Καταπέλτης το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά Ράμα για την ελληνική μειονότητα
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου , η φιλοξενούσα κυβέρνηση του Ράμα φρόντισε να οργανωθεί και εκδήλωση των εθνικών και γλωσσολογικών μειονοτικών οργανώσεων της χώρας, προκειμένου να παρουσιάσει πως στον “παράδεισο” αυτό ευημερεί η ελληνική μειονότητα και γενικότερα οι μη αλβανικής καταγωγής πολίτες!
Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει ότι η χώρα του έχει υιοθετήσει την πιο σύγχρονη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προστασία των μειονοτήτων και πως δεν δέχεται μαθήματα απ’ την Ελλάδα για αυτό. Όμως η ζοφερή κατάσταση δεν εξορκίζεται με την προπαγανδιστική ρητορεία, η οποία ουδόλως πείθει τους εξειδικευμένους μηχανισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών.
Συγκεκριμένα, δόθηκε στην δημοσιότητα η 5η Γνωμοδοτική Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την Σύμβαση-Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία. Για όσους είχαν την υπομονή και την ευκαιρία να την συγκρίνουν με προηγούμενες, θα διαπίστωναν πιο μελανά και απαισιόδοξα σημεία, την στιγμή που έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή προχώρησε σε επιτόπιες έρευνες των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, κατά το διάστημα από 14 έως 18 Νοεμβρίου του 2022. Είχε συνεργασία και επαφές, αφενός με τους κυβερνητικούς φορείς κι αφετέρου με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητες οργανώσεις των εθνικών μειονοτήτων. Ολοκλήρωσε το Σχέδιο Γνωμοδότησης στις 16 του τρέχοντος Φεβρουαρίου και το κοινοποίησε στις αλβανικές αρχές. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει κάνει τόσο ανήσυχο τον Ράμα, ώστε να επαίρεται ότι η Αλβανία αποτελεί “παράδεισο”, όπου “ανθούν” οι διάφορες μειονότητες!
Παράλληλα, φροντίζει με αμετροεπείς ομιλίες και ενέργειες να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους των διεθνών οργανισμών για την απόσταση που χωρίζει τη θεωρία απ’ την πράξη σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση κι εφαρμογή των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων για τα μέλη των μειονοτήτων, με κορυφαία προφανώς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ως την μεγαλύτερη και αρτιότερα οργανωμένη. Η φυλάκιση του Δημάρχου Χιμάρας και η διενέργεια της Απογραφής (με τον τρόπο που αυτή διενεργείται) αποτελούν, δυστυχώς, ακόμη πιο επιβαρυντικά αποδεικτικά στοιχεία στα όσα η Γνωμοδοτική Έκθεση εμπεριέχει.
Χειραγώγηση αντί προσέγγισης
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης επεσήμαναν ότι, σε σχέση με την προηγούμενη Τέταρτη Γνωμοδοτική Έκθεση του έτους 2018, η τωρινή δεν αναρτήθηκε σε καμιά επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα, δεν δημοσιεύθηκε σε κανένα έντυπο και κυρίως δεν οργανώθηκε ο παραμικρός δημόσιος διάλογος με την συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτήτων για να συζητηθούν τα συμπεράσματα της.
Για να εστιάσουμε στην 5η Γνωμοδοτική Έκθεση ας αναφερθεί ως πρώτο στοιχείο της κρατικής υποκρισίας ότι, παρά τις επίμονες ενστάσεις των μειονοτήτων και κυρίως τις συστάσεις της Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας της Κυβερνητικής Επιτροπής Μειονοτήτων, αυτή παραμένει «… φερέφωνο της κυβέρνησης στις μειονοτικές κοινότητες…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ειδικότερα η 5η Γνωμοδοτική Έκθεση καταγγέλλει την έλλειψη γενικών νομοθετικών πράξεων, προκειμένου το κράτος της Αλβανίας να αποδείξει ότι πραγματικά σέβεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών. Και, καθώς διαπιστώνεται η παντελής έλλειψη γενικών νομοθετικών πράξεων προς την κατεύθυνση αυτή, η Έκθεση προσδοκούσε στην εν εξελίξει διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Νοικοκυριών.
Στην ουσία, όπως και οι φορείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, έτρεφε υπερβολικές προσδοκίες στην δυνατότητα να δημιουργήσει η Απογραφή μία αξιόπιστη βάση δεδομένων για το μέγεθος και την δημογραφική δυναμική της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, παρόλο που καταγγέλλεται ευθαρσώς απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ.
Δικαίωση για τους ομογενειακούς αγώνες κατάδειξης των παρανομιών που διενεργούνται από το καθεστώς Ράμα εις βάρος του γηγενούς Ελληνισμού, είναι η αναφορά – για όσους γνωρίζουν τον τρόπο κατάρτισης και τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες καταδεικνύει πλήρως τις διαστάσεις του φαινομένου – στην απειλή για την ίδια την ύπαρξη των κοινοτήτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που παρουσιάζει η καταλήστευση της ακινήτου περιουσίας στην παράκτια ζώνη. Πρόκειται για την ζώνη από τον Κόλπο της Αυλώνας, τη Χιμάρα, αλλά και την περιοχή των Αγίων Σαράντα.
Τί συμβαίνει με την ελληνική μειονότητα
Συγκεκριμένα, η Έκθεση αναφέρει: «Η Συμβουλευτική Επιτροπή καλεί τις αρχές να προστατέψουν κατά τρόπο ουσιαστικό το δικαίωμα των ατόμων που ανήκουν στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα για να διατηρήσουν και αναπτύξουν τον πολιτισμό τους στις περιοχές των ιστορικών τους κοινοτήτων, διασφαλίζοντας ειδικότερα την ουσιαστική προστασία από πρακτικές πολεοδομικής ανάπλασης που επηρεάζουν αρνητικά στην διαιώνιση της παρουσίας τους στις περιοχές αυτές, διασφαλίζοντας τους παράλληλα τα ιδιοκτησιακά τους προνόμια…».
Εξάλλου οι Παρατηρητές-Συντάκτες έχουν διαπιστώσει ότι η άναρχη και βιαστική ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας στην παράκτια περιοχή της χώρας, προσβάλει ευάλωτες ομάδες των μελών των εθνικών μειονοτήτων που απ’ τη μια επιδιώκουν να διατηρήσουν τις ιδιαιτερότητες τους και απ’ την άλλη αποκλείονται απ’ την εν γένει οικονομική δραστηριότητα και εξαναγκάζονται σε μόνιμη εγκατάλειψη της γενέθλιας γης τους.
Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα χρήσης και εφαρμογής κρατικών πολιτικών εκμάθησης της μητρικής γλώσσας για τα μέλη των μειονοτήτων (ειδικά σε περιοχές και κοινότητες ουσιαστικής-ιστορικής παρουσίας των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας) η Έκθεση παρατηρεί ότι το κριτήριο του ποσοστού 20% των ανά δήμο μελών που ανήκουν σε μια μειονότητα, είναι υπερβολικά μεγάλος.
Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι, απ’ τη μια οι δήμοι στην Αλβανία είναι αναλογικά πολύ μεγάλοι σε σχέση με τα ισχύοντα στην εγγύς περιοχή και πως απ’ την άλλη δεν έχει ξεκαθαριστεί η κρατική πρακτική για την αποσαφήνιση του τρόπου συλλογής δεδομένων για τα μέλη μιας εθνικής μειονότητας, σε συγκεκριμένη γεωγραφική ή διοικητική περιοχή. Τέλος, η Έκθεση επισημαίνει την μεγάλη απόκλιση που υφίσταται μεταξύ της πραγματικότητας και των επισήμων στατιστικών δεδομένων που έχουν καταρτιστεί από πολιτικές που στέρησαν στους πολίτες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και συνιστά να μειωθεί το όριο του 20%.
Ενώ αυτή η Έκθεση είχε αποσταλεί από τον Φεβρουάριο του 2023 και συνιστούσε να επιδιωχθεί απ’ την αλβανική κυβέρνηση η, δια της Απογραφής, ειλικρινή προσέγγιση των μελών των μειονοτήτων, προκειμένου να απογραφούν με βάση το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους και να προχωρήσει η σχετική κατάρτιση των υπαλλήλων απογραφής προς αυτήν την κατεύθυνση, το εντελώς αντίθετο γίνεται…
Πηγή: slpress.gr
Σχόλια Facebook