Κολλήσαμε Covid; Τα συμπτώματα που χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια

Οταν νοσούμε με Covid – 19, η σύσταση είναι να απομονωθούμε και να μείνουμε μακριά από τον κόσμο μέχρι να βελτιωθούμε. Αλλά ενώ πολλοί ασθενείς βελτιώνονται στο σπίτι χάρη σε ένα συνδυασμό φαρμάκων, ανάπαυσης, ενυδάτωσης και χρόνου, άλλοι απαιτούν πρόσθετη ιατρική παρέμβαση.

Αν και γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid – όπως ο βήχας, η κόπωση, για παράδειγμα – υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που δεν είναι φυσιολογικά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια.

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι προσέχουν ορισμένα ενδεικτικά ”σημεία” και συμπτώματα που μπορεί να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης ή [φροντίδας] από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα σοβαρής ασθένειας, ακόμη και νοσηλείας και θανάτου», λέει η δρ Σίρα Μαντάντ επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Belfer Center for Science and International Affairs του Χάρβαρντ.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται ποια συμπτώματα που σχετίζονται με την covid θα πρέπει να αποτελούν «κόκκινες γραμμές», καθώς και μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε:

Αναπνευστικά προβλήματα, υψηλός πυρετός, ζάλη και σύγχυση είναι λόγοι για να λάβουμε άμεση ιατρική φροντίδα

Σύμφωνα με την δρ. Νατάσα Μπχούγιαν, την εθνική ιατρική διευθύντρια στο One Medical, τα συμπτώματα – «κόκκινες γραμμές» περιλαμβάνουν δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

«Λέμε πάντα είναι ότι εάν κάποιος έχει πραγματικά πρόβλημα με την αναπνοή, δηλαδή εάν στην πραγματικότητα λαχανιάζει, αυτό συνιστά επίσκεψη στα επείγοντα», λέει η ίδια.

Οταν έχουμε Covid, υπάρχει μια φάση που ο ιός πολλαπλασιάζεται γρήγορα, ακολουθούμενη από μια φάση φλεγμονώδους απόκρισης όταν το σώμα μας καταπολεμά τον ιό, εξηγεί ο δρ Μαντχί Σομπχανί, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. «Και… μερικές φορές αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη, και αυτό για το οποίο ανησυχούμε πάντα είναι οι πνεύμονες». Εάν, λοιπόν, έχουμε Covid και παρατηρήσουμε ότι δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε όταν περπατάμε, καθόμαστε ή μιλάμε, αυτός είναι ένας λόγος να πάμε στα επείγοντα, σημειώνει.

Ο Σομπχανί σημειώνει επίσης ότι ο πόνος στο στήθος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πρέπει να προκαλέσει επίσκεψη στα επείγοντα. Το ίδιο ισχύει και για τα χείλη με μπλε χρώμα, συμπληρώνει η Μαντάντ.

Εάν έχουμε ένα παλμικό οξύμετρο στο σπίτι (ή ένα έξυπνο ρολόι που μας ενημερώνει για τον κορεσμό μας σε οξυγόνο) και παρατηρήσουμε ότι το επίπεδο οξυγόνου μας είναι χαμηλό, θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Σομπχανί.

Συμπτώματα όπως ζαλάδα, σύγχυση ή ζάλη απαιτούν επίσης άμεση ιατρική φροντίδα…

Τέλος, προσοχή στους υψηλούς πυρετούς άνω των 103 βαθμών Φαρενάιτ (39,4 βαθμοί Κελσίου). Ένας υψηλός πυρετός μπορεί μερικές φορές να δικαιολογεί μια επίσκεψη στα επείγοντα, αλλά πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προσθέτει η Μπχούγιαν. Εάν, ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι, είναι πάντα καλύτερο να αναζητήσουμε βοήθεια αμέσως ως προληπτικό μέτρο.

Εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας αμέσως μόλις βγούμε θετικοί.

«Νομίζω ότι πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες άλλες υποκείμενες παθήσεις έχουμε. Ο πληθυσμός ασθενών για τον οποίο πάντα ανησυχώ είναι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς… και αυτοί οι ασθενείς, εάν κολλήσουν Covid πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους αμέσως…», αναφέρει ο Σομπχανί.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα άτομα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα άνω των 50 ετών, άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις και άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως ανέφερε ο Σομπχανί παραπάνω.

Εάν τα γενικά μας συμπτώματα επιδεινωθούν, θα πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό μας

«Εάν αντιμετωπίζουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων μας, όπως επιδείνωση του πονόλαιμου ή βήχα, ή επιδείνωση του πυρετού ή του πονοκεφάλου, νομίζω ότι σίγουρα αυτό είναι μια ακόμα ”κόκκινη γραμμή” ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», λέει η Μαντάντ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας ποια συμπτώματα αντιμετωπίζουμε και ότι χειροτερεύουν προοδευτικά, είπε.

«Αυτό που συνήθως περιμένουμε είναι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα μικρό ”γρατζούνισμα” στο λαιμό, μπορεί να αισθανθεί ότι αρρωσταίνει, [και] συνήθως την τρίτη ή τέταρτη ημέρα, τα συμπτώματα να είναι πιο σοβαρά και (να φθάνουν) στο απόγειό τους», λέει η Μπχούγιαν. «Από εκεί (και πέρα), οι ασθενείς τείνουν να γίνονται καλύτερα.

Μπορεί να χρειαστούν επτά ημέρες για να νιώσουμε καλύτερα ή μπορεί να χρειαστούν 10 έως 14 ημέρες, κι αυτό είναι φυσιολογικό, συμπλήρωσε. Αλλά αν κάποιος αρχίζει πραγματικά να χειροτερεύει την έκτη ή την έβδομη ημέρα, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί σε [έναν] πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης». Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η μόλυνση από την Covid εξελίσσεται σε κάτι σαν βακτηριακή πνευμονία στους πνεύμονες, προσθέτει η ίδια.

Γενικά, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να ενημερώσουμε το γιατρό μας για μόλυνση από Covid

«Πιστεύω ότι όταν εμφανίσουμε για πρώτη φορά το πρώτο σύμπτωμα της Covid – που μπορεί να είναι πυρετός, κόπωση, καταρροή – το καλύτερο σχέδιο είναι να καλέσουμε αμέσως το γιατρό μας και να προσπαθήσουμε να λάβουμε Paxlovid, [που είναι ένα αντιικό φάρμακο]», λέει ο Σομπχανί. Για να πληρούμε τα κριτήρια για λήψη Paxlovid, πρέπει να διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουμε σοβαρή νόσο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την ηλικία μας και τις υποκείμενες συνθήκες υγείας μας.

Ας συζητήσουμε με τον γιατρό μας για να δούμε αν πληρούμε τις προϋποθέσεις για το φάρμακο

Επιπλέον, είναι πάντα καλό να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για μια λοίμωξη από Covid-19, ώστε να μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πορεία θεραπείας και να παρακολουθεί την πρόοδό μας…

Ο εμβολιασμός, η κάλυψη και η κοινωνική απόσταση παραμένουν σημαντικοί τρόποι για να παραμείνουμε υγιείς

«Το εμβόλιο για την Covid είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου… », λέει η Μπχούγιαν. Ο στόχος του εμβολίου είναι να μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας, όχι να την αποτρέψει εντελώς.

Ο Σομπχανί λέει ότι δεν είναι πολύ αργά μέσα στη σεζόν για να κάνουμε το εμβόλιο για την Covid (που μας αναλογεί), Αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για το καλύτερο timing για τον εμβολιασμό μας – εάν είχαμε πρόσφατα μόλυνση από Covid, πρέπει να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα πριν κάνουμε το εμβόλιό μας. (Το CDC λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε τρεις μήνες μετά τη μόλυνση για να εμβολιαστούμε).

… επίσης, να φοράμε μάσκα σε μέρη με συνωστισμό, να φοράμε μάσκα σε μέρη που δεν αερίζονται καλά, να κρατάμε αποστάσεις με άλλους σε πολυσύχναστα μέρη και να παραμένουμε εμβολιασμένοι…

«Δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστούμε. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε [υψηλά] επίπεδα αυτής της αναπνευστικής ιογενούς δραστηριότητας», λέει η Μαντάντ.

Πηγή: huffpost.gr