Συγκροτήθηκε το ΔΣ του Παραρτήματος Μελβούρνης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Από την ανακοίνωση της ίδρυσης του παραρτήματος στην Αυστραλία. Φώτο: Suplied
Μελβούρνη.- Την παρελθούσα εβδομάδα συνήλθε η ολομέλεια της Ομάδας Εργασίας του Παραρτήματος Μελβούρνης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στις εγκαταστάσεις της Μονής Άξιον Εστί της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να αναλάβει πλέον οργανωμένη δράση στους Αντίποδες. Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας είχε καταθέσει προς διαβούλευση στην ηγεσία του Ιδρύματος, κ. Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, σχέδιο δράσης, δίδοντας το ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παραρτήματος.
Στην προεδρία του Παραρτήματος ψηφίστηκε ομόφωνα ο κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Γραμματέας εκλέχθηκε η κ. Αριστέα Κωνσταντοπούλου, ταμίας η κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη-Σαρρή και αντιπρόεδρος ο κ. Πολυχρόνης Κουτσάκης. Συντονιστής των μελετών και ερευνών του Παραρτήματος ορίστηκε ο Δρ. Αναστάσιος Τάμης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επίσης οι Δρ. Βρασίδας Καραλής, Ιωάννης Ανοικτομάτης, Γεώργιος Νεονάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δωροθέα Σαρισταύρου–Ντι Μπατίστα, Κώστας Πατεράκης, Εμμανουήλ Βιτετζάκης και Αργυρώ Μιχελάκη.
Στη διακήρυξη του Παραρτήματος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναφέρεται στους καταστατικούς στόχους του που έχουν σχέση με τη δράση του σε χώρους ιστορίας και ανθρωπιστικών σπουδών, με πρόθεση να αναδείξουν την ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου και να τιμήσουν τη συμβολή του Εθνάρχη στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Στη σχετική εγκύκλιο που απευθύνουν στα μέλη του Παραρτήματος και στην Ομογένεια των Αντιπόδων το Παράρτημα τονίζει και τα εξής:
«Η ίδρυση του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μελβούρνη (8 Ιουνίου 2023), την πόλη που αποτελεί το εθνο-θρησκευτικό και γλωσσικό κέντρο του Ελληνισμού, έχει ως σκοποθεσία του: (α) την έρευνα, τεκμηρίωση, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής φυσιογνωμίας και μνήμης του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, (β) την καταγραφή, ταξινόμηση, τεκμηρίωση, συγγραφή και έκδοση σχετικών μελετών που έχουν σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του στην Ελλάδα και στον κόσμο, (γ) τη δημιουργία αρχείου συγκέντρωσης και ταξινόμησης, διαφύλαξης και προστασίας εγγράφων, φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και παντός είδους έντυπων και ηλεκτρονικών εγγράφων που αναφέρονται στη ζωή και στο έργο του Εθνάρχη και (δ) στην ενδυνάμωση των αυστραλο-ελληνικών σχέσεων, ώστε το Παράρτημα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας με τον ελλαδικό Ελληνισμό, και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδή, μελέτη και διάδοση των αξιών εκείνων της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της διασυμμαχικής φιλίας που χαρακτήριζαν την εθναρχική πολιτική και το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Επιπροσθέτως, η λειτουργία του Παραρτήματος θα έχει ως στόχο και την ενημέρωση και δημιουργία σχέσεων φιλίας με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμπολίτες μας, όχι μόνο με την Κρήτη και τον εθνικό οραματισμό του πλέον διορατικούς και επικοινωνιακού Έλληνα πολιτικού και ευπατρίδη του 20ου αιώνα, αλλά και να καταστεί ασπίδα της σύγχρονης Ελλάδας στις συγκαιρινές προκλήσεις».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ
Από το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2023 και μέχρι και το κλείσιμο της πρώτης τριετίας (Δεκέμβριος 2026), το Παράρτημα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναλαμβάνει να προβεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση των παρακάτω δράσεων, seriatim:
Το Παράρτημα θα αναλάβει τον σχεδιασμό, έρευνα, συλλογή, τεκμηρίωση (με τη σύσταση ευρετηρίου) και κατάρτιση βιβλιογραφικού άτλαντα σχετικά με τον Βενιζέλο στην υπάρχουσα ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και λοιπές αγγλόφωνες χώρες πλην των ΗΠΑ και Καναδά.
Συγκεκριμένα, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με έρευνες και μελέτη θεμάτων που αφορούν τον Βενιζέλο και την Εποχή του, όπως αυτά παρουσιάζονται στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία, στα αρχεία της Αυστραλίας και της Βρετανίας, καθώς και στις ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες εφημερίδες, έντυπες δημοσιεύσεις βιβλίων και περιοδικών της εποχής που κυκλοφορούσαν στις πρωτεύουσες των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδέζικων Πολιτειών.
Το υλικό που θα συγκεντρώνεται θα ταξινομείται θεματικά και χρονολογικά, θα σαρώνεται, θα μελετάται, θα δημιουργείται ευρετήριο ονομάτων, προσώπων και θεμάτων με ειδικό μηχανισμό λογισμικού προγράμματος ψηφιοποίησης. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι προσβάσιμο και λειτουργήσιμο για τις ανάγκες της έρευνας και της μελέτης, με τη συναίνεση του Ιδρύματος. Προς τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικός προϋπολογισμός εξόδων εφαρμογής του σχεδιασμού, ώστε να λειτουργήσει αρχειακός χώρος, με υπολογιστές και την απαραίτητη μηχανοργάνωση.
Το Αρχείο του Παραρτήματος θα αποτελέσει κέντρο τεκμηρίωσης και αναζήτησης δεδομένων και πληροφοριών, καθώς και κέντρο αναφοράς σε θέματα που αφορούν τον Βενιζέλο και την Εποχή του, ιδιαίτερα στην περίοδο 1908-1936, όχι μόνον στην Ωκεανία, αλλά και την Λατινική Αμερική και την Άπω Ανατολή (Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία). Το Αρχείο θα συγκεντρώσει έγγραφο και οπτικοακουστικό υλικό που αναφέρεται στον Βενιζέλο, αδιάφορα από τη γλώσσα στην οποία δημιουργήθηκε ή ενυπάρχει. Περίληψη του σώματος πληροφοριών θα αποδίδεται στην Αγγλική και την Ελληνική.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΣΥΜΠΟΣΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Το Παράρτημα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ευρύτερης και αρτιότερης επίγνωσης και θα ευαισθητοποιήσει τους Αυστραλο-Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, τους φοιτητές της ιστορίας, τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής γλώσσας, τους μαθητές, και όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Θα μπορεί να συγκαλεί συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, να προσκαλεί διεθνείς προσωπικότητες για δημόσιες διαλέξεις και ημερίδες, να οργανώνει μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς, καθώς και αθλητικούς αγώνες, τα «Βενιζέλεια» κάθε τρία χρόνια με έπαθλα και αριστεία και συμμετοχή ομογενών και αλλογενών, να προβαίνει σε εκδόσεις τακτικού Newsletter, να καλλιεργεί την ελληνόγλωσση λογοτεχνία και να ενθαρρύνει έρευνες και μελέτες, καθώς και λογοτεχνικούς αγώνες (ποίησης, λογοτεχνίας, θεάτρου), που καλλιεργούν την ιστορική μνήμη και τη συμβολή του Εθνάρχη Βενιζέλου.
Το Παράρτημα θα δημιουργήσει τμήμα στον ηλεκτρονικό κόμβο και ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος, όπου θα παρουσιάζονται οι δράσεις του και θα αναφέρονται οι δραστηριότητές του. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των μελών και φίλων του Παραρτήματος σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, με τη λειτουργία συνεδρίων και συνελεύσεων όχι μόνον στην Έδρα του Παραρτήματος, τη Μελβούρνη αλλά και εκ περιτροπής στις πρωτεύουσες άλλων Πολιτειών. Θα μπορούσε να θεσπιστεί και να λειτουργήσει ανά τετραετία, ένα Βενιζελικό Συναπάντημα στα Χανιά, με πλούσια πολιτιστική δράση, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και πάνδημη συμμετοχή.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Το Παράρτημα θα μπορούσε να τύχει χορηγιών προκειμένου να δοθούν ορισμένες υποτροφίες (με διάρκεια συγκεκριμένου ερευνητικού έργου) σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι υπότροφοι φοιτητές θα εργάζονται υπό την επίβλεψη πανεπιστημιακών εποπτών, ώστε να κερδίζουν και ακαδημαϊκά από τη συγκεκριμένη τους δράση και εργασία στο Παράρτημα. Επίσης, σε περίπτωση που θα υπάρξουν δημοσιεύσεις (το πλέον πιθανόν) τα ονόματα όλων όσοι από τους υποτρόφους εργάσθηκαν θα αναγνωρίζονται για τη συμμετοχή και τη διαδραστική του προσφορά.
Ανά δύο χρόνια το Παράρτημα θα μπορέσει να συγκεντρώνει και να εκδίδει πρωτότυπες μελέτες και άρθρα που έχουν ως θέμα τους τον Βενιζέλο και την Εποχή του. Στο επιστημονικό περιοδικό θα μπορούσε να δοθεί ιστορικό όνομα που σχετίζεται με τον Βενιζέλο, διατηρώντας τον λογότυπο του Ιδρύματος. Η επίσημη γλώσσα του περιοδικού θα είναι η Αγγλική για την ευχερή διείσδυση του περιοδικού παγκοσμίως. Η Επιστημονική Επιτροπή (Scientific Committee) του περιοδικού θα συμπεριλαμβάνει Ελληνιστές, ομογενείς και αλλογενείς, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή και η Επιτροπή Έκδοσης (Editorial Committee) θα απαρτίζονται από επιστημονικά στελέχη του Ιδρύματος και των Παραρτημάτων του ανά τον κόσμο. Τα υποβαλλόμενα άρθρα θα μελετώνται από δύο ειδικούς επιστήμονες ανά αντικείμενο και τομέα επιστήμης (πολιτικούς επιστήμονες, ιστορικούς, εθνολόγους κλπ), για το δημοσιεύσιμό τους, πριν από την τελική έκδοσή τους.
Με την ωρίμανσή του το Παράρτημα θα υιοθετεί και θα εφαρμόζει δράσεις που θα καθορίζονται από τα κρατούντα και τις συγκυρίες που επικρατούν στην Ωκεανία, έχοντας ως βασικό στόχο να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον στους νέους, σε διαγενεολογικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει διαδοχή και συνέχεια.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook