Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Καθηγητής τοξικολογίας αμφισβήτησε ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης

Αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κι έδειξε ότι η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης, ο καθηγητής τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης ανέφερε: «Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής.

Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα». Ο μάρτυρας που συστήθηκε στο δικαστήριο ως «ο πιο γνωστός τοξικολόγος στο πεδίο του στον κόσμο» σημείωσε ότι « η κεταμίνη είναι ένα ασφαλές νοσοκομειακό φάρμακο» που όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την ανάνηψη την περιλαμβάνουν . «Από που λοιπόν προκύπτει ότι η χορήγησή της είναι εξωνοσοκομειακή» διερωτήθηκε.

Όπως μάλιστα είπε ο κ.Τσατσάκης «Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά . Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα» προσθέτοντας πως «αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο». Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δίνουμε ως αποτέλεσμα μια υψηλή κεταμίνη που δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης, σχετικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις και τα συμπεράσματα αυτών, ο μάρτυρας, επανέλαβε την εκτίμηση του για «μεθοδολογικό λάθος». Είπε δε πως θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριο του με τον κ. Κούγια να επαναλαμβάνει το αίτημά του για επανεξέταση.

Αμφισβήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο καθηγητής Ράικος, που έκανε την τοξικολογική εξέταση της Τζωρτζίνα, υπολόγισε την ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο παιδί. «Αν το πας σε συνέδριο στα Μαύρα Αλώνια θα χειροκροτήσουν, σε άλλο δεν θα το δεχτούν» ανέφερε. Κατά τον μάρτυρα, αίμα δεν έπρεπε να ληφθεί από την καρδιά του κοριτσιού καθώς εκεί υπάρχει υπερσυγκέντρωση κι έτσι «οι τιμές που καταγράφονται είναι τριπλάσιες του πραγματικού. Το αξιόπιστο είναι το περιφερικό αίμα» σημείωσε.

Κάνοντας μάλιστα έναν υπολογισμό εκτίμησε πως η χορηγούμενη κεταμίνη θα μπορούσε να ήταν κάτω από ένα φιαλίδιο.

Πηγή:enikos.gr