Θέματα της Ομογένειας Αιγύπτου έθεσαν στον ΥΠΕΞ
Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου παρέθεσε λαμπερή δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη στο περικαλλές μέγαρο της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο Κάιρο.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για τα φλέγοντα θέματα της Μέσης Ανατολής ήρθε στο Κάιρο το μεσημέρι της ίδια ημέρας από το Αμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Βασιλιά Αμπντάλα, ενώ θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου με τον Αιγύπτιο Ομόλογό του κ. Σάμεχ Σούκρι και στην συνέχεια θα γίνει δεκτός και από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ.
Επίκεντρο της δεξίωσης στην Πρεσβευτική Κατοικία ήταν η Ελληνική Ομογένεια του Καΐρου και της Αλεξανδρείας και η συνάντηση του Υπουργού με τα Προεδρεία των δύο Κοινοτήτων, αλλά και με τα μέλη και τους εκπροσώπους των παροικιακών σωματείων και των φορέων των δύο μεγάλων κοιτίδων του Ελληνισμού της Νειολοχώρας.
Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Παπαγεωργίου υποδέχτηκε τον Υπουργό κ. Γεραπετρίτη και τον σύστησε σε όλους τους παριστάμενους με τους οποίους αντάλλαξε θερμά λόγια ενώ στον χαιρετισμό του μιλώντας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους, για αυτήν την σπουδαία υποδοχή σε αυτήν την ιστορική πόλη για τον Ελληνισμό. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να ταξιδεύεις σε μια ξένη χώρα και να βρίσκεις ένα τόσο δυναμικό στοιχείο Ελληνισμού σε αυτήν την σπουδαία χώρα. Ο Ελληνισμός κάνει τα πάντα. Ιδίως στην Αίγυπτο και αυτό, το είχα ως εικόνα και παράσταση από το δικό μου περιβάλλον, από τους Αιγυπτιώτες φίλους μου που πάντοτε με στοργή αναφέρονται στην Αίγυπτο. Είναι υπέροχο πραγματικά να βλέπεις αυτόν τον καταπληκτικό δεσμό. Σας εύχομαι να είστε πάντα ακμαίοι και δυνατοί, να μεταφέρετε το πνεύμα του Ελληνισμού και να μας δίνετε ένα καλό παράδειγμα»
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης και στις πανάρχαιες και αγαστές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ τέλος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη για την τιμητική υποδοχή και για την ευχάριστη γνωριμία που οργάνωσε με την Ελληνική Ομογένεια.
Το κοινό υπόμνημα προς τον Υπουργό και το όραμα της Ομογένειας
Οι Πρόεδροι των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων κ.κ. Χρήστος Καβαλής και Ανδρέας Βαφειάδης είχαν επεξεργαστεί από κοινού ένα υπόμνημα το οποίο και επέδωσαν στον Υπουργό ενώ του παρουσίασαν τις βασικές θέσεις, τις προτεραιότητες, αλλά και τις ανάγκες του Ελληνισμού της Αιγύπτου καθώς και τις προτάσεις τους για την βαθύτερη διασύνδεση της Ομογένειας με την μητροπολιτική Ελλάδα με την στρατηγική όπως τόνισαν να εκπορεύεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας μας.
Ο κ. Καβαλής στην τοποθέτησή του απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη πήρε τον «νήμα» από την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε με σαφήνεια ότι «… εξελίσσεται η Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, με αιχμές την ελληνική γλώσσα την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση».
Με γνώμονα λοιπόν αυτήν την στρατηγική στόχευση την Ελληνικής πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι δύο πρόεδροι έθεσαν στον Υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη επανασχεδιασμού της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με πρώτο βήμα την επιστροφή της Αιγύπτου στην «κατηγορία» της Αλβανίας και της Τουρκίας.
Ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώθηκε και για το φιλόδοξο όραμα της Ομογένειας, για την ίδρυση στη Αίγυπτο του «Ελληνικού Πανεπιστημίου Αιγύπτου», το οποίο θα αποτελέσει όπως ανέφεραν οι δύο πρόεδροι μια ομπρέλα των ελληνικών Α.Ε.Ι. με σκοπό την περεταίρω δραστηριοποίησή τους στην Αίγυπτο.
Στην συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στις άδειες παραμονής και εργασίας των Αιγυπτιωτών δεύτερης και τρίτης γενιάς οι οποίοι, όπως τονίστηκε δυστυχώς δεν απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους Αιγύπτιους που διαβιούν στην Ελλάδα. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στο ακανθώδες πρόβλημα της καταβολής των συντάξεων και της δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων από τους δικαιούχους. Οι δύο πρόεδροι εξέθεσαν στον Υπουργό όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και τα νομικά κολλήματα που δυσχεραίνουν την διαδικασία και επεσήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση στον τομέα αυτό με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας.
Τέλος συζητήθηκε η αδυναμία της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από την Αίγυπτο, και της ανάγκης εξεύρεσης ενός μόνιμου και λειτουργικού τρόπου διασύνδεσης των δύο συστημάτων, ο οποίος όπως τονίστηκε θα εξυπηρετήσει όλους τους φορολογικά υπόχρεους Αιγυπτιώτες Έλληνες της Νειλοχώρας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενδελεχή παρουσίαση από τους δύο προέδρους, του οράματος, αλλά και των προβληματισμών των Αιγυπτιωτών, αναφέροντας τους ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αυτό διεφάνη όπως είπε, και από την πρόσφατη επιτυχία της ψήφου των Αποδήμων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε τέλος και την ευχάριστη νότα των επικείμενων εξελίξεων ενημερώνοντας τους Προέδρους των δύο Κοινοτήτων, ότι θα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο στο προσεχές διάστημα νομοσχέδιο που θα θέτει τις βάσεις μιας διαφορετικής προσέγγισης όλων των θεμάτων του Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία όπως είπε θα «πατάει» στην στρατηγική στόχευση και στο όραμα του Έλληνα πρωθυπουργού για τους Ομογενείς Έλληνες.
Στην δεξίωση παρέστησαν από την μεριά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος.
Τα Καϊρινά μας σωματεία εκπροσωπήθηκαν επάξια από τους Προέδρους και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Πιο συγκεκριμένα παρέστησαν από τον Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου ή Πρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης και μέλη του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης. Το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου εκπροσώπησε ο Ταμίας κ. Άγγελος Αθανασούλης, ενώ τους Προσκόπους μας εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Συστήματος κ. Χρήστος Αντωνίου. Παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης.
Στην δεξίωση παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης: η Αναπληρώτρια Συντονίστρια κ. Μπέτα Σωτηρία, οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης, καθώς και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία και των δύο πόλεων.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Μέγας Εκκλησιάρχης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος και την Μονή Σινά ο πατέρας Πορφύριος, ενώ παρέστη σύσσωμο το προσωπικό και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ελληνικής μας Πρεσβείας στο Κάιρο.
Τον Υπουργό Εξωτερικών της πατρίδας μας τίμησαν με την παρουσία τους από την Αλεξανδρινή Κοινότητα ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης και η Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. και του «Πτολεμαίου» κα Λιλίκα Θλιβίτη, η Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κα Ανδρομάχη Γαβαλά και ο Αρχισυντάκτης του Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.
Στην τιμητική βραδιά παρέστη επίσης και η Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ, ο Αιγυπτιώτης επιχηρηματίας κ. Αντώνης Καζαμίας καθώς και επιφανή στελέχη και πρόεδροι οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών της Αιγύπτου.
Σχόλια Facebook