Ελληνοτουρκικό Φόρουμ: Μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ
Κωνσταντινούπολη.- Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας θετικής ατζέντας που θα προβληθεί από κοινού από τα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης και της καθιέρωσης μόνιμων διαύλων επικοινωνίας και μηχανισμών συνεννόησης μεταξύ των επαγγελματιών της ενημέρωσης στις δύο χώρες ανέδειξε ως ζητούμενο το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Media και Ακαδημαϊκών, το οποίο διοργάνωσαν στην Κωνσταντινούπολη το Τουρκικό Ίδρυμα Ερευνών (TAV) και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ).
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης και ο ανταποκριτής του Σκάι και της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Επίσης, από τον ακαδημαϊκό χώρο οι καθηγητές, Κωνσταντίνος Φίλης και Κώστας Υφαντής και οι αναπληρωτές καθηγητές, Σωτήρης Σέρμπος και Παναγιώτα Μανώλη.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Περδικάρης ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν ως προς τη θετική ατζέντα τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, ως βασικοί πάροχοι ειδησεογραφικού περιεχομένου, με γνώμονα το «καθήκον αλήθειας» που έχουν και το οποίο επιβάλλει να μένουν αυστηρά στην παρουσίαση των γεγονότων και όχι να προχωρούν στο σχολιασμό τους. Παρατήρησε επίσης ότι συχνά στα ΜΜΕ των δύο χωρών υποβαθμίζονται οι θετικές εξελίξεις και προβάλλονται ακραίες δηλώσεις, οι οποίες δεν προσθέτουν στην επίλυση των όσων δεδομένα χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, έχει σημασία ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των επαγγελματιών της ενημέρωσης προκειμένου να αμβλυνθεί η αμοιβαία καχυποψία της κοινής γνώμης, αναφερόμενος σε ζητήματα που απασχολούν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή το μεταναστευτικό. Επίσης, ως προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ρόλο τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι κρύβουν παγίδες λόγω της ανωνυμίας και τα πρακτορεία ειδήσεων καλούνται να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διασταύρωση των πληροφοριών και την αξιοπιστία τους.
Ο κ. Παπαχελάς πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών συνεννόησης μεταξύ των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να έρθουν πιο κοντά και να λειτουργούν ως «δίχτυ ασφαλείας» σε πιθανές κρίσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με προγράμματα ανταλλαγής δημοσιογράφων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ αντίστοιχα με αυτά των φοιτητών, αλλά και με την εγκατάσταση γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των διευθύνσεων των σημαντικότερων ΜΜΕ των δύο χωρών, αμοιβαίες επισκέψεις στελεχών και συμμετοχή τους στις συσκέψεις των συντακτικών ομάδων κτλ.
Από τουρκικής πλευράς, ο αναπληρωτής διευθυντής του AnadoluAjansi, Γιουσούφ Οζχάν επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και της δυνατότητας να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους. Αναφέρθηκε επίσης σε τρία στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν καλλιεργούνται από τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών: παρεξήγηση, παραπληροφόρηση και έλλειψη εμπιστοσύνης – τα τρία “M”, όπως είπε χαρακτηριστικά (misunderstanding, misinformation, mistrust).
Ο Μπορά Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής του αγγλόφωνου δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού TRT World, αναφέρθηκε τέλος στις θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα και στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας κι εκείνος την ανάγκη να στηριχθούν μέσα από την προβολή της θετικής ατζέντας από τα ΜΜΕ των δύο χωρών.
Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης τον λόγο είχαν οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τη σειρά τους αναλυτικά στους τρόπους με τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα στις δύο χώρες προσεγγίζει το ζήτημα. Συμφώνησαν, δε, ότι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλλιέργεια της θετικής ατζέντας, ώστε να συμβάλλει στην υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχόλια Facebook