ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ ΚΗΤΑΣ: Γεύση θεϊκής μέθεξης στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Το οινοποιείο του Βασίλη Κήτα στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Β. ΚΗΤΑ (ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ-ΟΙΝΟΠΟΙΟ)
  • Γράφει ο Νίκος Σουτόπουλος

Με υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα στην προκαθορισμένη συνάντησή μας στο οινοποιείο του στην Άνω Λαψίστα Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου 300µ. από τις παρυφές του χωριού, ο αμπελουργός και οινοποιός της Ζίτσας κ. Βασίλης Κήτας.

Στην συνέχεια μου σύστησε την ευγενική σύντροφό του Μαρία Τσέπη, αλλά προηγουμένως πάνω στο τραπέζι της εισόδου, μετά τη διερευνητική ματιά μου, είχαν συστηθεί μόνα τους τα επώνυμα προϊόντα οίνου του …

Μεγάλη ποικιλία από επώνυμα κρασιά βιολογικής παραγωγής

“Φύσης γήμορο”: εντυπωσιακή και αξιομνημόνευτη ονομασία κρασιού. Μας υπενθυμίζει ότι η γη είναι ο μοναδικός και πραγματικός ιδιοκτήτης αυτής της φυσικής περιουσίας ;

– Πράγματι έτσι είναι, γήμορο είναι  το ποσοστό της συγκομιδής το οποίο δίνει ως μίσθωμα (ενοίκιο) ο καλλιεργητής στον ιδιοκτήτη γης. Κάθε χρόνο τρέφονται από τους αμπελώνες μας, τα ζώα του δάσους που τους περιβάλλει. Αυτά ακριβώς τα ζώα και τα πουλιά,  που κάθε χρόνο θα πάρουν το μερίδιο των καρπών που τους αναλογεί, στάθηκαν η έμπνευση για το όνομα της βασικής ενότητας φιαλών του οινοποιείου μας «φύσης γήμορο» . Μέσα από αυτά, αναγνωρίζοντας τη φύση που γενναιόδωρα μας φιλοξενεί και προσφέρει τους καρπούς της ως το μοναδικό αιώνιο ιδιοκτήτη, της αποδίδουμε το οφειλόμενο μερίδιο.

Ο οινοποιός Βασίλης Κήτας την ώρα του τρύγου

– Ποια επώνυμα βιολογικά προϊόντα κρασιού παράγονται, τυποποιούνται και πιστοποιούνται  εδώ στο οινοποιείο σου ;

Α) Η βασική ενότητα φιαλών μας στην οποία προαναφερθήκαμε, είναι το «Φύσης γήμορο» και αποτελείται από τέσσερις ετικέτες:

– Οίνος Λευκός Ξηρός.  Στην ετικέτα του απεικονίζεται το πουλί συμβολίζοντας την ντελικάτη φύση του.

– Οίνος Ερυθρός Ξηρός με ωρίμανση 12 μηνών σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και παλαίωση τουλάχιστον δύο έτη σε φιάλη. Στην ετικέτα του απεικονίζεται η αρκούδα συμβολίζοντας τη στιβαρότητα του κρασιού αυτού.

Εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας στη Ζίτσα Ιωαννίνων

– Οίνος Ροζέ ξηρός. Εδώ δεν απεικονίζεται η αρκούδα παρά μόνο τα αχνάρια της γιατί αν και προέρχεται εξολοκλήρου από την ερυθρή ποικιλία merlot, ο τρόπος οινοποίησής της σα λευκή (χωρίς τα στέμφυλα) μας δίνει αντί του στιβαρού τανικού χαρακτήρα του ερυθρού,  χαρακτήρα νεανικό και φρέσκο.

– Οίνος Ροζέ Ημιαφρώδης Ημίγλυκος. Στην ετικέτα του απεικονίζεται ο σκαντζόχοιρος, ένα πλάσμα που  η εικόνα του πάντα γεννά συναισθήματα χαράς όπως το παιχνίδισμα των φυσαλίδων και η γλυκύτητα του κρασιού αυτού. Πρόκειται για αναβίωση της παραδοσιακής οινοποίησης της ντεμπίνας του τόπου μας, με τις γηγενείς ζύμες να προκαλούν τη δεύτερη ζύμωση εντός της φιάλης

Β) «Ορειθαλής» : Οίνος Λευκός Ξηρός με εξάμηνη ωρίμανση σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης στη φιάλη.

Γ) «Ακροβασίες» : Οίνος Ροζέ Φυσικώς Γλυκύς. Πρόκειται για μια πειραματική οινοποίηση υπερώριμων σταφυλιών (πάνω στο κλήμα) που μας αποκάλυψε έναν εξαιρετικό επιδόρπιο οίνο.

Συγκομιδή και μεταφορά σταφυλιών από τον αμπελώνα για επεξεργασία και παραγωγή κρασιού

Πέραν των φιαλών, διαθέτουμε και υψηλής ποιότητας οίνους σε επαγγελματικές συσκευασίες bag-in-box.

– Τι έκταση γης καλλιεργείται από εσάς σήμερα στην περιοχή της Ζίτσας και τι είδους παραγωγή έχει αυτή ;

– Το σύνολο των ιδιόκτητων εκτάσεων αγγίζει τα 100 στρέμματα στα οποία καλλιεργούνται γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Η παραγωγή κυμαίνεται από 500 έως 1000 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα από τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση πέραν της εναρμόνισης με τα βιολογικά πρότυπα έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή πιο αυστηρών πρωτόκολλων κι έτσι παράγουμε προϊόντα με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις με σκοπό την ανάδειξη των τυπικών χαρακτηριστικών του μικροκλίματος του τόπου μας.

Ο Νίκος Σουτόπουλος στα βαρέλια παλαίωσης οίνου στο οινοποιείο Β. Κήτα

– Πώς φτάσαμε σε αυτή την παραγωγή σήμερα; Ένα μικρό ιστορικό της αμπελο-καλλιεργητικής πορεία σας…

Αρχές δεκαετίας ’80, κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην Πάτρα συμμετείχα στον «Φοιτητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό». Ο αυτοδιαχειριζόμενος αυτός συνεταιρισμός,, πέρα από την καλλιέργεια με βιολογικό τρόπο αμπελιών, ελιών και κηπευτικών σε εκτάσεις του Πανεπιστημίου,  συμμετείχε ενεργά στη διάδοση της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα μετέχοντας στην ίδρυση του Συλλόγου Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος (ΣΟΓΕ) από τον οποίο δημιουργήθηκαν όλοι οι μετέπειτα πιστοποιητικοί οργανισμοί ελέγχου βιολογικών προϊόντων (ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΔΗΩ, ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ κλπ).

Η επαγγελματική μου ενασχόληση, ξεκινά το 1992 με την επιστροφή μου στα Ιωάννινα και την αγορά του πρώτου ιδιόκτητου αμπελιού στο Πετσάλι Ιωαννίνων. Τα χρόνια που ακολούθησαν προχώρησα σε ενοικιάσεις αμπελιών στη ζώνη της Ζίτσας φυτεύοντας ταυτόχρονα το 1996 το πρώτο ιδιόκτητο αμπέλι στο Γαρδίκι Δήμου Ζίτσας.

Το 2000 σήμανε την έναρξη αγοράς εκτάσεων στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας και τις φυτεύσεις γηγενών και διεθνών ποικιλιών, με ταυτόχρονη σταδιακή εγκατάλειψη των ενοικιαζόμενων αμπελοτεμαχίων.

Σήμερα το σύνολο των αμπελώνων είναι ιδιόκτητοι.  Οι φυτεύσεις έχουν γίνει στους ορεινούς όγκους της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας σε υψόμετρο από 670  έως 730 μέτρα, διασφαλίζοντας καρπούς ανώτερης ποιότητας με απαίτηση ελάχιστων παρεμβάσεων λόγω του υγιούς περιβάλλοντος χώρου και του μικροκλίματος.

Έκθεση εργαλείων αμπελοκαλλιέργειας άλλης εποχής

– Πού προωθούνται και διανέμονται τα προϊόντα της οινικής παραγωγής σας ;

  Η διάθεση των προϊόντων γίνεται σε κάβες και επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας στην ‘Ήπειρο και σε επιλεγμένα σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

– Πιστεύετε ότι όταν επιλέγει κάποιος τον προορισμό ενός ταξιδιού του είναι σημαντική η προσφορά και η παρουσία ποιότητας τροφίμων και κρασιού ή άλλων οινοτουριστικών εμπειριών σχετικών με αυτά;

–  Πιστεύω ότι η προσφορά ιδιαίτερων προϊόντων συμβάλλει σημαντικά στο να κάνει πιο θελκτικό τον όποιο προορισμό.

–  Επακόλουθα, στον προορισμό ενός ταξιδιού είναι σημαντική η παρουσία οικολογικά βιώσιμων δομών ή και εκδηλώσεων με βιολογικά προϊόντα;

 –  Προφανώς η παρουσίαση μέσω εκδηλώσεων αλλά και η διάθεση προϊόντων με οικολογικό προσανατολισμό είναι σημαντική, αλλά προϋποθέτει συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή, διάθεση και προώθηση αυτών, έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να έχει πρόσβαση σε πληθώρα  προϊόντων και υπηρεσιών.

 –  Πείτε μου, κατά την άποψή σας, μερικούς άλλους παράγοντες, που είναι σημαντικοί για την επιλογή ενός ταξιδιωτικού προορισμού  με θέμα φαγητό και κρασί;

– Σίγουρα ένα όμορφο περιβάλλον με αξιοθέατα, η δυνατότητα κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, η ευκολία πρόσβασης στον προορισμό, η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός είναι σημαντικοί λόγοι που προσελκύουν σε έναν τόπο τον (οινο)τουρίστα ή επισκέπτη του.

Ευγενικός, προσηνής και χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο κ. Βασίλης Κήτας, εμπνευσμένος από την αρμονία της φύσης, αλλά και εξαιρετικός συνοµιλητής, ταυτόχρονα. Αναχωρώντας από τον χώρο εργασίας του, τυποποίησης και παραγωγής οίνου, δεν παρέλειψε να μου χαρίσει μια φιάλη ροζέ γλυκό κρασί παραγωγής του και της αρεσκείας μου, για να πιούμε στο σπίτι μας οικογενειακά, εις υγείαν του. Ένα κρασί με γεύση και μυρωδιά θεϊκής μέθεξης από τα πανάρχαια χρόνια του Διονύσου, αλλά και ως τα νεότερα των χρόνων του Ιησού Χριστού.

Τον ευχαριστούμε.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε