«Εμφύλιος» στη ΝΔ για το μεταναστευτικό – Η απάντηση του Μαξίμου στον Σαμαρά

Λάδι στη «γαλάζια» φωτιά ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι θα ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Αναταράξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία» προκαλούν οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης, με πλέον σημαντική αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, με την οποία μειώνεται στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια παραμονής σε μετανάστες.

Έντονες ήταν οι αντιρρήσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο θέμα

Σε δήλωσή του, μάλιστα, έκανε λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

«Αδυνατώ να καταλάβω την κυβέρνηση»

«Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη δήλωση που  διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει πως «η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού».

«Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», διαμηνύει το Μαξίμου

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου!», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζει πως η δική του κυβέρνηση «το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα», τονίζοντας μάλιστα πως αυτό το καθεστώς «το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…».

«Δεν αλλάζει τίποτα», απαντά το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει αυτές καθαυτές τις δηλώσεις Σαμαρά, ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλους όσοι αντιδρούν ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.

«Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA.

«Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τόνισε απαντώντας στις «ανησυχίες» Σαμαρά, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, «κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε, άλλωστε, πως «γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Διαβεβαιώσεις από τον Άδωνι στον Σαμαρά που… «λατρεύει»

Αφού πρώτα διαβεβαίωσε τη Βουλή – μετά το «λιντσάρισμα» στην πλατφόρμα X, όπου ακροδεξιά τρολ τον κατηγορούν για «κωλοτούμπα – ότι «δεν θα πάρουν άδεια εργασίας και δεν θα πληρώνουν ΕΦΚΑ οι μαχητές της Χεζμπολάχ, της Φατάχ και της Χαμάς» και πως η τροπολογία «συνεχίζει να μας κρατά στις σκληρές χώρες σε σχέση με το μεταναστευτικό», ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε και στον πρωθυπουργό της… καρδιάς του, που δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν μπορώ να αντιδικήσω με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για προφανείς λόγους και, επιπλέον αυτών, γιατί ξέρετε ότι του έχω μεγάλη λατρεία», είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και προσέθεσε: «Όμως, η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια τροπολογία, πιστεύουμε στην ορθότητά της. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία ότι μήπως με την τροπολογία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης λαθρομεταναστών η Ελλάδα. Ειλικρινά δεν το πιστεύω και όπως ξέρετε έχω συγκεκριμένες θέσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού, δεν είμαι κανένας χθεσινός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο σεβασμός μου στον κ. Σαμαρά παραμένει ακέραιος. Θέλω με σεβασμό να του πω ότι δεν γίνεται αυτή η διάταξη να αποτελέσει πόλο έλξης λαθρομεταναστών. Δεν αφορά σε αυτούς που έρχονται τώρα ή που θέλουν να έρθουν αύριο στην Ελλάδα, αλλά αυτούς που είναι ήδη στην χώρα και δεν θέλουμε να δουλεύουν μαύρα», επέμεινε ο υπουργός Εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι στη δημοσιογραφική παρατήρηση πως έχει υιοθετήσει τον όρο «λαθρομετανάστες», ενώ κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν τον όρο «παράτυποι μετανάστες», ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «έχω άποψη γλωσσική. Όπως λέμε ότι ο λαθρεπιβάτης, ο λαθροθήρας, ο λαθραναγνώστης είναι άνθρωπος, έτσι και ο λαθρομετανάστης είναι άνθρωπος. Όποιος κάνει μια παράνομη πράξη, όπως η παράνομη είσοδος στην χώρα, τότε είναι λαθραίος, έχει κάθε παρανομία μία απαξία»…

Καιρίδης: Δεν αποσύρεται η τροπολογία

«Δεν προσελκύουμε νέες ροές και αυστηροποιούμε το πλαίσιο, καθώς αν πάψει η απασχόληση τότε η άδεια ανακαλείται», διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τροπολογία.

Όπως είπε, μάλιστα, «η τροπολογία θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευση θα ψηφίσουν επίσης», ενώ τόνισε πως χρειάζεται «να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας».

Πρόσθεσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, το Λιμενικό ενισχύεται και ότι «σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν».

«Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, η οποία έφερε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 και επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρνουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιάδες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευτερευόντως Γεωργιανοί και άλλες εθνικότητες. Πολλαπλασιάσετέ το επί 4, διότι μιλάμε για επτά χρόνια, επομένως μιλάμε για 30.000», σημείωσε ο κ. Καιρίδης.

Όσο για το «αίτημα» Σαμαρά στην κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς, το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προσελκύει κραυγές και λαϊκισμούς. Θα δοθούν οι απαντήσεις και στη Βουλή σήμερα και αύριο. H τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί», ξεκαθάρισε.

«Ναι» στην τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συμφωνεί σε πολλά σημεία με την «τροπολογία Καιρίδη», προτίθεται ωστόσο να την υπερψηφίσει, όπως έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, μάλιστα, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει», ρίχνοντας… λάδι στη «γαλάζια» φωτιά που άναψε ο κ. Σαμαράς.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, απλά επειδή αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – που είχε κατατεθεί πριν τις εθνικές εκλογές και τότε την λοιδορούσε – και προχωρά στην ταχεία νομιμοποίηση της παραμονής και εργασίας των παράτυπων μεταναστών στην χώρα», υπογράμμισε η κυρία Τζάκρη.

Και δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις υπερψηφίζει την τροπολογία, διότι υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει».

Πηγή:in.gr