Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου
Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου γιορτάστηκε στα Ελληνικά Σχολεία της Καϊρινής παροίκιας στην Ηλιούπολη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια ξεχωριστή σχολική γιορτή που κάθε χρόνο ενσταλάζει στις ψυχές των μαθητών το όραμα του αγώνα του λαού μας για ελευθερία, και διδάσκει όλους μας μέσα από τα σχολικά μουσικοθεατρικά δρώμενα ότι η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.
Η επετειακή ημέρα ξεκίνησε από νωρίς με την Αχιλλοπούλειο Σχολή και τον Διευθυντή κ. Βασίλη Λάγιο να καλωσορίζει όλους τους παριστάμενους και να δίνει τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του λαού μας να μην σηκώσει τον εχθρικό ζυγό και να πολεμήσει δείχνοντάς μας τον δρόμο για το πως πρέπει να βαδίσουμε και εμείς. Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στον χαιρετισμό του μίλησε για τον θετικό αντίκτυπο της άμεσης αντίδρασης της πατρίδας μας, η οποία όπως είπε, την κατέταξε στην σωστή μεριά της ιστορίας. Η κα Πόλλυ Ιωάννου Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η μάχη κατά του φασισμού δεν τελειώνει ποτέ και ότι οι Έλληνες έπαιρναν πάντα αυτόν τον δύσκολο δρόμο που στο τέλος οδηγεί στην ελευθερία.
Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ξεκίνησε η γιορτή με την παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και στους παραστάτες για τις δύο σχολικές περιόδους. Ορίστηκαν σημαιοφόροι με γενικό μέσο όρο 10 οι μαθήτριες Ρεκτσίνη Αναστασία και Κουτάδη Χριστίνα, ενώ παραστάτες ορίστηκαν η μαθητές Τσιλιγκάκη Εφραιμία, Νικηταΐδης Μηνάς, Νικηταΐδη Κατρίν, Αμπντούν Άλι Καρίμ, Γιακούμπ Μπάκ, Χεφζάλλα Ιωάννα, Νικιταΐδη Κατερίνα, Αμπντούν Άλι Μάριεμ, Ιμπραχήμ Κρίστοφερ και Ελντίγκουι Γιούσεφ.
Στο τέλος της γιορτής τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος συνεχάρη από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς της Αχιλοπουλείου Σχολής για την γιορτή που παρουσίασαν. Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε επίσης στον ηρωισμό των Ελλήνων και στα πλούσια διδάγματα που μας κληροδότησαν με τις πράξεις τους, ενώ κατέταξε την αγάπη για την πατρίδα στην ύψιστη θέση της καρδιά μας.
Δεύτερος σταθμός της εορταστικής ημέρας για τις Ελληνικές Σχολές του Καΐρου, η Αμπέτειος. Κεντρικό δρώμενο η θεατρική παράσταση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσα από το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Η σιωπή της Πηνελόπης» του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Μπακούρου.
Η ζωή και το τραγικό τέλος της Πηνελόπης Δέλτα το 1941, την ημέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα έγινε ο θεατρικός καμβάς που οι μαθητές της Αμπτείου μας μίλησαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, αλλά και την αυταπάρνηση ενός ολόκληρου λαού.
Το έργο σκηνοθέτησε ο κ. Θεόδωρος Τσιλιμπόκος, ενώ την εικαστική επιμέλεια είχε η κα Γκορτζίδου Γεωργία.
Χαιρετισμό απηυθύναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγγανά μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιώτατου Αρχιεπίσκοπου Σινά Δαμιανού, η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.
Την γιορτινή ημέρα έκλεισαν οι παραδοσιακοί χοροί στο θέατρο της Αχιλοπουλείου Σχολής με τους μαθητές να εκπλήσσουν ευχάριστα με την χορευτική τους δεινότητα, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Δώρας Μάστακα.
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
Σχόλια Facebook