Αλλαγές στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας ΝΥ εν μέσω αντεγκλήσεων και έντονης αμφισβήτησης
Νέα Υόρκη.- Εν μέσω αντεγκλήσεων και έντονης αμφισβήτησης για τη νομιμότητα και την ισχύ της, η καταστατική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης -η οποία συγκλήθηκε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες από τη Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων- ενέκρινε δυο σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, αλλάζουν άρδην βασικές αρχές των μελλοντικών εκλογών και των διεργασιών για σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η σχετική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 8:00 και ολοκληρώθηκε μετά τις 11:20 το βράδυ, επισκιάστηκε από τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Διαφάνειας, όπως επίσης και μελών προσκείμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 υπό τον Γεώργιο Γεωργόπουλο, που έκαναν επανειλημμένως λόγο για σκόπιμα αποσπασματική πρόσκληση συλλόγων και αντιπροσώπων, όπως επίσης και για παραβίαση του υπάρχοντος καταστατικού, προαναγγέλλοντας προσφυγή στην δικαιοσύνη για να προσβάλλουν τις σχετικές αλλαγές.
Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Καστανά, η οποία προτάθηκε για το προεδρείο της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, μαζί με τον Δήμο Σιώκη, αρνήθηκε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, κατηγορώντας, λίγο αργότερα, τους διοργανωτές πως «προσπαθούν να αλλάξουν το καταστατικό χωρίς να σέβονται αυτά που ήδη προβλέπει, τα οποία και θα έπρεπε να ακολουθήσουν». Αντ’ αυτής, προτάθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατρινών «Κωστής Παλαμάς», Παναγιώτης Παπαδόπουλος – Σερέτης, ο οποίος δευτερώθηκε και έλαβε την δεύτερη θέση στο προεδρείο.
Εκ μέρους της Επιτροπής Διαφάνειας, ο Αναστάσιος Καραγκούνης υποστήριξε πως στο Μητρώο της Ομοσπονδίας υπάρχουν εγγεγραμμένοι 94 σύλλογοι, εκφράζοντας την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί απαρτία, βάσει του αριθμού των παρευρισκομένων.
Απαντώντας, ο Συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής των πρώην προέδρων, Δημήτριος Καλαμαράς, υποστήριξε πως οι προσκλήσεις απεστάλησαν βάσει του μητρώου που αξιοποιήθηκε ως έγκυρο -κοινή συναινέσει τότε από τις δυο πλευρές- τον περασμένο Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι οι εγκεκριμένοι σύλλογοι, βάσει αυτού, ήταν έως 65 και δηλώνοντας ότι είχαν υπογράψει ως παρόντες αντιπρόσωποι των 43 εξ αυτών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί πως υπάρχει απαρτία.
Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρόεδρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, κατηγόρησε το προεδρείο της Επιτροπής Διαφάνειας και, συγκεκριμένα, τους Γεώργιο Κίτσιο, Αναστάσιο Καραγκούνη και Γεώργιο Μεϊντάσση πως, μαζί με τον Πάνο Σερέτη, συνέλεγαν δηλώσεις και επιταγές από αντιπροσώπους συλλόγων παραβιάζοντας το καταστατικό, τονίζοντας πως «αυτή είναι δουλειά και της διοίκησης και του ταμία της Ομοσπονδίας».
Στη δική του τοποθέτηση, ο Γιώργος Κίτσιος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Επιτροπής Διαφάνειας, ενώ ο Γεώργιος Γεωργόπουλος κάλεσε τον Δημήτριο Καλαμαρά να «σεβαστεί το καταστατικό», να διακόψει τη διαδικασία και να συνεισφέρει στον ορισμό μιας επιτροπής καταστατικού κοινής αποδοχής, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές χωρίς αντιδράσεις, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Τι αλλάζει στο καταστατικό
Βάσει των προτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στα ενημερωτικά έγγραφα που εστάλησαν στους Συλλόγους, οι προτεινόμενες αλλαγές ήταν τέσσερεις: Η πρώτη αφορούσε στον περιορισμό της σταυροδοσίας από τους 21 στους 15 σταυρούς, προκειμένου να αποφευχθούν μεθοδεύσεις ανάδειξης σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου από συγκεκριμένες τάσεις. Η δεύτερη, την απαγόρευση της συμμετοχής δημοσιογράφων στα διοικητικά της Ομοσπονδίας, που είχε προταθεί από τον Γεώργιο Γεωργόπουλο. Η τρίτη, την επέκταση του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές σε όλα τα μέλη των Συλλόγων – μελών, κατόπιν πρότασης του Βασίλειου Σταθάκου. Η τέταρτη, που αποτελούσε πρόταση του Νίκου Διαμαντίδη, έκανε λόγο για τιμητική παρουσία των πρώην προέδρων στις εκδηλώσεις, χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν εισιτήριο.
Ο Δημήτριος Καλαμαράς παρουσίασε επιστολικές ψήφους, η γνησιότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από μέρος του ακροατηρίου. Με ορισμένους από τους διαφωνούντες να αποχωρούν πριν από τη λήξη της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για «παρωδία», το προεδρείο ανακοίνωσε ότι ψήφισαν συνολικά 54 αντιπρόσωποι, επικυρώνοντας την πρώτη και την τρίτη πρόταση και απορρίπτοντας τις άλλες δυο.
Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για μια ακόμη διαδικασία η ορθότητα και ισχύ της οποίας θεωρείται αμφιλεγόμενη από μια εκ των δυο πλευρών, με το χάσμα στην Ομοσπονδία να βαθαίνει αντί να γεφυρώνεται.
Πηγή:ekirikas.com
Σχόλια Facebook