Γ. Κώτσηρας: Στα σκαριά Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό

Ο Γιώργος Κώτσηρας τόνισε ότι «σχεδιάζεται και είναι προς ολοκλήρωση, για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους, μια Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό»

Αθήνα.- Η θέση της χώρας μας για τις εξελίξεις στο Ισραήλ ήταν από την πρώτη στιγμή «αταλάντευτη και σταθερή», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στον «ΣΚΑΪ»/«Καταδικάσαμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, σταθήκαμε στο πλευρό του Ισραήλ σε σχέση με το δικαίωμα αυτοάμυνάς του», στηρίζοντας παράλληλα τη διασφάλιση ανθρωπιστικών διόδων, ανέφερε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας και τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Χάρη στην υπεύθυνη στάση της και «στο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», η Ελλάδα αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή» και είναι παρούσα στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην άμεση και απόλυτα επιτυχή κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών, ο οποίος ολοκληρώθηκε προ ημερών. «Έγινε μία τεράστια προσπάθεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς όλοι οι συμπατριώτες μας που ζήτησαν βοήθεια», είπε ο κ. Κώτσηρας, σημειώνοντας ότι παράλληλα διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Γιώργος Κώτσηρας τόνισε ότι «σχεδιάζεται και είναι προς ολοκλήρωση, για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους, μια Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό», με «άξονες, ενδεικτικά, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών, ώστε να μπορεί να υπάρξει βελτίωση της καθημερινότητας των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, στο πλαίσιο αυτό, και στην ανάγκη προσέγγισης και της νέας διασποράς, της γενιάς του brain drain.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, ερωτηθείς για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο κ. Κώτσηρας τόνισε, σε συνέχεια και των πρόσφατων σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Τίρανα, ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη είναι «βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου» και «απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να στηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ