PlaySide Studios: Οι Ελληνοαυστραλoί επικεφαλής εταιρείας που φτιάχνει παιχνίδια για τα κινητά μας
Η PlaySide ήταν ένα όνειρο ζωής για έναν απογοητευμένο σχεδιαστή βιντεοπαιχνιδιών, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Πολλοί από εμάς σε όλες τις ηλικίες και ειδικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας παίζουμε παιχνίδια στις κονσόλες, στους υπολογιστές ή στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι πως μερικά από αυτά τα παιχνίδια δημιουργούνται από μια ομάδα με επικεφαλής δικούς μας Eλληνοαυστραλούς.
Η PlaySide Studios είναι ο μεγαλύτερος δημιουργός, προγραμματιστής και εκδότης βιντεοπαιχνιδιών στην Αυστραλία, με έδρα το Port Melbourne και με ένα ακόμα στούντιο στην Gold Coast.
Η εταιρεία δημιουργήθηκε όταν ο Gerry Sakkas, τότε επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας για το στούντιο της Μελβούρνης του κολοσσού ηλεκτρονικών παιχνιδιών Electronic Arts (EA), αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να κυνηγήσει το όνειρό του.
Ήταν το 2011 όταν άρχισε να απογοητεύεται, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησαν καμία από τις δημιουργίες της ομάδας του. Έτσι αποφάσισε να φύγει και να ξεκινήσει το δικό του στούντιο.
Αποφασισμένος να ζήσει το όνειρό του, ο Σακκάς ήρθε σε επαφή με τον φίλο του Ααρών Πασιά.
«Ο Gerry ήταν καλός μου φίλος και εργαζόταν για την EA όταν του προτάθηκε είτε να μετακομίσει στις ΗΠΑ είτε να πάρει μια μικρή αποζημίωση», δήλωσε ο Πασιάς στον «Νέο Κόσμο».
«Έχοντας εντοπίσει τις ευκαιρίες στο πρόσφατα δημιουργημένο Apple App Store, ήρθε σε μένα με μια επιχειρηματική ιδέα να ξεκινήσουμε μια νέα εταιρεία που φτιάχνει παιχνίδια για το App Store».
Ο Πασιάς τον παρέπεμψε στον κουνιάδο του, χρηματιστή/επενδυτικό τραπεζίτη, Μαρκ Γουλόπουλο, και οι τρεις τους δημιούργησαν την PlaySide.
Τον επόμενο χρόνο είδαν το πρώτο τους παιχνίδι –Catch the Ark– να βγαίνει στο App Store και τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία.
Σήμερα, η PlaySide διαθέτει δύο στούντιο όπου απασχολεί πάνω από 300 άτομα, συγχρόνως με πολλούς καλλιτέχνες και μηχανικούς οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως σε όλη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και παγκοσμίως.
Ορισμένα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν είναι σε συνεργασία με μεγάλα στούντιο όπως η Disney, η Pixar, η Warner Bros, η Meta και η Activision – με ορισμένες πρόσφατες IP που αποκτήθηκαν, όπως το Legally Blonde και το Godfather.
Αλλά υπάρχει και ένα εμπορικό σήμα που ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη αγορά για την ελληνική ηγεσία της επιχείρησης.
Ίσως ορισμένοι να θυμάστε την παλιά εκστρατεία, από το 2012 για την ασφάλεια στα τρένα της Μελβούρνης, Dumb Ways to Die, με αυτούς τους μικρούς πολύχρωμους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων σε σχήμα φασολιού και το πιασάρικο τραγούδι.
Νωρίτερα φέτος αυτή η καμπάνια «αναστήθηκε» αφού έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί κατέβασαν την αρχική εφαρμογή, επαναφέροντάς την σε πολύ καλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Η PlaySide είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αυτού του χαρτοφυλακίου με παιχνίδια, εφαρμογές και ακόμη και μελλοντικά παιχνίδια με κάρτες.
Αρχικά δημιούργησαν τα παιχνίδια για τα Metro Trains και στη συνέχεια το 2021 προέκυψε η ευκαιρία να αποκτήσουν και το εμπορικό σήμα.
«Δεδομένης της εξοικείωσής μας με την επωνυμία, ήμασταν σε πολύ καλή θέση να αναγνωρίσουμε την αυθεντική της αξία και είχαμε μια σειρά από ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την παγκόσμια απήχηση του Dumb Ways to Die», είπε ο Μαρκ Γουλόπουλος στον Νέο Κόσμο.
«Είμαστε επίσης πολύ επιτυχημένοι στο να επικοινωνούμε το Dumb Ways στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε ο λογαριασμός μας στο Tik Tok να είναι πλέον ο τέταρτος μεγαλύτερος (σε ακόλουθους) λογαριασμός gaming σε αυτήν την πλατφόρμα».
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για το Dumb Ways to Die τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, καθώς φιλοδοξούμε να το κάνουμε ένα πραγματικά παγκόσμιο εμπορικό σήμα».
Η επιτυχία που χάρισε το εμπορικό σήμα στην PlaySide αναγνωρίστηκε από τα μεγαλύτερα κόμματα στις ΗΠΑ, καθώς ακόμα και το Netflix συνεργάστηκε με τους Ελληνοαυστραλούς προγραμματιστές για να δημιουργήσουν παιχνίδια για λογαριασμό του.
Ο Pasias λέει ότι το Netflix αναγνώρισε γρήγορα την αξία της επωνυμίας και ότι ήταν υπέροχο που συνεργάστηκαν μαζί τους επειδή ο γίγαντας του streaming «καταλαβαίνει πολύ καλά την ψυχαγωγία των καταναλωτών».
Τι ακολουθεί για την PlaySide; Στις αρχές του 2024, ετοιμάζει ένα βιντεοπαιχνίδι για υπολογιστές που θα κυκλοφορήσει στην Early Access με το όνομα Dynasty of the Sands.
Διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο και αφού είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος συνδέεται και με την Αρχαία Ελλάδα, σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τους περήφανους Έλληνες –η οικογένεια του Σακκά κατάγεται από τη Λευκάδα ενώ ο Πασιάς και ο Γουλόπουλος είναι από τη Φλώρινα– αν σκοπεύουν μελλοντικά να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που να διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα ή να σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία.
Ο Πασιάς απάντησε ότι «Πάντα ήμασταν παθιασμένοι με την ελληνική μυθολογία και είναι σίγουρα ένα θέμα που έχουμε εξετάσει όλα αυτά τα χρόνια».
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παιχνίδι που να επικεντρώνεται στην Αρχαία Ελλάδα αλλά ποτέ μην λες ποτέ!»
Σχόλια Facebook