Δυο Ομογενείς επιστήμονες βραβεύτηκαν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια
Νέα Υόρκη.– Μια ξεχωριστή διάκριση έλαβαν δυο Ελληνες ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ως ένδειξη αναγνώρισης της πρωτοπορίας και προσφοράς τους στην εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους καθηγητές Πληροφορικής Χρήστο Παπαδημητρίου (Christos Papadimitriou) και Μιχάλη Γιαννακάκη (Mihalis Yannakakis), οι οποίοι έλαβαν το Βραβείο «Τζον Βον Νιούμαν» (John von Neumann Theory Prize), για την έρευνά τους στη θεωρία της υπολογιστικής πολυπλοκότητας, η οποία πραγματεύεται τα όρια της λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων στην επιχειρησιακή έρευνα και τις επιστήμες διαχείρισης. Τα κριτήριά του περιλαμβάνουν τη σημαντικότητα, την καινοτομία, το βάθος και την επιστημονική αριστεία, αφήνοντας ανοικτό πεδίο για μια ευρεία και ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η συνεργασία ανάμεσα στους Χρήστο Παπαδημητρίου και Μιχάλη Γιαννακάκη είναι μακρά και δοκιμασμένη, καθότι αμφότεροι συνέπραξαν για πρώτη φορά ενώ ήταν ακόμη διδακτορικοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Εκτοτε, έχουν δημοσιεύσει από κοινού περισσότερες από 40 εργασίες, με τις 20 εξ αυτών να έχουν αποσπάσει περισσότερες από 100 ετεροαναφορές (citations).
Μάλιστα, η εργασία τους το 1988, με τίτλο «Βελτιστοποίηση, Προσέγγιση και Τάξεις Πολυπλοκότητας» («Optimization, Approximation, and Complexity Classes») θεωρείται πως εισήγαγε μια σειρά από νέες τάξεις πολυπλοκότητας και έννοιες προσέγγισης, οι οποίες συνεχίζουν να μελετώνται μέχρι σήμερα.
Ο Δρ Γιαννακάκης, ο οποίος εντάχθηκε στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia Engineering) το 2004, θήτευσε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου δίδαξε για ένα χρόνο, ενώ απασχολήθηκε και στον ιδιωτικό τομέα, με την ιδιότητα του Διευθυντή του Τμήματος Ερευνας Αρχών Υπολογιστών στην εταιρεία Bell Laboratories, όπως επίσης και στην Anaya Laboratories. Ελαβε το πρώτο πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναχωρώντας στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου έκανε διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, αλλά και της Academia Europaea.
Ο Δρ Παπαδημητρίου εντάχθηκε στο Columbia Engineering το 2017, έχοντας προηγουμένως διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το MIT, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Στάνφορντ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ. Είναι συγγραφέας πολλών εγχειριδίων, συμπεριλαμβανομένων των Στοιχείων της Θεωρίας του Υπολογισμού, της Υπολογιστικής Πολυπλοκότητας και της Συνδυαστικής Βελτιστοποίησης: Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.
Οι δυο Ελληνες επιστήμονες έλαβαν το βραβείο κατά την ετήσια συνάντηση INFORMS 2023, που έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Πηγή: ekirikas.com
Σχόλια Facebook