Γιορτές: Τι να προσέξετε στα παιχνίδια που θα αγοράσετε για τα παιδιά
Ο Δεκέμβριος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας που κάνουμε δώρο παιχνίδια στα παιδιά, αλλά καλό είναι να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν μόνο την τιμή τους και τις επιθυμίες των παιδιών όταν τα επιλέγουμε. Και αυτό διότι ένα ακατάλληλο παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά.
Όταν λοιπόν οι ενήλικες αγοράζουν παιχνίδια για παιδιά πρέπει να ελέγχουν κατ’ αρχάς εάν:
- Στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο για να γνωρίζουν την προέλευση του παιχνιδιού.
- Το παιχνίδι φέρει στη συσκευασία του την ένδειξη «CE». Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν την ένδειξη αυτή, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία.
- Είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Τα παιχνίδια, λ.χ., που αναφέρουν ότι προορίζονται για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουν για μικρότερα παιδιά. Ιδανικά, δε, δεν πρέπει να τα αγοράζουν ούτε όταν στο σπίτι υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
Μαλακά παιχνίδια
Ειδικά στα μαλακά παιχνίδια, οι γονείς πρέπει να προσέχουν αν είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού τους, αλλά και το υλικό κατασκευής τους. Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά.
Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από PVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται, τονίζει το ΚΕΠΚΑ. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται για παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τρόφιμα με παιχνίδια
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και όταν αγοράζετε τρόφιμα που περιέχουν παιχνιδάκια (διαστάσεις κάτω των 4,5 εκατοστών). Αυτά μπορεί να υπάρχουν λ.χ. σε πατατάκια και άλλα αντίστοιχα σνακ, σοκολάτες και σοκολατένια αυγά, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά κ.λπ.
Η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη στην ΕΕ αλλά προορίζονται για παιδιά άνω των 3 ετών. Πρέπει επίσης να βρίσκονται τυλιγμένα σε δική τους συσκευασία. Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται να είναι ενσωματωμένα (κολλημένα) στο τρόφιμο και να πρέπει το παιδί να το φάει για να πάρει το παιχνίδι.
Απαραίτητο είναι επίσης να επιτηρούν οι γονείς τα παιδιά όσο τρώνε αυτά τα προϊόντα, καθώς και όταν βγάζουν από μέσα τα παιχνίδια και παίζουν με αυτά. Να θυμάστε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετοί τραυματισμοί (π.χ. κατάποση, τοποθέτηση στη μύτη ή στο αυτί) στην Ευρώπη και στη χώρα μας από τέτοιου είδους παιχνίδια.
Παιχνίδια που ιππεύονται
- Να τα διαλέγετε με βάση την ηλικία, το ύψος, το βάρος και τις ικανότητες του παιδιού σας
- Να ελέγχετε την σταθερότητά τους. Το παιχνίδι δεν πρέπει να γέρνει όταν τοποθετείται κάποιο βάρος επάνω του
- Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις περπατούρες
Παιχνίδια με μπαταρίες
- Να τοποθετείτε ΕΣΕΙΣ τις μπαταρίες
- Να μην χρησιμοποιείτε διαφορετικούς τύπους μπαταριών στο ίδιο παιχνίδι ταυτοχρόνως
- Να τοποθετείτε τις μπαταρίες με τον τρόπο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής του παιχνιδιού
- Να βεβαιώνεστε ότι το παιδί δεν μπορεί να ανοίξει το καπάκι που κλείνει τις μπαταρίες
Μπαλόνια
- Είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε μόνον ως διακοσμητικά αντικείμενα και να μην τα δίνετε στα παιδιά για να παίζουν
Βιντεοπαιχνίδια
Τα δημοφιλέστερα βιντεοπαιχνίδια έχουν συνήθως βίαιο περιεχόμενο. Παρ’ ότι υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά μόνο σε ενήλικες, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους να τους τα αγοράσουν.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση με αυτά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει με αρνητικό τρόπο:
- Τη συμπεριφορά
- Τις δραστηριότητες
- Τον τρόπο σκέψης
- Τη λειτουργία των παιδιών
Επομένως πρέπει να ελέγχουν τον συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τα βιντεοπαιχνίδια και να παρακολουθούν, ει δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους από τα παιδιά, για να διαπιστώσουν εάν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή ζημιώνονται από αυτά.
Βασικές συμβουλές
- Όταν ανοίξετε το παιχνίδι, ελέγξτε την κατάστασή του. Αν έχετε αμφιβολία ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετήστε το στη συσκευασία του και επιστρέψτε το στον έμπορο.
- Διαβάστε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή (π.χ. «να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου») και τις εφαρμόστε τες κατά γράμμα.
- Διαβάστε με προσοχή τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία. Να τις ακολουθείτε απόλυτα.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα παιδιά μας παίζουν με παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες.
- Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης ή/και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και να τις εξηγείτε λεπτομερώς στα παιδιά.
- Να μην πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Να φυλάτε τις πληροφορίες που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να σας είναι χρήσιμες σε περίπτωση παραπόνων.
- Να εξηγείτε στο παιδί, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Να εφιστάτε την προσοχή του στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς που πρέπει να αποφεύγει.
- Μετά τη χρήση του παιχνιδιού, να ελέγχετε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, τοποθετήστε το σε χώρο απροσπέλαστο για το παιδί.
- Αν το παιχνίδι έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζετε όπως πρέπει ή το πετάτε.
- Μην αφήνετε ποτέ ένα παιχνίδι που έχει καταστεί επικίνδυνο στα χέρια ενός παιδιού ή σε χώρο όπου μπορεί να το φτάσει.
- Να επιβλέπετε το παιδί ενόσω παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία σας μπορεί να προλάβει τυχόν ατυχήματα.
- Να απομακρύνετε αμέσως από το παιδί τις συσκευασίες των παιχνιδιών. Πλαστικές ταινίες περιτυλίγματος, αφροί, συνδετήρες κ.λπ. μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα παιδί.
- Να καταγγέλλετε στις αρμόδιες Αρχές ή στο ΚΕΠΚΑ περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή:iatropedia.gr
Σχόλια Facebook