John Α. Baladakis: «Χρειαζόμαστε δασκάλους για να λειτουργήσουν τα σχολειά μας και ιερείς για να ανοίξουμε τις εκκλησίες μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST
Του Χρήστου Μαλασπίνα
O John Alexander Baladakis, (Ιωάννης Α. Μπαλαδάκης) είναι κάτοικος Νοτίου Αφρικής. Διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πόλη του Γιοχάνενσπουργκ. Είναι εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ως πρόεδρος των Αρχόντων Οφφικιάλιους, του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου και επικεφαλής of the Hellenic section (Representing Greek and Cypriot Hellenes) of the Hellenic Italian and Portuguese Alliance know as HIP the Alliance in South Africa. Βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για να υποστηρίξει το φίλο του, επίσης ομογενή της Ν. Αφρικής, Σταύρο Νικολάου, που βραβεύτηκε με το βραβείο «Αργώ».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Panhellenenic Post, αμέσως μετά το πέρας της δεξίωσης προς τιμή του βραβευθέντος Σταύρου Νικολάου, στον όμορφο κήπο της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής, αναφέρθηκε τόσο στον τιμώμενο όσο, όμως, και στα προβλήματα των Ελλήνων της Ν. Αφρικής διακηρύσσοντας πως «χρειαζόμαστε δασκάλους για να λειτουργήσουν τα σχολειά μας και χρειαζόμαστε ιερείς για να ανοίξουμε τις εκκλησίες μας».
Κατά τα λοιπά, δηλώνει πως οι απόδημοι νιώθουν «πολύ υπερήφανοι ως Νότιο- Αφρικάνοι και ως Έλληνες Νοτιο-Αφρικάνοι . Ότι ο Σταύρος Νικολάου είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην παροικία, στον ελληνισμό και παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο. «Ο Σταύρος είναι ένας άνθρωπος από τον οποίο παίρνουμε παράδειγμα όλοι μας , από τα λόγια που είπε σήμερα πως πρέπει να χτίζουμε γέφυρες στη ζωή μας και όχι να τις σπάμε».
Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη έχει ως εξής:
ΕΡ: Κύριε Baladaki, παίρνοντας αφορμή από την «ατάκα» του κ. Νικολάου, θέλω να σας ρωτήσω: Γέφυρες πρέπει να χτίζονται όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ Ελλάδος και Απόδημου Ελληνισμού, δεν νομίζετε;
-Βεβαίως. Κι αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό στην σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε.
ΕΡ: Πώς νοιώθετε εσείς οι Έλληνες του εξωτερικού. Τι είναι αυτό που ενδεχομένως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει για στεριώσει αυτές τις γέφυρες και ίσως δεν το κάνει;
-Είναι πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, είναι η Παιδεία. Η εκπαίδευση των παιδιών μας. Αυτό για μένα είναι το πρώτο. Το δεύτερο, ίσως στο ίδιο επίπεδο, είναι η Εκκλησία.
ΕΡ: Θέλετε να μας εξηγήσετε;
– Χρειαζόμαστε να έχουμε καλούς εκπαιδευτικούς που να μορφώσουν σωστά τα παιδιά μας.
ΕΡ: Εσείς έχετε στη Ν. Αφρική το «ΣΑΧΕΤΙ»…
– Ναι, σωστά το λέτε . Τo “South Africa Hellenic and Technical Institute”, στο οποίο φοιτούν περίπου 1.200 παιδιά εκ των οποίων περίπου το 60% είναι ελληνόπουλα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα Σχολεία στη Νότιο Αφρική. Και μάλιστα είναι ένα σχολείο που διδάσκει στα παιδιά τα έθιμα, τη θρησκεία και τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει να είσαι Έλληνας. Και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Και ο γιός μου πήγε στο ΣΑΧΕΤΙ και μιλάει τα ελληνικά καλύτερα από μένα! Μάλιστα έμαθε και παίζει μπουζούκι στο Σχολείο!
ΕΡ: Το ΣΑΧΕΤΙ είναι σχολείο όχι μόνο για παιδιά Ελλήνων. Έτσι δεν είναι;
– Ακριβώς. Στο ΣΑΧΕΤΙ κάνουν το παν να προβάλουνε την Ελλάδα . Και είναι ένα σχολείο που πάνε και παιδιά της Νοτίου Αφρικής. Και αυτά τα παιδιά μας, μεγαλώνουν με τα παιδιά μας και αγαπάνε και την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό! Βεβαίως και την ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΕΡ: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας στην Ν. Αφρική;
– Χρειαζόμαστε πιο πολλούς εκπαιδευτικούς. Δασκάλους καλούς που να νοιάζονται για τα παιδιά μας. Προπάντων στον τομέα της Μουσικής και στον τομέα της ελληνικής γλώσσας. Το άλλο που χρειαζόμαστε και που μπορεί επίσης να βοηθήσει η Ελλάδα, είναι ότι χρειαζόμαστε παπάδες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις εκκλησίες μας. Γιατί έχουμε εκκλησίες χωρίς παπά. Ή έχουμε έναν παπά για τρείς εκκλησίες! Δεν είναι το σωστό πράγμα αυτό. Και πρέπει να το λύσουμε. Αν μπορεί η Εκκλησία ή το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μας βοηθήσει και σ΄αυτό το ζήτημα. Γιατί το θέμα είναι και οικονομικό, αλλά είναι και πολύ σοβαρό. Γιατί χάνουμε πολλά ελληνόπουλα στις χαρισματικές εκκλησίες. Αυτό για μένα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε.
ΕΡ. Σχετικά με το πατριαρχείο Αλεξανδρείας θέλετε να μας πείτε ορισμένα πράγματα;
– Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, με τον κορυφαίο Πατριάρχη τον Θεόδωρο Β΄, που τον αγαπώ πάρα πολύ, έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα για την Αφρική, Για τους ανθρώπους στην Αφρική. Έχει κάνει πάρα πολλά έργα και συνεχίζει να κάνει. Είναι πολύ δραστήριος άνθρωπος ο Πατριάρχης μας. κάθε μέρα λαβαίνουμε μηνύματά του, σήμερα είμαι εδώ, αύριο εκεί… Γυρίζει παντού στην Αφρικανική Ήπειρο. Τα έργα του είναι μεγάλα. Είναι ο πνευματικός μας πατέρας. Τον αγαπούμε πάρα πολύ κάτω σ στην Νότιο Αφρική. Και είναι ένας άνθρωπος που νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη. Γιατί η αλήθεια είναι πως το πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι φτωχό πατριαρχείο. Δεν είναι πατριαρχείο που έχει πολλά λεφτά. Και χρειάζεται αυτό το πατριαρχείο βοήθεια και ο ελληνισμός και η κυβέρνηση της Ελλάδος βοηθάει, το ξέρω. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα…
ΕΡ: Η ζωή στη Ν. Αφρική για τους Έλληνες, πώς είναι σήμερα;
– Η Ν. Αφρική μας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες και καλή ζωή. Αλλά πλέον δυσκολεύεται η ζωή και στη Ν. Αφρική και πολλά από τα παιδιά μας δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχαμε εμείς κάποτε. Έτσι αρχίζουν να φεύγουν από την Ν. Αφρική μόλις σπουδάσουν για να βρουν καλύτερες δουλειές.
ΕΡ: Φεύγουν από την Αφρική και πού πηγαίνουν;
– Έρχονται Ελλάδα, πάνε Αγγλία, και όπου αλλού. Το καλύτερο θα ήταν να έρχονται Ελλάδα και να μπορούν να έχουν ευκαιρίες.
ΕΡ: Πώς ακριβώς το εννοείτε αυτό;
-Να υπάρξει ένα σύστημα που να λέει, φεύγετε από τη Ν. Αφρική; Ελάτε στην Ελλάδα, μείνετε εδώ δύο-τρεις μήνες ως φοιτητές, ελάτε με έξοδα της κυβέρνησης , δείτε πως είναι και εάν μπορείτε μένετε στην Ελλάδα. Το κάνουν άλλες χώρες αυτό. Και αποδίδει. Με επιτυχία. Νομίζω αν μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα, θα ήταν πολύ καλό.
ΕΡ. Στην Ελλάδα έρχεστε συχνά; Τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε εδώ;
-Η ιατρική ασφάλεια είναι βασικό. Εφόσον κρατάμε διαβατήριο ελληνικό, ταυτότητα ελληνική, και εφόσον πληρώνουμε εφορία στην Ελλάδα όπου έχουμε ακίνητα, πρέπει να έχουμε και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Εφόσον είμαι Έλληνας, πρέπει να είμαι ασφαλισμένος. Μπορεί κάποιοι να έχουμε ιδιωτική ασφάλεια, αλλά δεν μπορούν όλοι να έχουν ιδιωτική ασφάλεια. Και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσέξουμε.
ΕΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχόλια Facebook