Εκδήλωση από τους Αθηναίους ΝΥ για την 79η επέτειο της απελευθέρωσης των Αθηνών
Από αριστερά: Αρετή Γιοβάνου, Τάσος Παπαϊωάννου, Μακαρία Ψιλιτέλη, Τέτα Τερζάκη, Ηρώ Πλακογιάννη και Πάνος Αδαμόπουλος. (Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη).
Νέα Υόρκη.- Την 79η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα τίμησε την Κυριακή ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης, κατά την καθιερωμένη πολιτιστική και επιμορφωτική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Ηρώ Πλακογιάννη, η οποία ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους, δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο, Πάνο Αδαμόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων να τιμούν τους αγώνες της Ελλάδας».
«Η σημερινή εκδήλωση είναι η πιο σημαντική για την Κοινότητα των Αθηναίων. Είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνους που χάθηκαν, στον αθώο λαό και σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Οι δυστυχίες της Ελλάδας και οι καταστροφές που υπέστη στην προσπάθεια κατά της εξόντωσης του έθνους και του λαού της ήταν αμέτρητες. Το Ολοκαύτωμα, οι θάνατοι αθώων πολιτών, γυναικών και παιδιών, η καύση πόλεων και χωριών, η λεηλασία της χώρας και των αρχαιολογικών θησαυρών, η κλοπή της περιουσίας της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών, νομίσματος, χρυσού… είναι μόνο ένα μικρό μέρος των τραγικών πληγών που έφεραν τον ελληνικό λαό και τη χώρα στις δεκαετίες που ακολούθησαν», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε εκδήλωση του Συλλόγου Αθηναίων, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος «γεννήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα, και καθ’ όλη τη διπλωματική του καριέρα. Οπου κι αν αποστέλλεται για να εξυπηρετήσει, η Αθήνα είναι πάντα στην καρδιά του».
Στη συνέχεια, μίλησε για την Κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα… Οι θυσίες ήταν μεγάλες, αλλά η Αθήνα, η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία, δεν γέννησε ποτέ μπροστά στους κατακτητές, αλλά αντίθετα, οι Αθηναίοι έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης σε όλους κατά του ναζισμού και του φασισμού».
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε τραγούδια από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από Ελληνες συνθέτες και ποιητές. Μεταξύ των τραγουδιών, οι ερμηνευτές έκαναν ανάγνωση των ιστορικών εξιστορήσεων της Τέτας Τερζάκη.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση στον χώρο εκδηλώσεων του Κέντρου, ενώ ο Πάνος Αδαμόπουλος προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση του Συλλόγου για το έργο του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χιώτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.
Πηγή: ekirikas.com
Σχόλια Facebook