Δάγκειος πυρετός – Η ασθένεια της κλιματικής αλλαγής απειλεί και την Ελλάδα
Ο δάγκειος πυρετός σάρωσε φέτος το Δυτικό Ημισφαίριο και δεν αποκλείεται να
Στις προειδοποιήσεις ειδικών και φορέων για τον κίνδυνο του δάγκειου πυρετού ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή η ανακοίνωση ότι τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο διπλασιάστηκαν σε διάστημα 20 ετών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τοι 2019 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ 5,2 εκατ. κρουσμάτων σε 129 χώρες, συγκριτικά με 500.000 το 2000, αν πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται.
Και όπως είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2022 η Ευρώπη κατέγραψε περίπου όσα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχαν αναφερθεί στο σύνολο της προηγούμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα.
Ωστόσο το κουνούπι που μεταδίδει συχνότερα στην ασθένεια έχει εδραιωθεί στην Κύπρο και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη άφιξή του, με συστηματικές δειγματοληψίες να διενεργούνται στην Κρήτη.
Πανδημική απειλή
Τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός του δάγκειο πυρετού εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.
Εμβόλια υπάρχουν, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αναπτυχθεί ειδική θεραπεία για όσους έχουν ήδη προσβληθεί.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός δεν προκαλεί συμπτώματα, ενίοτε όμως μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία, σοκ και οργανική ανεπάρκεια, επιπλοκές που συνήθως εκδηλώνονται μετά την υποχώρηση του πυρετού.
Προειδοποιητικά σημάδια είναι πόνος στην κοιλιά, εμετός, αιμορραγία στα ούλα, συσσώρευση υγρού, λήθαργος ή ανησυχία και διόγκωση του ήπατος, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Στη Νότια Ευρώπη
Ο ιός σάρωσε φέτος το Δυτικό Ημισφαίριο. Δεν έχει ακόμα εδραιωθεί στην Ευρώπη, ενίοτε όμως προκαλεί κρούσματα εγχώριας μετάδοσης: τo 2022 καταγράφηκαν 65 στη Γαλλία και 6 στην Ισπανία, με το άθροισμα να πλησιάζει τα 74 κρούσματα που είχαν αναφερθεί στο σύνολο της περιόδου 2010-2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αμερική αντιστοιχεί στα τέσσερα πέμπτα των κρουσμάτων και κατέρριψε φέτος το προηγούμενο ρεκόρ, με τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και το Περού να αναφέρουν τα περισσότερα. Το Περού κύρυξε φέτος ορισμένες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς επιδημίας.
Αηδής ο αιγυπτιακός
Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ECDC τον Ιούλιο, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλματικής αλλαγής ανοίγει το δρόμο για την εξάπλωση τροπικών ασθενειών.
«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια γεωγραφική εξάπλωση χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιού» δήλωνε η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμον.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το κουνούπι Aedes aegypti («Αηδής ο αιγυπτιακός»), κύριος φορέας του δάγκειου πυρετού, εδραιώθηκε πέρυσι στην Κύπρο και θα μπορούσε να επεκταθεί βόρεια.
Εκτός από δάγκειο πυρετό, μπορεί να μεταδώσει τους ιούς της εγκεφαλίτιδας τσικουνγκούνια και του κίτρινου πυρετού.
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook