Στη «διπλή» σύνοδο της Γρανάδας σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα και οι ελληνικές θέσεις
Την Παρασκευή, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα συνέλθουν για ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην κορυφή της ατζέντας του οποίου βρίσκεται η διεύρυνση της Ένωσης, η ευρωπαϊκή θεσμική μεταρρύθμιση και η ανοιχτή στρατηγική αυτονομία
Στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας χτυπάει για δύο ημέρες η καρδιά της Ευρώπης, καθώς εκεί φιλοξενείται σήμερα η τρίτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη συζητά τον στρατηγικό της προσανατολισμό και την ενίσχυση της γεωπολιτικής, ενώ αύριο θα διεξαχθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα φόρουμ πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που ιδρύθηκε το 2022 με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με κράτη που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκτός κοινοτικού μπλοκ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή η Ελβετία, καθώς και με όσους φιλοδοξούν να μπουν στο κλαμπ, όπως η Μολδαβία, οι βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας. Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον αρμένιο και τον γεωργιανό ομόλογό του.
Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα συνέλθουν και πάλι αύριο, Παρασκευή, για ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην κορυφή της ατζέντας του οποίου βρίσκεται η διεύρυνση της Ε.Ε., η ευρωπαϊκή θεσμική μεταρρύθμιση και η ανοιχτή στρατηγική αυτονομία.
Αναφορικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως επένδυση στο μέλλον: ωστόσο, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.
Στην ατζέντα του Ευρωπαίκού Συμβουλίο βρίσκεται και η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε και οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη Μετανάστευση.
Η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.
Προέχει, ωστόσο, η Ε.Ε. να συζητήσει για το Μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη και όχι οι διακινητές – να θέσουν τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρόκειται για θέματα που πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των 9 ηγετών προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία, ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Επίσημες αποφάσεις και στις δύο συνόδους κορυφής στη Γρανάδα δεν αναμένονται καθώς η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα δεν έχει σταθερές δομές αλλά σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές πρόκειται για ένα φόρουμ κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συναντήσεις χωρίς ημερήσια διάταξη, όπου οι ηγέτες των χωρών, που υπό άλλες συνθήκες σπάνια βλέπουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρίς την πίεση των διαπραγματεύσεων με στόχο μια τελική διακήρυξη.
Πηγή:Skai.gr
Σχόλια Facebook