Α. Βαλτάς: “Και οι γιατροί στο φαρμακείο εμβολιάστηκαν” – Τι απαντά στον ΠΙΣ για το 5ευρο
“Φωτιές” άναψε μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στα φαρμακεία της γειτονιάς το δικαίωμα να διενεργούν εμβολιασμούς κατά της COVID-19.
Μετά την σφοδρή αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας διατυπώνει τις επιφυλάξεις του για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία, διατυπώνοντας αιχμές για την επιστημονική επάρκεια των φαρμακοποιών να διενεργούν με ασφάλεια εμβολιασμούς, οι φαρμακοποιοί περνούν στην αντεπίθεση.
“Σε οποιαδήποτε ενέργεια συμμετέχουν τα φαρμακεία -τα οποία είναι ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας- αντιδρούν οι γιατροί”, αναφέρει στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και συνεχίζει:
“Αντέδρασαν στα rapid test και αντέδρασαν και στον αντιγριπικό εμβολιασμό που επισημοποιήθηκε με τη βούλα της νομοθέτησης από τη Βουλή, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασαν, καθώς το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα φαρμακεία είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βεβαίως πρέπει να προβαίνουν και να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό”, τονίζει ο ίδιος.
Βαλτάς: Τι λέει για το 5ευρο με επιβάρυνση του πολίτη
Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr την Τετάρτη 17.01.24, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι τα φαρμακεία θα παρέχουν χειρότερες υπηρεσίες και μάλιστα επ’ αμοιβή, ενώ μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί ήταν δωρεάν για τους πολίτες.
“Με αυτή τη ρύθμιση θα υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που υπάρχουν τώρα στον εμβολιασμό. Διότι υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εμβολιασμών. Καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν πληρώνοντας και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενώ αυτή τη στιγμή όλοι εμβολιάζονται δωρεάν μέσα σε ιατρεία ή μέσα σε κρατικές δομές παρουσία του γιατρού”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
“Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής” απαντά ο Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί: “ Ή θα πάει στο εμβολιαστικό κέντρο ή να πάει στο φαρμακείο. Εγώ βλέπω τα στοιχεία που έχω, με ένα χάρτη φαρμακείων ανά την Ελλάδα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν αλλά δεν εξυπηρετούν εξαιτίας της απόστασης και της ταλαιπωρίας. Εμείς δεν θα παίρνουμε άλλη αμοιβή από το κράτος, ενώ οι γιατροί έπαιρναν 50 ευρώ για εμβολιασμό στο σπίτι και 20 ευρώ για το ιατρείο τους”, σημειώνει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.
Βαλτάς: Τι απαντά για την αντιμετώπιση περιστατικών αλλεργίας από το εμβόλιο στα Φαρμακεία
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά και στις αιτιάσεις των γιατρών για επισφαλείς εμβολιασμούς στα Φαρμακεία με δεδομένο το απειροελάχιστο ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών (κυρίως αλλεργικών αντιδράσεων) που εμφανίζει το εμβόλιο της Pfizer.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανέφερε:
“Και μόνο οι προϋποθέσεις ”εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι ”οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων”.
Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών κ. Βαλτάς απαντά:
“Υπάρχει ένα πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αυτό το οποίο συμπληρώνεται από όλους τους ευρωπαϊους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο όπου αποκλείονται τα άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. Παρακολουθείται η πίεσή του προηγουμένως. Και στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζουν τα φαρμακεία και στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέχρι και ένεση αδρεναλίνης εάν χρειαστεί”, τονίζει.
“Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Φαρμακοποιό”
Σε ό,τι αφορά τις αιχμές των γιατρών για την αποτυχία του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, απαντά με τους εξής αριθμούς.
“Εγώ βάζω ένα προβληματισμό. Στα 2.900.000 αντιγριπικών εμβολίων, οι γιατροί έκαναν 12.970. Το νούμερο δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό. Και να σας το πω διαφορετικά; Με τα νούμερα αυτά, ούτε έναν εμβολιασμό ανά 5 γιατρούς δεν έχουν γίνει. Ούτε τον εαυτό τους δεν εμβολίασαν. Άρα κι ο ίδιος ο γιατρός πήγε στο φαρμακείο και εμβολιάστηκε, αν εμβολιάστηκε. Ενώ εμείς διενεργήσαμε μέσο όρο 290 εμβολιασμούς ανά φαρμακείο”, καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς και καταλήγει:
“Να βάλουμε κάτω αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις που είναι συντεχνιακής φύσεως και να πούμε αυτή τη στιγμή πως θα βοηθήσουμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό απαιτεί συνέργεια, αλληλοεκτίμηση και όχι δηλώσεις εμπρηστικές που πανικοβάλουν τον κόσμο”.
Πηγή: iatropedia.gr
Σχόλια Facebook