Στην Κίνα τα παγκόσμια πρωτεία σε πολεμικό και εμπορικό ναυτικό: Μόνο η Ελλάδα αντιστέκεται στο συνολικό μερίδιο αγοράς

File Photo epa10856458 The 45th fleet of the Chinese People’s Liberation Army (PLA) Navy sets sail from a military port in the coastal city of Qingdao, east China’s Shandong Province, EPA/XINHUA / LIU FANG CHINA OUT

 

Η Κίνα βρίσκεται στην πορεία να καταστεί πρώτη ναυτική δύναμη του κόσμου τόσο στον εμπορικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα αναφέρεται σε άρθρο του Newsweek με τίτλο με τίτλο How China Now Rules the Waves, με υπογραφή του Aadil Brar.

Η Κίνα κατασκευάζει αλιευτικά και πολεμικά σκάφη με ρυθμό που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα, σύμφωνα με τα ναυπηγικά δεδομένα. Η επέκταση της θαλάσσιας ισχύος της Κίνας, τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, την έχει επίσης καταστήσει τον μεγαλύτερο πλοιοκτήτη στον κόσμο με βάση τη χωρητικότητα.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι πλέον το μεγαλύτερο στον κόσμο με βάση τον αριθμό των σκαφών, καθώς μόνο πέρυσι ναυπήγησε 30 πλοία. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το κινεζικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα 370 πλοία, σε σύγκριση με το μέγεθος του αμερικανικού στόλου που αποτελείται από 291 μεγάλα μαχητικά επιφανείας, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και άλλους τύπους σκαφών. Σύμφωνα με την ανάλυση του Tom Shugart, συνεργάτη στη δεξαμενή σκέψης Center for a New American Security, κατά την τελευταία δεκαετία, το κινεζικό Ναυτικό έχει ξεπεράσει το αμερικανικό Ναυτικό κατά περίπου 25%, καταγράφοντας συνολική χωρητικότητα άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων έναντι περίπου 800.000 τόνων των ΗΠΑ.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των πλοίων της από 395 πλοία το 2025 σε 435 πλοία έως το 2030. Από την άλλη πλευρά, ενώ ο στρατιωτικός στόλος της Κίνας επεκτείνεται, το μέγεθος του αμερικανικού στόλου θα μειωθεί σε 285 πλοία έως το 2025 και 290 πλοία έως το 2030.

Αλλά και στην εμπορική ναυτιλία, η Κίνα έγινε πρόσφατα ο μεγαλύτερος εμπορικός πλοιοκτήτης στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ελλάδα με 249,2 εκατομμύρια ολικούς τόνους και 15,9% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Ωστόσο μπορεί η Κίνα να έχει νικήσει την Ελλάδα σε συνολική χωρητικότητα, αλλά τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν περισσότερα φορτία, σύμφωνα με την Clarkson Research Service, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κορυφαία η Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19%

Εξάλλου, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt, σημειώνεται ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αναδειχθεί ως μια σημαντική θαλάσσια δύναμη, καθώς οι Κινέζοι πλοιοκτήτες ελέγχουν επί του παρόντος το 15% της παγκόσμιας ικανότητας μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία θαλάσσια δύναμη με μερίδιο 19%, σημειώνει το δημοσίευμα. Ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες κυριαρχούν στις μεταφορές χύδην φορτίου, τα δεξαμενόπλοια και τις μεταφορές φυσικού αερίου, οι Κινέζοι πλοιοκτήτες έχουν σημαντική παρουσία στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων και γενικού φορτίου, με την Cosco Shipping να είναι σημαντικός παίκτης στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων.

Η είσοδος της Κίνας στην αγορά χρηματοδοτικής μίσθωσης με την υποστήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνέβαλε στην ανάπτυξη του στόλου της. Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει κατακερματισμένη, με πολλές μικρές ναυτιλιακές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ρόλος της Κίνας στη διεθνή ναυτιλία θα συνεχίσει να επεκτείνεται, καθώς το βιβλίο παραγγελιών του κινεζικού στόλου είναι 21% μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων πλοιοκτητών, υποδηλώνοντας δυνατότητες για ταχύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Newsweek και Handelsblatt,hellasjournal,