απόλυτη κατανόηση ότι η χώρα χρειάζεται αμυντική βιομηχανία και ότι η αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο ως παράγων ασφάλειας, αλλά είναι και παράγων οικονομικής ανάπτυξης και παράγων συντήρησης των ελληνικών μυαλών στην Ελλάδα και παράγων επιστροφής ελληνικών μυαλών από το εξωτερικό στην Ελλάδα,
– Το ελληνικό αμυντικό οικοδόμημα θα στηρίξει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία- και τον Σκαραμαγκά, και την Ελευσίνα, και τη Χαλκίδα, και τη Σύρο και οπουδήποτε υπάρχει. Χρειαζόμαστε δυνατότητες παραγωγής και επισκευής, αλλά σε υγιή βάση, όχι σε βάση επιδότησης.

Πηγή:APE