Σε feeder containerships επενδύουν οι Greeks
Αναμένεται να αυξηθεί η ζήτησή τους μεσοπρόθεσμα, αφού έχουν παραγγελθεί ελάχιστα
Σε feeder containerships επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές. Τη στιγμή που οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών τρέχουν κολοσσιαία ναυπηγικά προγράμματα για πλοία μεγαθήρια, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν σε μικρά πλοία από τη second hand. Μια κατηγορία πλοίων που έχει πολύ μικρό έως ελάχιστο order book, κάτι που σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί η ζήτησή τους.
Παράλληλα, η περίοδος αυτή θεωρείται ευνοϊκή για επενδύσεις στη second hand, αφού η αγορά έχει πέσει σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που πέτυχε τη διετία της πανδημίας.
Σύμφωνα με αναφορά της Alphaliners, η Contships Management, συμφερόντων Νικόλα Πατέρα, απέκτησε το μεταφορικής ικανότητας 1.496 TEUs AS ROSALIA σε τιμή που δεν έγινε γνωστή. Το πλοίο την περίοδο αυτή είναι ναυλωμένο στην COSCO Shipping Lines και δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.
Το AS ROSALIA, όπως αναφέρει η Alphaliner, πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον στόλο της Contships, ξεπερνώντας ελαφρώς σε μέγεθος τα μέχρι σήμερα μεγαλύτερα πλοία της εταιρείας. Πρόκειται για τα 1.432 TEUs και ναυπήγησης 2007 CONTSHIP RUN και CONTSHIP SEA.
Το AS ROSALIA ναυπηγήθηκε το 2009 στην Κίνα από την Zhejiang Ouhua Shipbuilding Co, για λογαριασμό της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας Buss Reederei. Η Contships Management είναι μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες ναυτιλιακές εταιρείες στον τομέα των feeders, διαθέτοντας έναν στόλο που αποτελείται από 47 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας από 750 έως 1.432 TEUs.
Σε πλοίο διπλάσιας χωρητικότητας επένδυσε και η Euroseas, του Αριστείδη Πίττα. Σύμφωνα με την αναφορά της Alphaliner, η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία αγόρασε το THORSTAR, χωρητικότητας 2.826 TEUs από τη Thor Dahl Management, με έδρα τη Νορβηγία.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αξία του πλοίου στην αγορά σήμερα είναι περίπου στα 13 εκατ. δολάρια. Το πλοίο, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε ANGELIKI, είναι επί του παρόντος ναυλωμένο στην Gold Star Line μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, έναντι 34.500 δολαρίων την ημέρα.
Το THORSTAR ναυπηγήθηκε το 2003 στη Νότια Κορέα στο ναυπηγείο Hyundai Mipo, για λογαριασμό της ελβετικής εταιρείας Suisse Atlantique.
Αλλά και η Conbulk, συμφερόντων οικογένειας Δαλακούρα, αγόρασε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Bangkomax μεταφορικής ικανότητας 1.781 TEUs, από εταιρεία συμφερόντων του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Goto Shipping.
Το πλοίο είναι ναυλωμένο στον εξειδικευμένο μεταφορέα East Shipping Line και αναπτύσσεται μεταξύ της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Η Conbulk επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 28 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα τελευταία τρία χρόνια, με βάση τα στοιχεία της Alphaliner. Ο στόλος της αποτελείται από 29 πλοία, με χωρητικότητα από 1.118 TEUs έως 5.928 TEUs.
Αλλά και η Arkas, η τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία, με σημαντική παρουσία και στον Πειραιά, φέρεται να αγόρασε τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 1.200-1.400 TEUs από την MPC Container Ships με έδρα το Όσλο, στην πρώτη συμφωνία αγοράς μεταχειρισμένων πλοίων που έκλεισε η εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα πλοία που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή είναι το AS FLORA, χωρητικότητας 1.221 TEUs, κατασκευής 2005, και τα αδελφά πλοία AS ROBERTA και AS RAFAELA, χωρητικότητας 1.440 TEUs, κατασκευής 2006-2007.
Η αγορά
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των αναλυτών, για τα πλοία κατηγορίας από 2.000 μέχρι 2.700 TEUs υπάρχουν δέκα διαθέσιμα προς ναύλωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που βρίσκονται ήδη σε θέση «spot».
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χωρητικότητας θα είναι ανοικτό στην Ασία, ενώ μόνο δύο πλοία θα αναζητήσουν νέα απασχόληση στην Ατλαντικό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές των ναύλων συνεχίζουν να αποδυναμώνονται ελαφρώς, με τη μέση τιμή για 12μηνη ναύλωση και για τυποποιημένα 2.500 TEUs, στην περιοχή των 14.500 δολαρίων ΗΠΑ ανά ημέρα.
Στα μεγέθη 1.500-1.900 TEUs υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα πλοία στην Ασία παρά στον Ατλαντικό, που παραμένει χαμηλά όσον αφορά τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Αλλά και στην Ασία η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει, αφού κάποια νεότευκτα που ήταν να παραδοθούν φέτος, πάνε για το 2024.
Και σε αυτή την κατηγορία χωρητικότητας οι τιμές των ναύλων συνεχίζουν να εξασθενούν σταδιακά, με την Alphaliner να αξιολογεί τη μέση τιμή για 12μηνη απασχόληση και για τυπική χωρητικότητα 1.700 TEUs σε 11.000 δολάρια ΗΠΑ ανά ημέρα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook