Ο Β. Κοντοζαμάνης παρουσίασε το βιβλίο του στην Νέα Υόρκη: Πώς η Ελλάδα ξεπέρασε τον σκόπελο της πανδημίας

Δυναμική παρουσία της επιστημονικής κοινότητας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο Γενικό Προξενείο. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στην αρχή αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς περιόδου της πανδημίας, όπως επίσης και η παρακαταθήκη για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ήρθαν στο επίκεντρο κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Επίκαιρη Ερώτηση – Πανδημία» του πρώην υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

«Είναι εύκολο εκ των υστέρων να πούμε τι θα μπορούσε να γίνει παραπάνω, τι δεν έγινε σωστά, τι παραλείφθηκε. Εγώ έχω την άποψη ότι η τότε κυβέρνηση οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν πραγματικά πρωτόγνωρα αποτελεσματικές και ήταν κάτι για το οποίο είμαστε όλοι οι Ελληνες περήφανοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στην εκδήλωση παρουσίασης, στην οποία και ήταν συνδιοργανωτής ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, παραβρέθηκαν Ελληνες γιατροί και άλλα γνωστά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, προχωρώντας παράλληλα σε ανταλλαγή απόψεων για εκείνες τις κρίσιμες ημέρες, το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Από αριστερά: Δρ, Σωτήριος Στεργιόπουλος, Δρ. Άννα Κολοκάθη, Ντίνος Κωνσταντίνου, Βασίλειος Κοντοζαμάνης και Σίμος Συμεωνίδης. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

«Βασική μέριμνα της πολιτικής διαχείρισης ήταν η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού του. Απαιτήθηκε και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος ήταν να διαμορφωθούν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις, για την επαρκή κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών των πολιτών. Το Ε.Σ.Υ. δεν έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ποτέ μονοθεματικό και η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τις ίδιες καταστάσεις με τη γειτονική μας Ιταλία ούτε με άλλες πιο πλούσιες χώρες με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, προχωρώντας σε έναν αρχικό απολογισμό της προσέγγισης της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ξεκίνησε η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.

Οπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, στο βιβλίο περιλαμβάνεται ένας πολύ μικρός αριθμός επίκαιρων ερωτήσεων με τις απαντήσεις τους, συγκριτικά με τον συνολικό των 234 που απάντησε κατά την διάρκεια των δυο πρώτων ετών, θεωρώντας, ωστόσο, πως «φωτίζουν κρίσιμα ζητήματα κεντρικών κυβερνητικών επιλογών της περιόδου εκείνης».

«Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει συμπεράσματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το σχέδιο που υλοποιήθηκε και οδήγησε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, ως παρακαταθήκη για τη διαχείριση ενδεχόμενων μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων που όσο κι αν απευχόμαστε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προσέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» για την απόφαση – «κλειδί» που ουσιαστικά καθόρισε την πορεία της Ελλάδας κατά το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας -όταν και ο δυτικός κόσμος βάδιζε στο άγνωστο- ο κ. Κοντοζαμάνης εκτίμησε πως αυτή ήταν το πρώτο λοκντάουν.

Ο Βασίλειος Κοντοζαμάνης με τον Σίμο Συμεωνίδη. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

«Η κομβική απόφαση ήταν το πρώτο λοκντάουν και φυσικά η ακύρωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού της Πάτρας. Ηταν μια δύσκολη απόφαση. Γενικά όμως, είχαμε συγκεκριμένη στρατηγική από την οποία δεν παρεκκλίναμε. Προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι η οικονομία. Νομίζω ότι οι εισηγήσεις των ειδικών ως προς την προστασία των πολιτών δεν απέκκλιναν από τις αποφάσεις τις οποίες παίρναμε, που καταδείχθηκε ότι ήταν και ορθές. Είπαμε θα προστατεύσουμε τον κόσμο όποιο κι αν ήταν το κόστος. Αυτό έγινε», τόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η Βιοτεχνολογία στο επίκεντρο

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, ακολούθησε πάνελ που αποτελείτο από τους Σίμο Συμεωνίδη και Δρα Σωτήριο Στεργιόπουλο, υπό τον συντονισμό της Δρος Αντωνίας Κολοκάθη, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές επένδυσης για τον τομέα της Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιείται τόσο στον ιατρικό τομέα όσο και το κομμάτι της ιατρικής τεχνολογίας. Η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πρέπει να υπάρξουν συνέργειες τόσο στον τομέα της ιατρικής όσο και τον τομέα των επενδύσεων, τη φαρμακευτική βιομηχανία και εν γένει την ιατρική τεχνολογία», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πηγή:ekirikas.com