Σε Δημόσια Διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο- Τι ζητά η Ομογένεια
Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας
Αθήνα.- Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτές που θα προωθηθούν άμεσα, στην αυγή του 2024, είναι και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.
Το νομοσχέδιο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και κινείται σε τέσσερις άξονες: επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων – εκλογή ευρωβουλευτών – εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.
Ειδικότερα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που θα ψηφίσει (με φυσική παρουσία ή με επιστολή), ενώ οι εκλογείς του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες σε άλλες χώρες.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 10η Ιανουαρίου 2024, και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypes/?p=9054.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους Έλληνες Ψηφοφόρους του Εξωτερικού, σε εκκρεμότητα παραμένει η καθιέρωση δια νόμου της Επιστολικής Ψήφου και για τις βουλευτικές εκλογές. Η κυβέρνηση, μετά και την “πτωχή” σε αριθμούς συμμετοχή των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (σ.σ. πρώτες εκλογές που ψήφισαν Έλληνες του εξωτερικού, αλλά με κάλπες) δεν έχει αποκλείσει την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και για τις βουλευτικές εκλογές. Κάτι που ωστόσο δεν συμπεριέλαβε στο παρόν νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφισθεί στη Βουλή.
Μία άλλη παράμετρος που ζητούν οι Απόδημοι να ισχύσει, είναι η ψήφος τους να κατευθύνεται στις εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες είναι ή πρόκειται να εγγραφούν και να εκλέγουν και αυτοί με την ψήφο τους βουλευτές και όχι να ψηφίζουν κόμματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο τους “εκπροσώπους” βουλευτές της ομογένειας επιλέγει και τοποθετεί σε εκλόγιμη θέση ο αρχηγός κάθε κόμματος.
Να σημειωθεί ότι σε Ειδικό Συνέδριο που πραγματοποίησε τον Μάϊο του 2022 το Hellenic Congress of America, με τη σύμπραξη και συμμετοχή και άλλων ομογενειακών οργανώσεων, δια βοής εγκρίθηκε ψήφισμα (14 Μαίου 2022) για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από τον τόπο διαμονής τους.
Υπενθυμίζεται ότι στο ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε από τους Συνέδρους (παρόντες και Διαδικτυακά) μεταξύ άλλων αναφέρεται:
<<Στο θέμα της διευκόλυνσης ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους, με επιστολική ή άλλης μορφής ψήφο, το Hellenic Congress of America παρουσιάζει τη θέση και την πρότασή του για την αλλαγή του νόμου 4648/2019.
Το Hellenic Congress of America προτείνει όπως οι Απόδημοι Έλληνες οι πληρούντες τις προϋποθέσεις του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 ήτοι είναι κάτοχοι ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ελληνικού Διαβατηρίου και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές για κόμματα και βουλευτές των Περιφερειών στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι και η ψήφος τους να προσμετρά στο γενικό τελικό αποτέλεσμα.
Οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι διεκδικούν και πρέπει να έχουν ισότιμη ψήφο και φωνή χωρίς «περιορισμούς, διακρίσεις και προϋποθέσεις», όπως έχουν οι Έλληνες εκλογείς στην δημοκρατική Ελλάδα>>.
(Σημείωση PHP: Με τον Νόμο 5044/2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρε όλους τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του Ν. 4648/2019 στην ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού και πλέον έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού. Εναπομένουσα “εκκρεμότητα” για την “ισότιμη ψήφο” η ψήφος στις εκλογικές Περιφέρειες. Επιπροσθέτως, και η Επιστολική Ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές.)
Σχόλια Facebook